Apple plánuje zastaviť ťažbu materiálov, produkty chce vyrábať kompletne z recyklovaných častí

Koncom minulého týždňa Apple zverejnil svoju každoročnú environmentálnu správu a pri príležitosti Dňa Zeme sa taktiež zaviazal k výrobe produktov z recyklovaných materiálov. Ešte však nevie, ako takýto cieľ dosiahne.

Spoločnosť celkom necharakteristicky zverejnila svoje plány ďaleko predtým, než ich dokáže uskutočniť. V rozhovore pre VICE News sa Lisa Jackson, viceprezidentka pre životné prostredie, podelila o budúce plány ohľadom ťažby materiálov a drahých kovov, ktoré sa pri výrobe Apple produktov používajú.

“Robíme niečo neobvyklé a oznamujeme cieľ ešte predtým, než sme prišli na to, ako ho dosiahnuť.” tvrdí Jackson. “Takže sme trochu nervózni, ale taktiež si myslíme, že je dôležité udať smer, akým by sa mala technológia uberať.”

Drvivá väčšina materiálov použitých na výrobu iPhonu recyklovaná nie je, spoločnosť však okrem komponentov z rozobratých starších zariadení plánuje využívať aj recyklované kovy od svojich dodávateľov. CIeľom je eventálne úplne uzavrieť výrobný reťazec a vytvoriť akúsi slučku, v ktorej by materiály z použitých zariadení prešli priamo do produkcie nových a úplne sa tak predišlo ťažbe surovín. Prvé kroky týmto smerom môžeme vidieť pri iniciatívach ako Liam – robot rozoberajúci iPhone 6s na jednotlivé komponenty – ktorého Apple predstavil ešte minulý rok.

Dôvodom na zverejnenie plánov je (okrem dobrého PR) však predovšetkým snaha pripraviť a postrčiť ťažobný priemysel k prichádzajúcim zmenám. Prečo však na dosiahnutie svojich environmentálnych cieľov spoločnosť nepracuje na predĺžení životnosti svojich produktov, napríklad tým, že používateľom uľahčí ich opravu?

Podľa Jacksonovej je životnosť produktov dôležitá – a životnosť Apple produktov je podľa nej nadpriemerná. Ľahšia opraviteľnosť je však komplikovanejšia téma. “Zdá sa, že ide o jednoduchú záležitosť, technológia je však naozaj komplexná; je ťažké zaručiť, aby daná vec fungovala a zároveň bola bezpečná, s dostatočným súkromím a taktiež predísť tomu, aby vám niekto poskytoval zlé súčiastky.”

Apple tak v rámci dobého “user experience” neplánuje svoje produkty spraviť prístupnejšie k vonkajším zásahom a miesto toho sa sústredí na inovácie v recyklovaní.

apple recyklovanie a ťažba materiálov

Okrem toho pokračuje v presadzovaní zelenej energie. Až 96 percent energie používanej na prevádzku Apple stredísk po celom svete využíva obnoviteľné zdroje a 100 percent dátových centier sa spolieha na solárnu, veternú a vodnú energiu. Udržateľné zdroje využíva aj pri balení produktov – viac než 99 percent použitého papiera pochádza zo špeciálnych udržateľných lesov v USA a Číne.

Celý report ohľadom životného prostredia za fiškálny rok 2016 a plánované pokroky v roku 2017 si môžete prečítať v PDF dokumente na apple.com.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.