Umelá Inteligencia je nekompatibilná s Apple, ktoré Tim Cook vybudoval

Umelá inteligencia (AI – Artifical Intelligence) je ďalšia veľká vec a zároveň cieľ v oblasti výpočtovej techniky. Každý, kto pracuje s počítačom si určite myslí to isté. No nájdu sa aj takí, ktorí s týmto názorom nie sú stotožnení. Napríklad spoločnosť Apple. 

apple-privacy

Popredné softvérové firmy po celom svete (Google, Microsoft, Facebook) už majú svoju vlastnú víziu a nápady, ako by vo svojom obore použili AI pre prospech firmy a zároveň aj užívateľov. Použili sme výraz popredné firmy, pretože sa nejedná o všetky. Jedna popredná svetová firma je o čosi skeptickejšia. Apple nikdy nerobil veľké haló okolo toho, ako by využil AI pre seba a svojich užívateľov. V skratke povedané, aktuálne o ňu neprejavuje taký záujem ako Google a teda teraz vidí iné veci ako priority. Tim Cook (generálny riaditeľ spoločnosti Apple) v rozhovore s Washington Post jasne uviedol, že chápe a berie na vedomie výhody a potenciál umelej inteligencie, a že Apple bude jeden z veľkých hráčov v hre o umelú inteligenciu. Čo je zaujímavé je, že tento jeho výrok je v rozpore s jeho verziou spoločnosti, ktorú sám vybudoval a teda aj aktuálnou logikou spoločnosti Apple, ktorá sa zameriava na súkromie svojich užívateľov.

privacy_0

V základe je AI schopná “prehrabávať sa” obrovským množstvom dát, ktoré si ani možno nevieme predstaviť a vedieť ich roztriediť za pár milisekúnd. Je len prirodzené, že spoločnosť Google, ktorej cieľom je zozbierať a zorganizovať všetky dáta a informácie na internete, spraví všetko pre to aby sa dostala ku umelej inteligencii. Na druhej strane je reputácia spoločnosti Apple založená na súkromí. Tim Cook mnoho krát spomenul, že Apple nebude nikdy zhromažďovať informácie o svojich užívateľoch bez mnohonásobných upozornení a správ. Apple si dokonca trúfal bojovať proti FBI, aby uchránil dáta svojich užívateľov, čo sa dá brať ako silný dôkaz, že spoločnosť berie ochranu osobných údajov ako prioritu. Idea súkromia je pri AI nemysliteľná. V závere môžeme konštatovať, že sa spoločnosť Apple nezriekla záujmu a výskumu AI. Spoločnosť Apple sa rozhodla pristupovať k tejto technologickej vymoženosti s veľkou opatrnosťou. Apple si nedovolí použiť technológiu, ktorá by ohrozila bezpečie užívateľov a zničila tak reputáciu, ktorú Cook tak dlho budoval.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.