WWDC 2016: Apple predstavil macOS Sierra s podporou Siri

Operačný systém OS X dnes podľa očakávaní prešiel veľkým rebrandingom. Po novom sa volá macOS a jeho najnovšia verzia nesie názov Sierra. Na Mac prináša Siri, Apple Pay, vylepšenia pre Continuity, iCloud a mnoho ďalšieho.

Continuity

Zadávanie hesla pri odomykaní Macu bude už čoskoro pre mnohých minulosťou. Auto Unlock umožní Mac odomknúť pomocou Apple Watch na vašom zápästí. Nespomína sa síce podpora Touch ID na iPhone, funkcia je však podľa dema bleskurýchla a praktická.

apple-wwdc-20160613-1468

Zaujímavým vylepšením bude aj univerzálny clipboard, ktorý zjednotí schránky medzi Macom a iOS zariadeniami. Môžete tak kopírovať text na iPhone a vložiť ho na Macu. To isté funguje aj pre obrázky a iné súbory.

apple-wwdc-20160613-1492

iCloud Drive

Plocha je na Macu častou destináciou mnohých súborov, po novom sa tak bude jej obsah automaticky synchronizovať do úložiska iCloud Drive, čím budú automaticky sprístupnené na všetkých zariadeniach.

Funkcia Optimize Storage zas dokáže automaticky uvoľňovať potrebné miesto na disku. Pri nedostatku voľného miesta v Macu dokáže súbory sama preniesť na iCloud, prípadne automaticky odstraňovať nepotrebné súbory ako napríklad cache, či po čase mazať staré súbory z koša. Craig Federighi demonštroval, že po zapnutí dokáže funkcia uvoľniť vyše 100 GB úložného priestoru.

apple-wwdc-20160613-1539

Apple Pay

Apple Pay s macOS Sierra dorazí aj do webových prehliadačov, konkrétne Safari. Službou tak budeme čoskoro môcť platiť v internetových obchodoch – po stlačení tlačidla dostanete výzvu na vašom iPhone a pomocou Touch ID platbu potvrdíte.

Apple taktiež oznámil podporu pre tri nové krajiny. Patriť medzi ne bude Švajčiarsko, Francúzsko a Hong Kong.

apple-wwdc-20160613-1593

Siri

Jednou z očakávaných funkcií bol aj príchod hlasovej asistentky Siri aj na Mac. Siri bude odteraz dostupná priamo v pravom hornom rohu v menu bare, no dostane aj vlastnú ikonku v Docku a klávesovú skratku.

apple-wwdc-20160613-1633

Ako sa dá Siri na Macu využiť? Prostredníctvom hlasových povelov môžete zadávať komplexné vyhľadávania súborov, prehrávať hudbu, vyhľadávať obrázky a informácie z webu, diktovať správy a mnoho ďalšieho. Vyhľadané súbory si taktiež môžete uložiť ako widget do notifikačnej lišty na neskôr.

apple-wwdc-20160613-1680

Taby a Picture in Picture

Taby budeme po novom môcť využívať okrem Safari a Findera v takmer každej aplikácií. Viacero tabov budete môcť otvoriť napríklad v mapách, no funckiu budú môcť do svojich aplikácií ľahko implementovať aj vývojári.

apple-wwdc-20160613-1609

Vítanou zmenou je aj Picture in Picture (obraz v obraze), ktorý sa minulý rok objavil na iPade. Pomocou neho budete môcť webové videá kliknutím uvoľniť zo stránky a ľubovoľne s nimi manipulovať po ploche. Funkcia samozrejme funguje aj vo fullscreene.

apple-wwdc-20160613-1624

Dostupnosť

MacOS Sierra sa k vývojárom dostane už dnes, pričom verejná beta verzia príde narad v priebehu júla. Finálnu verziu očakávame na jeseň, najskôr s príchodom nových Macov. Aktualizácia bude opäť zadarmo.

apple-wwdc-20160613-1776

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.