macOS High Sierra prináša APFS, vylepšenia pre Safari a podporu VR

Apple predstavil najnovšiu verziu macOS s číslovkou 10.13 a napriek dohadom je opäť pomenovaný po vrchu v Kalifornii. Volá sa High Sierra.

Podobne ako v prípade El Capitan, aj High Sierra stavia na predchádzajúcej verzii. A to nielen menom. Prináša drobné vylepšenia pre vstavané aplikácie ako Safari, Fotky a Mail, nový súborový systém APFS a taktiež technické vylepšenia pod kapotou ako grafické kodeky a podporu pre virtuálnu realitu.

Safari a Mail

Safari je podľa Applu najrýchlejším internetovým prehliadačom a v tejto tradícii chce pokračovať. Najnovšia verzia prináša blokovanie automaticky prehrávaných videí na webstránkach a taktiež zabraňuje trackerom sledovať vašu aktivitu. Na zvýšenie súkromia používateľa využíva strojové učenie.

Vstavaný mailový klient taktiež dostáva podporu pre Split View multitasking.

Fotky

Photos budú v High Sierra lepšie organizované v nových kategóriách. Fotky si budete môcť filtrovať podľa nových kategórií a všetky importy uvidíte v chronologickom poradí.

Medzi ďalšie novinky patrí aj lepšie rozpoznávanie tvárí a nové možnosti vo vstavanom editore fotiek, vrátane vylepšenej integrácie s aplikáciami tretích strán. Tretím stranám Apple po novom sprístupnil aj tlačenie fotoalbumov.

APFS a h.265

Po iOS bude súborový systém dostupný už aj na Macu. APFS je plne optimalizovaný na flashové úložisko a umožňuje rýchlejšiu správu súborov a taktiež ich úspornejšie duplikovanie.

High Sierra taktiež prináša najnovší video kodek v podobe h.265. Ten je optimalizovaný pre veľké 4K a 5K rozlíšenia, až o 40 % rýchlejší a podporuje hardvérovú akceleráciu.

Grafika, VR a Metal 2

V neposlednom rade prináša macOS druhú verziu grafického API Metal. Ten bude ponúkať až desaťnásobný dátový tok a poháňať bude aj náročné systémové animácie ako napríklad Mission Control a taktiež strojové učenie v systéme.

macOS bude po novom podporovať aj externé grafické karty pripojené cez Thunderbolt 3. Podpora pre ne bude najprv dostupná len pre vývojárov, postupne sa však dostane aj na verejnosť. Apple zdôrazňuje zameranie na kreatívnych profesionálov – Metal bude taktiež poháňať virtuálnu realitu. VR bude optimalizované ako pre vstavané aplikácie ako Final Cut Pro, tak aj herné enginy ako Unity a Unreal Engine.

Dostupnosť

macOS High Sierra je zatiaľ dostupná pre registrovaných vývojárov, v priebehu júna však bude k dispozícii aj ako verejná beta verzia. Finálna verzia vyjde na jeseň, spolu s novým iOS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.