Zhromaždenie pred Apple Store vyjadruje nesúhlas so “zadnými vrátkami”

Advokátska skupina Fight for the Future vyrazila do ulíc aby vyjadrila svoje rozhorčenie a nesúhlas so žiadosťou FBI (Federal Bureau of Investigaton), aby spoločnosť Apple povolila prístup do zamknutého iPhonu. Nainštalovala do zariadenia backdoor (v preklade “zadné vrátka”). Apple Store v San Franciscu sa tak teda stal stredobodom protestov. FFTF spoluzakladateľ Holmes Wilson pomáhal s protestom a ľudia nosili telefóny pred sebou s nálepkou od Electronic Fundation, kde sa písalo: “Nesúhlasím s vyhľadaním tohto zariadenia.” No bohužiaľ nálepky nestačia, keď chcú zastaviť FBI. Našťastie Apple stále odmieta povoliť prístup službe FBI, i keď to má nariadené.

FFTF-protests

Zariadenie, ktoré má FBI v merku je iPhone 5c, majetok jedného zo San Bernardinských strelcov. CEO spoločnosti Apple Tim Cook, napísal otvorený list v ktorom vysvetľuje, že to, čo po ňom FBI požaduje, môže viesť k nebezpečnému zníženiu kvality ochrany resp. zabezpečenia budúcich zariadení. Čo by znamenalo ujmu na povesti spoločnosti Apple. Niečo čo si spoločnosť neželá. CEO spoločnosti Google Sundar Pichai, oznámil, že zdieľa stanovisko spoločnosti Apple. Holmes Willson rýchlo poukázal na to, že snaha FBI získať informácie z vyššie spomínaného iPhonu 5c, môže viesť k ovládnutiu Apple a tým, že sa táto spoločnosť stane akýmsi informátorom a spraví všetko čo bude FBI chcieť.

FFTF-protests-Apple-Stores

S touto myšlienkou, je dobré si spomenúť na vetu, ktorú Tim Cook napísal vo svojom otvorenom liste. “Požiadali nás, aby sme do iPhonu nainštalovali zadné vrátka.” Táto veta presne poukazuje na to čo by sa mohlo stať v budúcnosti, ak by Apple nainštaloval zadné vrátka do svojich zariadení. A aj podľa stanoviska Apple, sa to rozhodne nestane.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.