iPhone 7 Plus vs. Samsung Galaxy S7 edge: Pohľadom užívateľa oboch

iPhone 7 Plus vs Galaxy S7 edge

V roku 2016 boli na trh uvedené viaceré zaujímavé zariadenia. No medzi tie najzaujímavejšie patria bezpochyby tie od Applu a od Samsungu. Kým Apple pomerne nedávno uviedol iPhone 7 Plus, Samsung už pol roka pred ním uviedol na trh Galaxy S7 edge.

Pochopiteľne, spočiatku som mal v pláne spraviť porovnanie iPhonu 7 Plus a Galaxy Note 7, lenže tu sa nám situácia vyvinula inak, než sme čakali. A preto jediným juhokórejským konkurentom pre iPhone ostáva postarší Galaxy S7 edge. Ale vadí to? Ani nie, keďže disponuje takmer rovnakým hardvérom ako zrušený Note 7. Poďme sa teda postupne pozrieť na rôzne faktory a postupne ich porovnať.

Design

iPhone 7 Plus stavia prakticky na osvedčenom recepte – zachoval si hliníkové telo svojho predchodcu a ani tentoraz tu nechýbajú plastové pruhy. Apple však podľa mňa odviedol tentoraz lepšiu prácu. Kým pôvodné plastové pruhy na iPhone 6 a 6s pripomínali HTC One, teraz má iPhone bližšie k výzoru celohliníkového iPodu touch. Zadná strana telefónu je teda čistejšia a plastové pásiky sa presúvajú na menej viditeľné miesto. U tmavých modelov sú prakticky neviditeľné a tie vyzerajú podľa môjho názoru naozaj dobre. Obzvlášť to potom platí pri Jet Black, ale ten sa, bohužiaľ, ľahšie poškriabe. Na telefóne som privítal, že tlačidlá už nie sú zapustené dovnútra tela, ale mierne vytŕčajú. Čo mi ale na designe iPhonu 7 Plus vadí, je nový Home Button, absencia 3.5mm jacku a tiež gigantické rozmery. Telefón má podľa môjho názoru zbytočne veľa priestoru okolo displeja. Ten má uhlopriečku 5,5 palcov.

iPhone 7 Plus vs Galaxy S7 edge

Rovnakú uhlopriečku má však aj Samsung Galaxy S7 edge a ten je výrazne menší. Môže za to jednak zakrivený displej a jednak menej miesta nad a pod displejom. Vlastne by šlo povedať, že má S7 edge vďaka týmto aspektom rozmerovo bližšie k iPhonu 7, než k jeho väčšiemu bratovi. Samsung tiež nadväzuje na predošlý design a telefón je opäť kombináciou skla a hliníku. Samsung si však našiel inú cestičku k zdokonaleniu. Teraz sa ho pokúsil poohýbať zo všetkých možných strán a celé zariadenie je veľmi oblé. Oblosť sa však vytratí v momente, kedy dáte mobil do ochranného obalu, čo je pri sklenenom zadku prakticky nutné. Obzvlášť, keď je zadná strana veľmi ľahko poškriabateľná. Veľkým plus tohto designu je, že fotoaparát takmer vôbec nevytŕča. Kým na iPhone sa zachovala “bradavica”, tu je to len 1mm výstupok. A vďaka menším rozmerom sa dá používať aj jednou rukou bez ťažkostí.

Pokiaľ ide o farebné kombinácie, každý má svoje. iPhone je tento rok dostupný poprvýkrát až v piatich farbách – strieborná, zlatá, rose gold, čierna a lesklá Jet Black. Všetky sú dostupné prakticky od prvého dňa, ale Jet Black verzia je dostupná len u drahších modelov s vyššou kapacitou. Naopak Samsung má uvádzanie farieb chaotickejšie. Najprv predstavia pár základných a v priebehu roka pribúdajú ďalšie. Príde mi to ako hlúpy krok, keďže takto môžu ľudia neskôr nadávať, že mohli mať ešte krajší telefón. Teraz bola uvedená verzia Coral Blue, kombinácia modrého skla a rose gold rámčeku. Behom roka však vyšli verzie biela, čierna (ktorá má veľmi blízko k Jet Black), zlatá (klišé), ružová a titanovo strieborná. Osobne som si vybral práve poslednú menovanú, ktorá z môjho pohľadu najlepšie pristane k takto drahému zariadeniu.

iPhone 7 vs Galaxy S7 farby

Displej a hardvér

Obe zariadenia majú veľmi výkonný hardvér, no reálne je iPhone 7 Plus v benchmarkoch oveľa výkonnejší. Čo sa týka špecifikácií, Galaxy S7 edge má osemjadrový procesor s architektúrou big.LITTLE. V praxi ide o kombináciu dvoch štvorjadrových procesorov, kde jeden je výkonnejší a druhý menej výkonný. V závislosti od používania a potrieb funguje vždy len jeden z nich a ak je to nutné, môžu fungovať oba naraz. Samozrejme, na úkor batérie. Okrem toho má 4GB RAM, teda o 1GB viac, než má iPhone 7 Plus. Ten disponuje procesorom A10 Fusion, ktorý funguje podobným spôsobom ako big.LITTLE u Samsungu. Procesor je štvorjadrový, no napriek polovici jadier zvládne spracovávať náročné úlohy rýchlejšie, než kombinácia Samsung + Android. Čo ale neznamená, že by konkurent bol pomalý šmejd!

Z hľadiska displeja má určite navrch Samsung. Apple funguje ešte stále na starom LCD, ktoré dnes konkurencia dáva len do lacných modelov za korunu na paušál. Displej má Full HD rozlíšenie pri hustote 401ppi, takže pixely by tu nemalo byť vidieť. Vzhľadom k tomu, že máme každý iný zrak, je táto vlastnosť veľmi individuálna. Čo však viem od pohľadu povedať, je, že má S7 živšie farby. Je to zapríčinené tým, že má AMOLED displej, teda technológiu, na ktorú by mal Apple podľa špekulácií prejsť až budúci rok. Technológia má značné výhody oproti LCD, mimo iného je tenší, úspornejší a svietia samotné pixely, teda netreba používať podsvietenie ako to je v prípade LCD. Displej je však aj náchylnejší na vypálenie statického obrazu a práve obavy z duchov sú hlavný dôvod, prečo mám vypnuté Always-On hodiny na “zhasnutej” obrazovke. Hoci je to pekná, imidžová funkcia.

Displej S7 edge je tiež zakrivený, čo je skôr dizajnové rozhodnutie s pridanou hodnotou. Osobne mi toto zakrivenie vyhovuje. Jednak preto, že je displej pocitovo menší a jednak preto, že má svoje využitie v praxi. Hoci existuje viacero edge aplikácií, ja využívam najčastejšie funkciu Moji ľudia. Vysunutím z rohu viem rýchlo pristupovať k svojim obľúbeným kontaktom a rýchlo sa rozhodnúť, či napísať SMS, zatelefonovať alebo poslať e-mail. Vzhľadom k množstvu kontaktov to dokáže poriadne urýchliť robotu. Plus je tu bonus, že keď potrebujem niečo odfotiť z výšky, tak vidím aspoň na okraji displeja, kde končí fotka. Všimol som si však aj, že keď je na displeji zapnutý napríklad internet, tak z určitých uhlov naberajú okraje zelený nádych. Ale to je už vlastnosť AMOLED technológie.

Batéria

Toto je, myslím, najväčšie prekvapenie. Apple má v oblasti výdrže batérie (a optimalizácie) značne navrch a nie je problém používať iPhone aj tri dni. Závisí to však od toho, čo s telefónom robíte. Pokiaľ ho používate výhradne na komunikáciu, tak iPhone 7 Plus je “batériový” mohykán. Pritom má menšiu kapacitu batérie: 2900 mAh. Naopak Galaxy S7 edge, hoci má 3600 mAh, má výrazne nižšiu výdrž. Je vidieť, že optimalizácia batérie na Androide nie je najlepšia a ukážkovým príkladom bol HTC One M8. Ten vyšiel vo verzii s Android aj s Windows Phone, a verzia s WP mala pri rovnakom hardvéri dvojnásobne dlhšiu výdrž.

Čísla teda nie sú všetko a batéria na Galaxy S7 edge je skutočne celodenná. Po bežnom zimnom dni dochádzam domov tak s 20 až 30%, čo je už ale dôvod na dobitie. Za noc sa totiž zvykne ešte pár percent minúť (4-6%) a ráno zistíte, že vlastne váš S7 edge nie je pripravený na ďalší deň svojho života. A presne to pri iPhone 7 Plus nehrozí. Je to teda všetko len o optimalizácii a je jasné, že ak by mal tú spomínanú 3600 mAh batériu iPhone, tak by išlo hádam o rekordmana.

Softvér

Po softvérovej stránke má Apple navrch v oblasti plynulosti, Samsung však obsahuje niekoľko užitočných vychytávok, ktoré ma potešili. iPhone má možnosť používania celého zariadenia v Landscape režime, zatiaľ čo Galaxy má multitasking. Nie je to síce dokonalé riešenie ako na tabletoch, ale napríklad mi to umožňuje mať otvorené naraz dve webové stránky, prípadne YouTube a Messenger. Chatovacia appka od Facebooku síce na Androide využíva bubliny, ale tie nie sú pri sledovaní videa praktické, keďže zaberajú celú obrazovku. Užitočné sú však napríklad pri hraní Pokémon GO, kedy ani nemusím opúšťať hru len preto, aby som odpísal na správu. Veľmi ma tiež teší dostupnosť Apple Music na Android. Zároveň to je taký amulet pre plynulosť zariadenia. Androidy totiž bývajú často kritizované pre postupné spomaľovanie s prvými symptómami už po mesiaci používania. Neviem, či sa na plynulosti S7 edge podpísala spolupráca s Googlom (ten sa priamo podieľal na rozhraní TouchWiz pre S7!), alebo práve tá Apple Music appka, ale moja S7 je aj po mesiacoch rovnako rýchla ako v prvý deň. *Zaklopal som si*

Apple Music Android

Vychytávky

Obe zariadenia majú svoje vychytávky. Medzi najväčšie vychytávky na iPhone 7 Plus patrí určite dlhoročná softvérová podpora a vydávanie aktualizácií hneď v prvý deň. I keď je pravda, že poslednou dobou skôr ľudia zvyknú čakať a svoj iPhone aktualizujú až po pár dňoch, kedy sa na fórach neobjavujú žiadne správy o klesajúcej batérii, nefunkčnom Touch ID alebo podobných veciach. Systém iOS 8 totiž výrazne poškodil povesť skvelo optimalizovaného systému. Niet sa čomu čudovať, keď na počiatočné updaty dohliadal ten istý človek, ktorý predtým dohliadal aj na Apple Maps.

Pri Samsungu naopak treba rátať s dvojročnou softvérovou podporou – troj- a viacročnú podporu dostávajú skôr len niektoré jednorožce. Samsung má však takú vlastnosť, že ak nie ste hardcore fanúšik Androidu, tak sa o novej aktualizácii dozviete až keď vás na ich dostupnosť upozorní telefón. Apple má tiež skvelý ekosystém – Continuity funguje bez nutnosti inštalovať dodatočný softvér, zdieľanie fotiek funguje okamžite vďaka AirDropu, iCloud mi synchronizuje otvorené karty v Safari.

Handoff

Naopak, Galaxy S7 edge poskytuje väčší komfort pri nabíjaní a tiež podporuje mobilné platby cez NFC bez nejakého Apple Pay, ktoré na Slovensku ani nie je. Svoj telefón nabíjam výhradne pomocou bezdrôtovej nabíjačky. Je to niečo ako Mac – začni a už neprestaneš. Je to pohodlné, telefón má vždy svoje miesto a je vždy nabitý. Plus doň netreba pchať žiaden kábel, takže ak mi začne zvoniť mobil alebo mi príde SMS, jednoducho ho stade vezmem a potom len položím naspäť.

Navyše, nabíjací stojan vyzerá celkom moderne, ale ak by som dokázal vrátiť čas, určite by som miesto čiernej verzie vzal bielu. Čierna je magnet na prach. Vďaka bezdrôtovému nabíjaniu mi tiež príde hľadanie Lightning káblu medzi ostatnými káblami pod stolom otravné. Takže, Apple by do budúcna určite mohol prejsť na bezdrôtové nabíjanie.

Samsung Fast Charge Stand

Spomínal som aj platenie pomocou telefónu. Američania a iní zahraničiari vedia, prečo je to skvelé. U nás na Slovensku Apple Pay bohužiaľ nie je a tak majú u nás výhodu telefóny s Androidom. Galaxy S7 edge je jedným z nich a bezkontaktné platby využívam prakticky každý deň. Napríklad ak si chcem kúpiť jedlo do práce alebo ak potrebujem niečo bleskovo zaplatiť. Výhodou je, že tu treba pred platbou zadať PIN kód, minimálne ak máte VÚB banku. Takže sa nestane, že by vám niekto len tak začal strhávať peniaze z účtu. Mimochodom, aby to fungovalo, musel som v banke požiadať o vytvorenie novej, virtuálnej kreditnej karty.

Vybavovačky v banke potrvajú asi 20 minút a do 2 hodín dostanete aktivačný kľúč pre Wave2Pay aplikáciu. Takto vlastne aktivujete svoje mobilné platby. Trocha byrokracie na úvod, ale potom to už je všetko ľahké. Neviem, ako to majú iné banky, no za túto službu sa platí poplatok 5€ ročne. Plus si viete určiť limit pre denné transakcie, ktoré možno vykonať telefónom. To je dobré, pretože ma to aspoň drží na uzde a aj šetrím peniaze.

Resumé

Ťažko zhrnúť, ktoré zariadenie je lepšie. Obe možno označiť za naozaj precízne spracované kúsky. S jedným mám dlhoročné skúsenosti a viem, že (väčšinou) funguje spoľahlivo aj po rokoch. Androidy som mal však len dva. Jeden na samom začiatku. Presne ten ma pred 8 rokmi motivoval priplatiť si za iPhone, vtedy za 3GS. Tam začala aj moja dlhoročná cesta spokojnosti s Applom. Vtedy to bol telefón, na ktorom mi nechýbalo nič, ale to bol rok 2009. Teraz mám však pocit, že aj keď je iPhone stále vysokokvalitným kúskom, za ktorý sa oplatí priplatiť, niektorými vecami zaostáva.

Galaxy S7 edge má navrch podľa mňa v designe, ktorý sa dobre vyhral s krivkami, bezdrôtovom nabíjaní (začnete ho používať raz a už neprestanete) a má NFC na vykonávanie bezkontaktných platieb. Toto je však časová exkluzivita, ktorú mobil stratí v momente, kedy na Slovensko príde Apple Pay. Avšak, uvidíme ako sa bude telefónu dariť po 2-3 rokoch. Pri iPhone viem, že ten vydrží, no pri Androide to je vek, kedy sa telefóny zvyčajne kazia.

komentárov
  1. Ľudia, ospravedlňujem sa za nedostatky v článku. Bohužiaľ sa stala chyba v internej komunikácii a článok vyšiel o trochu skôr, než mal, čo má na svedomí niektoré nedostatky. Článok sme začali pripravovať ešte v roku 2016, ale zhodli sme sa, že bude lepšie, keď budeme vychádzať zo skúseností z dlhodobého používania a nie z pár dní/hodín testovania.

    0
    0
  2. A kde ze su tie komentare, ktore poukazovali na katastrofalne slabu uroven “clanku” (boli bez vulgarizmov)? Velky cenzor ich vymazal a nechal iba tie, ktore ako-tak vyzeraju, ze sa im tento zhluk pixelov paci?

    0
    0
  3. @zittrone @Bee

    Ohladom clanku, clanok som uverejnil ja, zial skor ako by presla kontrola clanku vecna alebo jazykova, takze to beriem na seba.

    Dakujeme za kazdu vecnu kritiku. Ale v pripade @zittrone to uz prerastlo do osobnych urazok. Nasledne som vsetky komenty @zittrone dal do spamu, ja osobne, autor clanku s tym nic nema.

    Marek
    macblog@macblog.sk

    0
    0
  4. @martin
    1. vulgarizmus mas uz v maily
    2. komentar bol na hranici urazok
    3. v komente si pisal ze to je posledny clanok co si tu cital, tak si sa asi vratil opat

    0
    0
  5. Pekny clanok. Velmi dobre napisane. Ja ako Apple positive teraz uz nejaky mesiac rozmyslam o niecom inom ako apple. V poslednej dobe ma nejako apple nenadchol, sa mi zda ze spoliehaju na to ze to ludia kupia lebo je to “apple” Ak nepride 7S/8 s novinkami ako AMOLED, bezdratove nabijanie, tak neviem ci nevyskusam po 7 rokoch nejaky android

    0
    0
  6. 1. hovno nie je podla mna vulgarizmus… zijem sice v USA ale po slovensky si este dobre pametam…nevravim ze je to vhodne ale rozhodne to nepovazujem za vulgarizmus…
    2. nauc sa rozdiel medzi kritikou a urazkou… naozaj… pozri sa hore a pozri si nejake ine recenzie… nic v zlom…
    3. chcel som vidiet ci mal aj niekto iny podobne reakcie alebo mam len ja taky nazor ale vidim ze na tomto “blogu” mozes vyjadrit svoj nazor len ak je pozitivny ;-) vela stastia s buducimi clankami… peace

    0
    0
  7. @martin
    urcite mozes vyjadrit aj kriticky nazor a pripomienku na doplnenie alebo upravu clanku, to nas potesi nakolko tym vsetci spolocne vylepsime blog

    ale budeme sa vyhybat utokom ci uz na redaktorov alebo inych citatelov (na to su ine diskusie na Slovensku) a hlavne myslim ze to citatelia chapu a preto v tejto diskusii boli prvy krat dane komentare do spamu

    zittrone bol jasny, ty si bol na hranici, uznavam

    ak ma ktokolvek nejaku pripomienku ci napad, kludne moze napisat na macblog@macblog.sk, mail pride rovno mne a mozeme riesit veci

    marek

    0
    0
  8. ok macblog a ako mame tento clanok brat?
    cakal som nejaky hlbsi pohlad na vec,ak teda autor pouziva obe zariadenia nejako dlhsie,lebo z tohoto sa mi zda,ze ich ma tak max 2 tyzdne
    tak napr:
    nepaci sa mu novy home button,preco? comu na tom vadi?
    pretoze mne sa paci a ak to bude fungovat bez problemov,tak super,pretoze skoro na kazdom iPhone od 3G som tie buttony musel casom menit
    preco mu vadi absencia 3,5 jacku? skusal iPhone pouzivat s nejakymi bezdrat sluchatkami?
    pouzivam od zaciatku bezdrat a asi 3 tyzdne airpods a na nejaky 3,5 jack som uplne zabudol
    alebo vyzdvihol displej S7
    ok beriem,je fajn,ale 2 ludia,co ho v mojom okoli maju,musia ten displej menit,kvoli tomu,ze sa im tam vypalila klavesnica,takze mi potom tie zivsie farby na iPhone az tak nechybaju :)
    ak to malo byt nieco ako “prve dojmy” potom beriem,ak to malo byt nieco hlbsie,tak tomu este vela chyba
    a to nemyslim v zlom

    0
    0
  9. Cast ludi asi nechape ze ide o subjektivny nazor autora a ocakavaju nejake exaktne vysledky co ale nie je mozne nakolko co clovek tak to ine preferencie… Ale s tym sa stretavam po nie len slovenskych diskusiach. Druhy problem diskutujuceho je ale porozumenie pisanemu textu, ale to je uz uplne iny problem.

    Mozno by nebolo zle k takymto clankom si vyziadat aj nejaky nazor par citatelov, nech je to sirokospektralne a stretne sa v clanku viac nazorov co citatelovi moze otvorit oci, alebo si kazdy citatel zoberie to co potrebuje.

    Ale to v konecnom dosledku mozeme vyjadrit aj v diskusiach pod clankami.

    0
    0
  10. Dalsia vec je neustale hejtovanie a agresivita komentarov. co zneprijemnuje normalnemu citatelovi diskusie vsade, ludom chyba pokora.

    0
    0
  11. ..je paradoxne ako preferuju ludia bezdrotove nabijanie no nie bezkontaktne a na druhej strane dehonestuju bezdrotove pocuvanie hudby cez sluchatka kde nemozem opomenut ze sa jedna o bezkontaktne bezdorotove pocuvanie..

    0
    0
  12. Taktiež som používal obe zariadebia. Deti a manželka (nenáročný užívatelia) zostali pri iPhonoch. Ja som prešiel na Samsung Galaxy S7 edge. Podstatne lepší displej , fotoaparát (hlavne v slabých svetelných podmienkach) . Galaxy S7 edge okrem toho že je najkrajší mobil (-: jeho používanie je také svižné že niekedy mám pocit že mi stačí pomyslieť na niečo a ešte len približujeme prst k displeju a už to tam je. Bateria aj napriek môjmu celodennému ťukaniu a spustených gps , bluetooth ,mobilných dát večer po príchode z práce je stále na 60-70% nabytá. Jednoznačne som sa priklonil k slobode používania a neobmädzovania sa spoločnosťou Apple pri svojich aplikácií či vlastných video a hudobných dielach. Cez Apple to bolo utrpenie je a tak tiež nemožnosť svoje vlastné dielo šíriť ďalej jednoduchým odoslaním z hudobnej knižnici. Použitie Galaxy S7 edge s mojimi ďalšími produktami od spoločnosti Apple ako sú Mac book pro, iPod, ipad , a Apple tv je bezproblémové. Hlavne okamžite zdieľanie obsahu na rôznych značkách smart televizorov. Taktiež googlacky cloudu je takmer neobmädzený oproti cloudu od Apple kde deťom a manželke platím vyšší balík nakoľko 5GB je tak na emaily akurát. Tak nevidím dôvod báť sa prejsť na tento krásny a skvelý telefón ako Galaxy S7 edge je.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.