HomePod bol vo vývoji päť rokov, najprv len ako vedľajší projekt

Reproduktor HomePod, ktorý mal pôvodne vyjsť budúci mesiac, začal v Apple ako vedľajší projekt. Trvalo však ďalších päť rokov, kým bol predstavený verejnosti.

Server Bloomberg v najnovšom článku porovnáva HomePod s Amazonom Echo, ktorý je podľa nich o celé tri roky napred. Okrem toho sa však pozerá aj do zákulisia vývoja smart reproduktoru od Applu.

Projekt vznikol ešte pred piatimi rokmi, kedy na ňom ako hobby začala pracovať skupinka inžinierov zo zvukovej divízie Macov. Ich cieľom bolo vytvoriť reproduktor, ktorý by znel lepšie ako konkurenčné výrobky od Bose, JBL a Harman Kardon. Prvé prototypy mali až meter do výšky, desiatky vstavaných reproduktorov a počas nasledujúcich rokov bol ich vývoj niekoľkokrát zastavený a znova spustený.

V roku 2014 prišiel na trh Amazon so svojim Echo a hlasovou asistentkou Alexou. Či práve toto bolo spúšťačom jeho seriózneho vývoja môžeme len hádať, práve v tento rok sa však projekt presunul do rúk divízie pre príslušenstvo, ktorá pracovala aj na bezdrôtových AirPodoch.

Apple odložil reproduktor HomePod na rok 2018

Inžinieri nový Echo rýchlo rozobrali, no keď zistili, že je po zvukovej stránke značne horší, pokračovali na vývoji kvalitnejšieho systému. Trvalo to ďalšie tri roky, kým bol HomePod predstavený na tohtoročnej WWDC a odvtedy potrvá takmer ďalší rok, kým sa dostane do rúk zákazníkom. Apple však zdôrazňuje – čo potvrdzujú aj propagačné materiály a prezentácia Phila Schillera – že ide v prvom rade o reproduktor na prehrávanie hudby. To je poslaním HomePodu, ktorého Siri hlasové ovládanie je len čerešničkou na torte.

Či to však bude na cenovku 350 dolárov stačiť, isté nie je. Produktu nepomôže fakt, že konkurencia je podľa všetkého po “smart” stránke omnoho pokročilejšia a rozhodne už nie fakt, že bol odložený na začiatok budúceho roka.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.