WWDC 2016: Apple predstavil obrovský update v podobe iOS 10

Systém iOS dnes dosiahol pozoruhodný míľnik. Verzia 10 je jedným z najväčších updatov, aké Apple predstavil. Prináša zmeny do takmer každej aplikácie a celkom novú Apple Music, otvára Siri vývojárom, upravuje používateľské rozhranie a mnoho, mnoho ďalšieho.

Rozhranie

Apple redizajnoval úvodnú zamykaciu obrazovku, ktorú bude teraz možné aktivovať jednoduchým gestom – dvihnutím ruky. Nové rozhranie stavia na hlbšej integrácií s funkciou 3D Touch a umožňuje pomocou nej nazerať priamo do obsahu notifikácií.

apple-wwdc-20160613-1815

Tie dostali svieži biely vzhľad a umožňujú napríklad viesť iMessage konverzáciu, pozerať video, či sledovať polohu vášho Uber vozidla priamo z notifikačného centra. Pomocou 3D Touch bude taktiež možné zmazať všetky notifikácie jedným dotykom.

apple-wwdc-20160613-1836

Veľkých zmien sa dočkalo aj Ovládacie centrum, ktoré sprehľadnilo ponuku skratiek a nastavení a funguje na báze tabov. Potiahnutím prsta do strany získate napríklad prístup k ovládaniu hudby.

apple-wwdc-20160613-1860 apple-wwdc-20160613-1867

Nové sú aj skratky priamo na zamknutej obrazovke. Potiahnutím prsta doľava sa dostanete ku kamere a potiahnutím doprava zas k ponuke widgetov.

Bohatšieho obsahu sa dočkali aj 3D Touch skratky na ikonkách jednotlivých aplikácií. Môžete v nich nájsť najnovšie informácie, či dokonca sledovať video.

Siri a inteligencia

Siri v blízkej dobe zaznamená najväčšie zmeny od jej predstavenia pred piatimi rokmi – Apple totiž po prvýkrát umožní jej integráciu do aplikácií tretích strán.

Pomocou Siri tak budete môcť odosielať správy v aplikáciách ako Slack, WhatsApp a WeChat, zavolať si Uber, vyhľadávať obrázky v Pintereste, ovládať fitness aplikácie ako Runtastic, či volať cez Skype. Siri taktiež s týmito aplikáciami funguje v rozhraní CarPlay.

apple-wwdc-20160613-1933

Klávesnica

Ďalších zmien sa dočká aj prediktívna klávesnica QuickType, ktorá využíva takzvaný “deep learning”. V praxi to znamená, že vám bude ponúkať relevantné informácie na základe údajov z kalendára, kontaktov, či vašej polohy. Klávesnica bude taktiež umožňovať automatické písanie vo viacerých jazykoch súčasne.

Apple opäť upozorňuje, že všetky výpočty a informácie sú uchovávané výhradne lokálne na vašom iPhone a nie v cloude.

apple-wwdc-20160613-1976

Fotky

Apple jasne nasleduje stopy konkurenčnej služby od Googlu a do aplikácie Fotky pridáva veľmi podobné funkcie. V iOS 10 pribudnú pokročilejšie funkcie ako rozpoznávanie tvári, ale taktiež aj iných objektov a scenérií, podobne ako to už robí Google Photos.

apple-wwdc-20160613-2000

Ďalšou veľkou zmenou budú Memories, ktoré sa budú snažiť inteligentne spájať jednotlivé fotky, osoby a udalosti do vizuálne príťažlivých albumov. Z jednotlivých spomienok môžete jedným klikom automaticky vytvoriť video koláž s hudbou, ktorú si môžete prispôsobiť podľa dĺžky a nálady.

Rovnaké zmeny s macOS Sierra zavítajú aj na Mac. Apple opäť opakuje, že rešpektuje vašu bezpečnosť a všetky algoritmy a údaje sa uchovávajú lokálne na zariadení.

apple-wwdc-20160613-2067

Mapy

Následne na scénu nastúpil Eddy Cue, aby predstavil zmeny týkajúce sa ostatných služieb spoločnosti. Redizajnom prešli Apple mapy, ktoré budú po novom proaktívne ponúkať návrhy a miesta záujmu, lepšie sa integrujú s kalendárom a uľahčia vyhľadávanie reštaurácií. Čistejší vzhľad dostala taktiež navigácia.

apple-wwdc-20160613-2148

Apple oznámil, že mapy podobne ako Siri sprístupní vývojárom. V praxi to znamená, že aplikácie z App Storu sa lepšie integrujú priamo do aplikácie Mapy a umožnia rezervovať stoly v reštaurácii, či vyhľadávať body záujmu.

