32-bitové aplikácie nekončia len na iPhone, budúci rok sa s nimi rozlúčime aj na Macu

Apple už na tejto WWDC zahájil koniec 32-bitovej architektúry a iOS 11 je vôbec prvým systémom na svete, ktorý úplne zarezal 32-bit podporu. Budúci rok však rovnaká zmena čaká aj Mac.

Apple na WWDC oznámil vývojárom, že už od januára/ledna 2017 bude vyžadovať, aby boli všetky nové aplikácie vydané cez Mac App Store 64-bitové. Vývojári tak majú dostatok času na to, aby vyvíjané aplikácie prispôsobili moderným štandardom.

Apple macOS 64-bit Requirement 2018

Najväčšia zmena však príde v júni/červnu 2018. Vtedy Apple definitívne zareže 32-bit podporu v Mac App Store a všetko bude musieť byť updatované na 64-bit. V opačnom prípade budú tieto aplikácie odstránené z App Storu a 32-bit updaty doň vôbec nebudú vpustené.

Zároveň sa potvrdila aspoň jedna nová funkcia macOS 10.14. S budúcim systémom sa užívateľom pri používaní 32-bit aplikácií začne zobrazovať informácia, že aplikácia je zastaralá a môže spomalovať počítač. Pôjde teda o podobný sled udalostí ako pri iOS, kde sa od 10.3 začala zobrazovať informácia, že vývojár musí aktualizovať aplikáciu na 64-bitovú, aby fungovala s iOS 11 a ďalšími.

komentáre
  1. No len tak som pozrel, ze co mi este bezi na 32bit.. a aj ked som up to date tak Word, Excel, Dropbox, CiscoVPN … dnes by mi to este chybalo

    0
    0
  2. Cisco Anywhere VPN aplikacia je inac strasne buggy.. vzdy po aktualizacii OS ju treba preinstalovat, inac sa nevie sama ukoncit.. a tiez im updaty trvaju fakt dost dlho ak sa nieco deje.. nechapem ako taka firma ako Cisco moze mat aplikacie urovni studenta, ktory to robil ako prax..

    0
    0
  3. Na VPN mozem odporucit Tunnelblick. Zdarma a nikdy som nemal problem. Ani pri preinstalovani OS alebo zmenou kluca.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.