6 funkcií iOS 11, ktoré si (ne)vychutnáte

Apple včera predstavil nový operačný systém iOS 11 a s ním aj hromadu softvérových noviniek, z ktorých časť si môžeme vychutnať aj my. Stále však platí, že aj keď sme si vo svete Applu všetci rovní, niektorí sú si rovnejší a niektoré funkcie budú dostupné len pre vybrané krajiny a jazyky.

Jednou takou vecou je pochopiteľne Apple Pay Cash funkcia. Platobný systém od Applu na Slovensku nie je dostupný a zrejme ešte pár rokov nebude. Funkcia posielania peňazí medzi ľuďmi však bude dostupná len v USA – aj napriek tomu, že sa Apple Pay dá používať v ďalších krajinách. Obmedzené sú samozrejme aj zariadenia, na ktorých je funkcia podporovaná: iPhone 6, iPad Air 2, iPad mini 3, Apple Watch a všetko novšie.

iOS 11 Apple Pay Cash

Druhou funkciou bude Vyhľadávanie ručne písaných poznámok. Ak ste sa tešili, podobne ako ja, že to rozpozná aj češtinu a slovenčinu, ostanete sklamaní. Takisto ostanú sklamaní aj obyvatelia ďalších krajín sveta. Funkcia totiž podporuje len angličtinu a čínštinu.

Ďalšia funkcia obmedzená len na angličtinu je Translation. Prekladanie textov so Siri bude dostupné jedine do angličtiny, takže napríklad taliančinu sa so Siri nenaučíte.

Sociálna funkcia Friends v Apple Music vyžaduje predplatné. Je to funkcia, ktorá posúva sociálne schopnosti Apple Music ďalej. Aplikácia vám s ňou bude dávať odporúčania na základe toho, čo počúvajú vaši priatelia. Taktiež však musia byť predplatiteľmi Apple Music, aby to fungovalo. Ale to je vlastne celkom pochopiteľné.

Piatou novinkou (teraz sa trochu cítim ako keby som organizoval WWDC) je funkcia Keyboard Flick. Dosť užitočná vec, ktorá zrýchľuje prácu so zadávaním špeciálnych znakov pri písaní pomocou softvérovej klávesnice na iPade. Táto vec je super, pretože funguje veľmi intuitívne a na špeciálny znak sa dá prepnúť jednoducho tak, že sa užívateľ dotkne klávesy a posunie prst smerom nahor, čím vyvolá špeciálny znak. Je dostupná na všetkých iPadoch okrem 12.9″ iPadu Pro. Ten má totiž, vzhľadom k svojim rozmerom, prepracovanú klávesnicu, ktorá má veľmi blízko k tej na MacBooku.

iOS 11 iPad Keyboard

No a posledná správa je tak trochu radostná. AirPlay 2 je len softvérový update a nevyžaduje nový hardvér. Avšak, či sa vaše AirPlay reproduktory dočkajú softvérového updatu, závisí od výrobcu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.