Apple Music

Chýrovaného redizajnu sa dočkala aj Apple Music a služba bola po vizuálnej stránke od základu prerobená. Hudobná aplikácia je teraz čistejšia, s väčší dôrazom na biele plochy, veľkú typografiu a obaly albumov.

apple-wwdc-20160613-2227

Základné taby na spodu obrazovky zostali nezmenené, Apple však poprehadzoval ich obsah. Prvým tabom je Library, ktorá uchováva všetku vašu hudbu. Sekcia sa delí na interpretov, albumy a playlisty, svoje samostatné miesto má však teraz aj lokálne stiahnutá hudba na offline počúvanie.

apple-wwdc-20160613-2322

Tab For You zgrupuje odporúčané playlisty a hudbu, vrátane nedávno počúvaných skladieb. Browse prešiel najväčšími zmenami a obsahuje aktuálnu hudbu odporúčanú hudobnými editormi. Sekcia Radio ostala viac menej nezmenená a stále ponúka rádio Beats 1 a ostatné stanice. Úplne napravo pribudla praktická ikonka vyhľadávania.

apple-wwdc-20160613-2285

Redizajnovaná Apple Music pridáva aj nové funkcie. Pri počúvaní skladby stačí potiahnuť prstom smerom nahor a zobrazí sa vám jej text.

Podobné dizajnové zmeny môžeme s príchodom nových operačných systémov očakávať aj na iTunes, Apple TV, či Androide.

apple-wwdc-20160613-2238

News a HomeKit

Redizajnom prešla aj aplikácia News, ktorá podľa Eddyho Cuea už obsahuje vyše 2000 novinárskych publikácií a pravidelne ju využíva 60 miliónov používateľov.

Nový dizajn podobne ako Apple Music dáva dôraz na veľkú a prehľadnú typografiu a výrazné sekcie. Pribudla možnosť predplatného, či notifikácie pre horúce správy.

Home

iOS 10 taktiež dostane celkom novú aplikáciu zvanú Home. Slúžiť bude na ovládanie inteligentných zariadení v domácnosti – žiarovky, termostaty, zámky a ďalšie.

apple-wwdc-20160613-2394

Aplikácia ponúkne preddefinované módy, napríklad “Dobrú noc”, či “Dobré ráno”, ktoré automaticky vykonajú činnosti, ktoré by ste každé ráno, či večer museli robiť sami. Bonusom je ovládanie cez Siri, či widget v Ovládacom centre.

apple-wwdc-20160613-2434

Telefón a Správy

Veľkých zmien sa dočkali aj dve najzákladnejšie aplikácie telefónu. Apple teraz ponúkne funkcie ako prepis hlasu z odkazovej schránky a rozhranie “VoIP API”, ktoré umožní aplikáciám ako Skype využívať natívne rozhranie telefónu a narábať s kontaktami a nedávnymi hovormi.

Potenciál má aj rozšírenie na detekciu spamových volaní a integrácia vášho pracovného telefónu do iPhonu, na ktorej Apple spolupracuje so spoločnosťou Cisco.

apple-wwdc-20160613-2452

Na konkurenciu okrem fotiek Apple reaguje aj svojim iMessage, ktorý sa funkčne približuje napríklad Messengeru od Facebooku. Odkazy v správach odteraz zobrazujú náhľady obrázkov a videí, emoji, ktoré sú teraz väčšie a výraznejšie, môžete prehľadávať a čerešničkou na torte sú funkcie inšpirované Apple Watch.

apple-wwdc-20160613-2521

Modré bublinky sa animujú a hýbu podľa vašej nálady, neviditeľné správy sa odkryjú po dotyku prstom a posielať môžete kresby prstom a srdcový tep.

Pre vývojárov je tu integrácia aplikácií na štýl Messengeru, čo by malo priniesť dodatočné funkcie ako stickery, GIFká a ďalšie.

apple-wwdc-20160613-2530 apple-wwdc-20160613-2551 apple-wwdc-20160613-2565

apple-wwdc-20160613-2625

Ostatné funkcie

iOS 10 je doslova nabitý novými funkciami a do hodinovej prezentácie sa ich mnoho jednoducho nevošlo. Letmú zmienku dostali novinky ako kolaborácia v Poznámkach, delenie mailov do konverzácií, rozšírené možnosti úpravy Live Photos, či možnosť otvoriť si na iPade dva Safari taby bok po boku.

apple-wwdc-20160613-2674

Koniec prezentácie bol venovaný novej aplikácií pre iPad, ktorá by mala deťom pomôcť v učení sa programovacieho jazyka Swift. Swift Playgrounds hravým spôsobom vysvetľuje základy programovania a Apple dúfa, že ním zmení spôsob, akým sa programovanie vyučuje v školách. Aplikácia bude dostupná zadarmo koncom roka, verejná beta vyjde v júli.

apple-wwdc-20160613-2849

Dostupnosť a kompatiblita

iOS 10 je dostupný od dneška ako beta pre registrovaných vývojárov. V júli by sa mala dostať von verejná beta verzia a finálny softvér môžeme očakávať v septembri s novým iPhonom.

Systém bude kompatibilný so všetkými zariadeniami, ktoré utiahnu iOS 9, s výnimkou iPhonu 4s, iPadu 2, 3 a pôvodného iPadu Mini.

wwdc-2016-ios-10-device-compatibility

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.