Ako iPod predbehol dobu o 14 rokov a zahájil koniec MP3

Minulý týždeň sa niesol v znamení pesimizmu u počítačových nadšencov. Fraunhoferov inštitút integrovaných obvodov koncom týždňa oznámil, že po 25 rokoch končí s podporou formátu MP3.

Formát, ktorého meno zľudovelo a dnes ho poznajú miliardy ľudí po celom svete bez ohľadu na vek, spočiatku využíval aj Apple. Zo začiatku sa oň opieral aj iPod. Už v roku 2003 však Apple predvídavo začal podporovať formát AAC (MP4) a to sa ukázalo ako fantastický krok. Dokonca na ňom postavil celý iTunes Store, v ktorom nenájdete jedinú MP3-ku a všetko je postavené na AAC. Ten ponúka ešte vyššiu kvalitu zvuku pri nižšom bitrate, než s akým sa dali ako-tak vychutnať MP3-ky. A aby toho nebolo málo, dnes už s prehrávaním AAC nemá problém ani Windows – ďalšia populárna platforma.

iTunes Store v roku 2015 oslávil významný míľnik

Fraunhofer IIS sa rozhodol ukončiť podporu pre MP3 formát minulý mesiac, kedy prestal udeľovať licencie na jeho používanie svojim klientom. K nim patril aj Apple. Je preto možné, že už iOS 11.0 či macOS 10.13 stratia podporu pre MP3, lebo budúcnosť patrí AAC. To isté potom platí o budúcich zariadeniach od rivalov a napríklad Galaxy S9 či Note 8 už MP3 nemusí podporovať. V rozšírení modernejšieho formátu zohrával veľkú rolu aj Apple so svojim iTunes Store. Bol otvorený v roku 2003 a ľudia si v ňom mohli nakupovať hudbu v AAC formáte.

Zároveň to však mohol byť Apple, kto mohol priviesť AAC do záhuby. Hudba predávaná v iTunes Store bola totiž chránená FairPlay DRM formátom, za čo sa Apple dostal pod paľbu protimonopolných úradov. DRM totiž zabraňovalo užívateľom, aby hudbu nakúpenú v iTunes mohli používať na iných produktoch než tých od Applu. To zároveň bránilo rýchlejšiemu šíreniu formátu.

Našťastie v roku 2007 prišiel Apple s lepším riešením, kedy do metadát nakúpených skladieb integroval “bloček” od nákupu. Takto sa na jednu stranu rozmohlo pirátstvo, na druhú stranu sa začali .M4A súbory dostávať aj do povedomia ľudí, ktorí nepoužívali Apple produkty.

komentáre
  1. Hm… takto je pekne a dobre vediet
    pesnicky importovane od prvych itunesov do mp3, ktore mam dodnes v kniznici v takej kvalite aku som improtoval pred “sto rokmi”
    Kriterium Date Added je niekedy (50/50), po tolkych rokoch dobrym nastrojom na hladanie, a spomienky…
    Nehovoriac o niektorych mizivych kvalitach zvuku, ktore by som prirovanal “praskajucej platne”
    Nie som audiofil, len hudba ma pre mna iny rozmer ako len kvalita bitratu mp3/aac/wav/alac(resp flac) apod.

    Je to aj kus historie, ktoru sa mi nechce “premazavat”, reimportovat na “kavlitnejsi format” :_(

    Cize neupdateovat na novsie iTunes uz, ano?!
    Nerad by som prisiel o nieco co som si roky importoval z kaziet (MC), LP, CD…. :(

    0
    0
  2. Fraunhofer Institute konci s predavanim licencii, ale preto, lebo uz to nebude moct predavat, lebo uz nebude mat patent. Patent FI konci, MP3 sa tympadom stava nelicencovanym a nebude treba platit licencne poplatky. To je vsetko

    je mozne, ze zacnu vznikat mutacie MP3 formatu a cinski vyrobcovia budu moct robit prehravace legalne. Nie ze by im v tom teda doteraz nieco branilo …

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.