Apple odkúpil Vrvanu, spoločnosť s VR/AR headsetom Totem

TechCrunch informoval, že Apple pred nedávnom odkúpil spoločnosť Vrvana, ktorá vyvíjala Totem, headset na rozšírenú realitu. 

Dva zdroje, informované o tejto predajnej dohode odkúpenie potvrdili. Apple odmietol túto informáciu akokoľvek komentovať a na podiv ani nezaujal žiadne stanovisko ako je u neho zvykom. TechCrunch komentoval, že Apple sa túto informáciu ani nesnažil vyvrátiť a bývalí zamestnanci Vrvany sú teraz zamestnancami Apple. 

Povráva sa, že Apple za Vrvanu zaplatil 30 miliónov dolárov a obchod prebehol cez leto. Webová stránka Vrvany je stále online. Avšak účty na sociálnych sieťach sa od augusta odmlčali. Vrvana vyvíjala radu headsetov na rozšírenu realitu s názvom Totem, ktoré neboli nikdy vydané. Tieto headsety boli navrhnuté aby v jednom zariadení spájali zážitok ako z rozšírenej tak aj z virtuálnej reality. Kombinovali tak kompletné VR možnosti s kamerou, ktorá sníma okolie používateľa a preposiela ho do obrazovky headsetu.

Totem (headset) využíval niekoľko kamier, aby premietal okolitý svet do vstaveného 1440p OLED displeja. Jedná sa o unikátny prístup spoločnosti v porovnaní s konkurenčnými produktmi ako je HoloLens od Microsoftu, ktorý využíva iba priehľadný displej, ktorý skombinuje virtuálnu a rozšírenú realitu. S prístupom Totemu by sme teda získali omnoho lepší zážitok, nakoľko objekty z virtuálnej reality by sa dali omnoho lepšie skombinovať s reálnym svetom. Teda nie iba pridávať virtuálne do reálneho, no skombinovať dve do jedného.

Vstavané kamery v Toteme mali tiež sledovať pozíciu zariadenia v priestore a dodatočné infračervené kamery mali rozpoznať ruky užívateľa. Niekoľko mediálnych stránok malo minulý rok možnosť vyskúšať si headset Totem a zdieľať svoje skúsenosti, ktoré boli z veľkej časti pozitívne.

Technológia Totemu sa teda môže objaviť v budúcich zariadeniach od Apple, nakoľko mnoho správ naznačuje, že spoločnosť pracuje na akomsi headsete pre rozšírenú realitu. Apple by mal pracovať na AR headsete, ktorý bude disponovať dedikovaným displejom, vstavaným procesorom a novým, “rOS” operačným systémom. Cieľom spoločnosti je dokončiť tento projekt v roku 2019. Predaja by sme sa tým pádom mali dočkať niekedy v roku 2020, keď pôjde všetko podľa plánu.

I keď už Apple odkúpil iné spoločnosti zamerané na rozšírenú realitu ako je Metaio, Faceshift, Flyby Media a SensoMotoric Instruments, Vrvana je prvá, ktorá je dedikovaná pre AR/VR headset hardvér, čo naznačuje, že Apple sa plánuje do vývoja VR/AR viac ponoriť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.