5 noviniek, ktoré by mohol priniesť watchOS 4

Je tu jún, mesiac, kedy opäť uvidíme tie najčerstvejšie softvérové novinky od Applu. Budú hneď štyri, menovite macOS 10.13, iOS 11, tvOS 11 a watchOS 4. Práve ten by mohol vo svojej štvrtej generácii priniesť zaujímavé novinky.

Čo si totiž budeme hovoriť, watchOS v niektorých veciach aj po rokoch zaostáva za konkurenčnými platformami, či je to Android Wear alebo Tizen OS. Hodinky od Applu síce majú navrch v množstve aplikácií tretích strán, no veľký počet aplikácií nemusí byť pre niekoho atraktívny dôvod, prečo by mal dať prednosť Apple Watch pred, dajme tomu, Huawei Watch. Významnou funkciou inteligentných hodiniek sú totiž možnosti customizácie – vďaka čomu to môžu byť hodinky tisícich tvárí.

1. Ciferníky v App Store

Od toho sa odvíja prvá novinka, ktorú by Apple mohol predstaviť so štvrtým watchOS. Apple Watch sú po troch rokoch absolútne rovnaké. Čo po tom, že Tim Cook oznámi 561. remienok, keď sa motív na obrazovke nijak nezmenil? Remienok sa síce zmení, ale v princípe sa človek pozerá stále na to isté a to mu môže prísť stereotypné. Zvlášť keď sú Apple Watch do istej miery orientované na tínedžerov a ich dokážu veci rýchlo omrzieť – začnú byť okukané. Možnosťami vzhľadu dnes Apple Watch pripomínajú fidget spinner. Ale Apple má na viac. Musí to byť Apple, Nike, Hermes, Festina, Rolex, Hublot… Tak ako sa dajú upraviť zvonka, by sa mali dať upraviť zvnútra.

2. Siri – Hlasová odozva

Tento rok nastal boom inteligentných asistentov a ak sú špekulácie pravdivé, potom chce na tento boom reagovať aj Apple. Ten predbehol dobu o 5-6 rokov, keď kúpil Siri a vstaval ju do iPhone 4S. Odvtedy sa dostala na širokú škálu zariadení, či už ide o nové iPhony, Mac, Apple TV alebo Apple Watch. No a práve tu má Siri niekoľko nedokonalostí.

V prvom rade, AW majú už od nultej generácie vstavaný reproduktor – tak prečo je Siri ticho? Pracovať so súčasnou Siri na Apple Watch vyzerá, akoby mal človek nejakú mentálnu chorobu. Človek síce môže hovoriť na tie hodinky, ale jediná odpoveď, ktorej sa dočká, sa mu objaví na obrazovke a musí tak reagovať na to, čo vidí. Pri športe alebo pri jazde je to celkom nepraktické, keďže tu človek musí na pár sekúnd presmerovať svoj zrak inam – a to ho môže na cestách stáť život.

3. Offline hlasové ovládanie (Voice Control)

A keď som spomínal už to športovanie, tak Apple Watch by mohli mať aj offline hlasové ovládanie. Fungovalo to na starých iPhonoch, tak nevidím dôvod, prečo by aspoň základné hlasové funkcie nemohli bez pripojenia k internetu fungovať aj na hodinkách, ktoré sú výrazne výkonnejšie než iPhone 3GS.

4. Nové aplikácie

Apple Watch síce ponúkajú veľa vlastných aplikácií, no niektoré tu predsa len chýbajú a pritom by niekedy mohli byť užitočné. Napríklad poznámky. Asi nie som sám, kto si teraz spomenul na prebiehajúce skúškové a s tým spojené mordovanie. Menšia výpomoc od hodiniek by nebola na škodu ;). Ale teraz seriózne – povedzme, že si chcete niečo rýchlo pozrieť. Prečo by sa to nemohlo spraviť bez nutnosti vyťahovať mobil?

Zaujímavé by tiež boli Podcasty, ktoré tu tiež chýbajú. Na hodinkách by tiež vedel byť užitočný kompas – ak sa aj náhodou stratíte v prírode a zdochne vám iPhone, tak Kompas na hodinkách by mohol pomôcť.

5. Vylepšený Find my iPhone

Jediná hľadacia funkcionalita, ktorú Apple Watch ponúkajú, je “Ping my iPhone” čo spôsobí, že telefón cinkne, ak ho neviete nájsť. Ale existujú tu možnosti, ako túto aplikáciu vylepšiť – napríklad aby to bola skoro tak plnohodnotná aplikácia, aká sa dá používať na iPhone a ďalších zariadeniach. Aj keď to asi až s príchodom Apple Watch LTE.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.