Európska únia chce bojovať proti plánovanému zastarávaniu a kazítkam

Surface Laptop Teardown

“Žiaden komponent nedokáže spraviť toľko “radosti” človeku, ako dokáže len kazítko človeku.”

Počuli ste už o pojme kazítko, respektíve jeho expresívnejší výraz ku*vítko? Ak nie, potom vám ho priblížim. Je to označenie pre súčiastky, ktoré majú prikrátku životnosť a zvyknú sa pokaziť krátko po uplynutí záručnej lehoty. V minulosti sa hovorilo aj o samostatných komponentoch, ktoré zámerne poškodili produkt po určitej dobe.

Existenciu týchto dielcov však ťažko dokázať, keďže dnes už elektronika zvykne využívať 100% komponentov, ktorými disponuje a niektoré veci sa jednoducho opotrebujú. Napríklad batérie, ktoré sa deň čo deň nabíjajú a vybíjajú. To však neodradilo Európsky parlament o tom, aby pritvrdil na výrobcov produktov a donútil ich zvýšiť životnosť produktov. Francúzsky europoslanec Pascal Durand dokonca navrhol, aby sa na balení produktu uvádzala výrobcom očakávaná životnosť.

iFixIt Apple Pencil Teardown

Pokiaľ by európsky parlament schválil takýto zákon, existenciu kazítok by to nepotvrdilo ani nevyvrátilo. Rozhodne by to však zvýšilo dôveru zákazníkov voči produktom v obchodoch, kde by už zákazníci aj pri zlacnenom tovare vedeli, do čoho idú. Plus by to donútilo výrobcov, aby vyrábali produkty s dlhšou životnosťou, čo na jednu stranu zvyšuje dôveru v značku, na druhú stranu firme uchádza pravidelný zisk z predaja nových a nových zariadení.

Zvažovaný zákon by tiež mal bojovať proti plánovanému starnutiu produktov. Niektoré produkty vrátane Apple Pencil alebo Microsoft Surface Laptop nemožno opraviť bez toho, aby nedošlo k zničeniu zariadenia. V prípade Pencil je treba zničiť jej plastové telo, pri Surface pre zmenu rozrezať a odlepiť povrch z alcantary.

Surface Laptop Teardown

 

komentár
  1. Už aj z ekologického hľadiska by na tom mala EU trvať. V odpade je plno vecí, ktore by inak ešte mohli fungovať.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

Tajomstvo úspechu slúchadiel AirPods

Keď Apple v roku 2016 predstavil prvé bezdrôtové slúchadlá AirPods, odprezentoval ich s veľkou skromnosťou a venoval im len 5 minút času na pódiu. Bolo to veľmi neobvyklé, pretože nové produkty boli zvyčajne sprevádzané veľkolepými prezentáciami a masívnou mediálnou kampaňou. Aj napriek tejto skromnosti sa malé biele slúchadlá stali fenoménom a jednými z najpredávanejších v histórii. Aké je ich tajomstvo úspechu?
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.