Apple musel klamať, aby bola prezentácia iPhone dokonalá

Možni si pamätáte, možno nie, no iPhone mal pri svojom predstavení plný signál WiFi aj 2G a všetko fungovalo hneď na prvý pokus. Lenže, za dokonalým predstavením sa ukrývalo aj trochu podfuku.

Steve Jobs chcel vyvíjať iPhone v absolútnej tichosti a pri maximálnom utajení. To platilo dokonca aj o jednotlivých tímoch či dokonca ľuďoch, ktorí na zariadení pracovali. Vyvolení si museli prejsť množstvom skúšok, no veľakrát ani sami nevedeli, na čom pracujú. O vzhľade zariadenia vedeli len designéri. O užívateľskom prostredí systému iOS vedeli len grafici, ktorí ho prispôsobili kódu, ktorý im poslali programátori. Programátori však až do predstavenia telefónu na MacWorld konferencii videli iba hromadu riadkov v Objective-C.

Prípravy na predstavenie zariadenia boli tiež “bláznivé”. Prototyp zariadenia videla len hŕstka vyvolených a aj tí mali po uvidení telefónu zakázané odísť z centra Moscone West. Steve Jobs ich tam totiž už týždeň pred konferenciou nútil spať a dolaďovať iPhone na jeho premiéru. Paranoia a strach z odhalenia nového zariadenia bola dokonca taká vysoká, že ktokoľvek, kto sa zdržoval v budove, nesmel mať pri sebe nič, čo by mu umožnilo komunikovať s okolitým svetom. Znie to extrémne, no malo to svoje dôvody.

Steve Jobs chcel, aby bolo predstavenie iPhone dokonalé. Operačný systém však nebol vôbec vyladený. Pravidelne padal, pričom stačilo otvoriť hudbu, počas nej prijať hovor a problém bol na svete. Programátori teda celých 6 dní odstraňovali chyby, no ani hodinu pred predstavením nebol systém vyladený. Ešte stále vypadávalo internetové pripojenie, hovory a niekedy došlo k náhodnému vypnutiu. Programátori však zistili, že keď sa jednotlivé úlohy vykonajú v správnom poradí, iPhonu sa nič nestane!

Steve sa tak kvôli konferencii musel presne naučiť poradie činností, ktoré bude na konferencii prezentovať, inak by sa iPhone zrútil priamo počas svojho primetime. Programátori nazvali túto špecifickú sieť príkazov ako Zlatá cesta a od nej sa odvíjala následne celá konferencia. Problém s padajúcim signálom a internetom vyriešili vývojári po svojom: AT&T zapožičalo Applu maskovanú anténu, ktorá sa ukrývala v backstage a smel k nej pristupovať len iPhone. Aby bol trik dotiahnutý do dokonalosti, programátori nastavili ukazovatele vo vrchnej časti iPhonu tak, aby vždy ukazovali 100%.

 

komentáre
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.