OS X sa možno bude po novom volať macOS

Všetci poznáme názvoslovia operačných systémov spoločnosti Apple. Keď spoločnosť vytvorí nové zariadenie, vytvoria pre neho aj operačný systém. V názve je vždy slovo vystihujúce zariadenie a slovo OS. Napríklad iOS, tvOS alebo watchOS. Ale prečo sme sa stále nedočkali macOS?

585px-MacOS-Logo

Kúsok zo zdrojového kódu v aktuálnej stabilnej verzii OS X (10.11.4) napovedá, že očakávania sa možno stanú realitou. Developer Guilherme Rambo napísal do portugalského magazínu MacMagazine.com.br, že objavil súbor používateľského rozhrania (FUFlightViewController_macOS.nib, in the FlightUtilities framework), ktorý má vo svojom názve použitý termín macOS.  Určitou možnosťou je, že Apple uvažuje alebo uvažoval nad premenovaním operačného systému pre Mac z OS X na macOS. Čím by sa počítače Mac zaradili do rodiny OS, kde sú ich mobilný súrodenci. Dávalo by to aj zmysel. Predstaviť nový macOS 11 tento rok spoločne s novým iOS 10, watchOS 3 a tvOS 10.

osxs

OS X založený na UNIXe už je tu nejaký ten rok (presnejšie 15), takže je asi na čase začať ho volať inak. Pôvodné pomenovanie po veľkých mačkách (Puma, Cheetah, Jaguar, Panther, