iOS 10.3 priniesol najradikálnejšiu zmenu od predstavenia prvého iPhonu

iOS 10.3 priniesol množstvo opráv a aj niekoľko noviniek, medzi nimi vylepšenú Siri a užitočnú službu Find my AirPods. Najväčším prekvapením v novom iOS je ale úplne nový súborový systém (filesystem).

Doteraz iOS využíval rozhranie HFS+, ktoré bolo špeciálnou verziou súborového systému HFS, ktorý Apple používal 30 rokov na Macu. Na dnešné pomery tak išlo o ozajstnú starožitnosť a pre Apple nastal čas posunúť sa vpred. Prešiel na APFS, ktorý je novou verziou starého HFS. Pre bežného užívateľa je táto informácia prakticky nepotrebná, no prechod na nový súborový systém si všimnú všetci. Vďaka modernému APFS je systém plynulejší a môže zaberať menej miesta. Zároveň to je hlavný dôvod, prečo sa iOS 10.3 inštaluje pomalšie, než všetky predošlé aktualizácie.

https://twitter.com/NotoriousBUGS/status/846539233305124865

Bonusom je, že nový filesystem pomohol vyriešiť problémy s animáciami v iOS. Apple sľuboval, že moderný systém má 60fps animácie, no to nebola tak celkom pravda. Apple chcel túto rýchlosť dosiahnuť, no bránili mu v tom framedropy, preskakovanie snímkov a ďalšie chybičky, ktoré oberali animácie o dokonalosť. Tieto problémy spomenul vo svojom dokumente Chris Pirillo.

V najnovšom systéme sú animácie vyladené, na čo upozornil cez Twitter aj pracovník Applu, Renaud Lienhart. Tvrdí, že animácie boli jemne upravené a skrátené pre lepší pôžitok. Svoj podiel na tom má aj APFS, ktorý upravuje spôsob, ako iOS narába so súbormi.

Súborový systém APFS – všetko čo potrebujete vedieť

komentárov
  1. Po update negunguje dobre nabijanie. Nabije do 79% a dalej nic. A ani vela miesta neuvolnilo tak ako niektory pisali na forach, len cca 300mb.

    0
    0
  2. no a priniesol kopu dalšich problemov. Aspoň u mňa na iPhone6plus slabšia výdrž baterie, oveľa slabši dosah WiFi, tam kde pred tym nebol problém, teraz vypadava a aj par aplikacii mi zacalo padať.

    0
    0
  3. Iphone 7 128gb
    Po novej aktualizácii cítim menšiu vydrz batérie . Pred aktualizáciou som po práci odchádzal s cca 48-54 % batérie už dlhu dobu po aktualizácii taky istý deň idem domov s 20-24% batérie . Čo Mna rozčuľuje keďže už mi do večera telefón nevydrží !

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.
pokračovanie článku

Tajomstvo úspechu slúchadiel AirPods

Keď Apple v roku 2016 predstavil prvé bezdrôtové slúchadlá AirPods, odprezentoval ich s veľkou skromnosťou a venoval im len 5 minút času na pódiu. Bolo to veľmi neobvyklé, pretože nové produkty boli zvyčajne sprevádzané veľkolepými prezentáciami a masívnou mediálnou kampaňou. Aj napriek tejto skromnosti sa malé biele slúchadlá stali fenoménom a jednými z najpredávanejších v histórii. Aké je ich tajomstvo úspechu?