Steve Jobs bude uvedený do medzinárodnej fotografickej siene slávy

Medzinárodná fotografická sieň slávy (International Photography Hall of Fame and Museum) pri príležitosti svojho 50-teho výročia oznámila, že Steve Jobs bude jeden z držiteľov ich prestížneho ocenenia.

Fotografická sieň slávy, so sídlom v St. Louis v americkom štáte Missouri, oceňuje prácu priekopníkov, umelcov a inovátorov, ktorí hýbu svetom fotografie. Popri Jobsovi 28. októbra ocenia aj tvorcov Photoshopu, Johna a Thomasa Knolla, dokumentaristu Kena Burnsa, fotografov Ernsta Haasa a Annie Leibovitz, speváka, skladateľa a fotografa Grahama Nasha a dokumentárneho fotografa Sebastião Salgada.

“Popritom ako sa tešíme na ďalších 50 rokov IPHF, sme poctení, že môžeme pokračovať v oceňovaní a oslave fotografov a profesionálov z odvetvia, ktorí sa zaslúžili o značný prínos tejto profesii a pomohli tak tvoriť a definovať modernú fotografiu.” povedal Patty Wente, riaditeľ IPHF. “Tohtoroční ocenení reprezentujú dokonalú kombináciu inovácie a umenia, čím spájajú priekopnícku minulosť fotografie s jej fantastickou budúcnosťou.”

Steve Jobs IPHF

Steve Jobs si ocenenie zaslúžil vďaka veľkému vplyvu na kreatívnu komunitu, digitálne umenie a predovšetkým vďaka iPhonu, ktorý v priebehu niekoľkých rokov dokázal zmeniť celý priemysel.

“Steve Jobs bol americký vynálezca a podnikateľ, spoluzakladateľ Applu, ktorý sa pod jeho vedením stal najinovatívnejľou spoločnosťou na svete. Steve pomohol vytvoriť produkty, ktoré spôsobili prevrat v kreatívnom svete a stali sa nepostrádateľnými nástrojmi pre dizajnérov, filmárov, hudobných producentov a fotografov. Fotografia bola jeho vášňou v pracovnom i súkromnom živote, jeho najväčším prínosom umeleckej komunite bol však iPhone, ktorý za menej než desaťročie zmenil ako samotné umenie fotografie, tak aj celý priemysel okolo neho.”

Do fotografickej siene slávy sa v minulosti dostali napríklad Philippe Halsman, ktorý je slávny za svoju fotografiu Einsteina z roku 1947, Ansel Adams, George Eastman, Edwin Land, Edward Steichen a 64 ďalších uznávaných fotografov. Držitelia ocenenia musia disponovať značným prínosom k fotografickému umeniu a vede a taktiež vplyvom na fotografický priemysel, alebo históriu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.