Vyšla prvá beta iOS 10.1, obsahuje nový Portrait mód pre iPhone 7 Plus

Apple dnes pre developerov vydal prvú beta verziu systému iOS 10.1. Prichádza presne týždeň po oficiálnom vydaní iOS 10 a okrem bežných opráv chýb obsahuje aj sľubovaný Portrait mód pre iPhone 7 Plus.

Registrovaní vývojári si update môžu stiahnuť z portálu Apple Developer Center, k verejným beta testerom by sa iOS 10.1 mal dostať už tento piatok.

Aktualizácia prináša dodatočnú funkcionalitu pre duálny fotoaparát v novom iPhone 7 Plus, o ktorej rozprával Phil Schiller na septembrovom evente. K optickému zoomu sa tak pridajú portréty s efektom rozmazaného pozadia, ktorý imituje veľké objektívy na digitálnych zrkadlovkách.

iphone 7 plus dual camera

Na vytvorenie takéhoto efektu Apple využíva strojové učenie, ktoré na záberoch rozozná jednotlivých ľudí. Následne vytvorí pomocou dvoch senzorov hĺbkovú mapu scény a následne aplikuje rozmazaný bokeh efekt na pozadie. Portrait mód nájdete v posuvnom paneli fotoaparátu pri režimoch ako video a panoráma.

Funkcia je stále v bete a obsahuje chyby, na čo upozorňuje aj Apple pri jej prvom spustení. Ak vás zaujímajú technické detaily, podrobný opis si môžete prečítať na webe TechCrunch, ktorý nový mód už stihol otestovať. V skratke, Portrait mód funguje prekvapivo dobre, poradí si aj s neľudskými objektami, či psou srsťou, stále je však čo zlepšovať. Problémy spôsobujú napríklad drôty, reťaze, sklo, či listy. Foťák si taktiež nevie poradiť s prudko sa pohybujúcimi objektami.

Prvé snímky vyhotovené novým módom si môžete pozrieť nižšie, spolu s fotkami zo štandardného objektívu.

iphone-7-plus-portrait-mode-beta2 iphone-7-plus-portrait-mode-beta1 iphone-7-plus-portrait-mode-beta4 iphone-7-plus-portrait-mode-beta3 iphone-7-plus-portrait-mode-beta5 iphone-7-plus-portrait-mode-beta6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.