Americký študent dostal prácu v továrni na iPhone, zdieľa svoje dojmy

Študent New York University, Dejian Zeng, strávil minulé leto ako pracovník v šanghajskej pobočke Pegatronu, ktorá vyrába iPhone. O svoje dojmy sa podelil v interview s Business Insider.

Zeng pracoval na dokončovacích prácach, konkrétne mal na starosti pridať jednu skrutku a nálepku na zadnú stranu iPhonu 6s – dokola a dokola. Úvodná kontrola pred vstupom do zamestania pozostávala z toho, či má všetkých desať prstov a dokáže odrecitovať anglickú abecedu.

Už pri výrobe iPhone 6s bola bezpečnosť ostražitá – zamestnanci si do továrne nemôžu nosiť vlastné zariadenia, vrátane hudobných prehrávačov, a kontrolovaní sú pravidelne detektormi kovov. V auguste sa výroba presunula na vtedy ešte nepredstavený iPhone 7 a aby sa predišlo únikom, bola zvýšená senzitivita detektorov, ktoré po novom reagovali aj na veci ako kostice z podprsenky.

Zdroj: Business Insider

Pracovníci museli prechádzať dvojicou bezpečnostných kontrol a na celý proces každý deň dozerali priamo zamestnanci Applu. Napriek tomu Zeng hovorí, že veľa pracovníkov považuje prácu na nevydanom iPhone ako zaujímavú. Celkovo im však podľa Zenga ide len o peniaze a aj keď svojou prácou neopovrhujú, nejde ani o vysnívanú kariéru.

Zeng si za mesaic zarobil približne 450 amerických dolárov, a to zahŕňalo aj nadčasy až do 12 hodín denne. Kvôli neplateným prestávkam však dostal peniaze len za 10 a pol hodiny. Popri výplate dostal aj posteľ v neďalekej ubytovni, za jedlá si však musel platiť sám. Za mesačný plat by si len ťažko mohol dovoliť kúpiť niektoré z vyrábaných zariadení a neprekvapivo, aj jeho kolegovia vo veľkej miere používajú smartfóny od lacnejších čínskych značiek ako Oppo.

Apple sa pre Business Insider vyjadril, že v továrni Pegatronu má pravidelne svojich zamestnancov, ktorí dohliadajú na dodržiavanie maximálnej stanovenej pracovnej doby. Spoločnosť taktiež pripomína, že za posledných päť rokov mzda zamestnancov narástla o 50 percent a momentálne je vyššia ako šanghajská minimálna mzda.

Zeng sa po svojej skúsenosti len utvrdil v tom, že sa chce stať bojovníkom za ľudské práva. Rozsiahly rozhovor so všetkými detailami si v angličtine môžete prečítať na webe Business Insider.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.