Flash je mŕtvy, Adobe oficiálne ukončí jeho podporu v roku 2020

Kedysi populárny internetový plugin, dnes len spomienka na smetisku dejín. Adobe oficiálne končí podporu Flashu a prestane ho updatovať v roku 2020.

Správu zverejnila spoločnosť na svojom blogu, v ktorom webovým developerom taktiež odporúča preorientovať sa na modernejšie formáty ako HTML5, WebGL a WebAssembly. Prechod to však bude plynulý, webové stránky majú na osvojenie nových štandardov vyše tri roky a používatelia, tí by nemali zaznamenať žiadne výrazné zmeny.

Flash je totiž na smrteľnej posteli už posledných pár rokov, odkedy sa primárnym zariadením na prehliadanie internetu stali smartfóny a tablety. Apple ho spočiatku odstránil z predinštalovaných programov na Macu a minulý rok ho v Safari macOS Sierra dokonca defaultne zakázal. Aj Google Chrome sa od svojho vstavaného Flash pluginu posledné mesiace dištancoval a do popredia dával formáty ako HTML5. iOS zariadenia ho pritom nikdy ani nepodporovali.

Steve Jobs Flash iPad
Steve Jobs predstavuje prvý iPad počas keynote v roku 2010.

Ide o oficiálne víťazstvo pomyselnej vojny, ktorú ešte v roku 2010 odštartoval samotný Steve Jobs. Ako otvorený odporca Flashu pevne obhajoval absenciu pluginu vo vtedy novom iPade, čo vďaka kritike médií a konkurencie vyústilo až do jeho preslávenej úvahe o Flashi. Niekoľkostranový text priamo od Jobsa sa v apríli toho roku objavil na hlavnej stránke Applu a v niekoľkých bodoch argumentoval, prečo Flash nie je vhodný pre iOS zariadenia a budúcnosť webu. Medzi tie hlavné patrili otvorenosť, bezpečnosť, výkon a optimalizácia na dotykové obrazovky. Pôvodný text je stále dostupný na apple.com.

Dnes je už jasné, že Jobs mal pravdu. iPad a iPhone podporu pre Flash nikdy nedostali a ich úspech to nijak nespomalilo. Android, ktorý sa spočiatku pýšil konkurenčnou výhodou, oficiálnu podporu pár rokov na to zrušil. A Flash, ten dodnes bojuje s pravidelnými bezpečnostnými dierami, ktoré musí Adobe plátať pomocou častých aktualizácií. Pokračovať v tom bude až do konca roku 2020, no a potom…

Potom Flashu konečne zamávame na rozlúčku. Budeme na teba spomínať v dobrom!

komentáre
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.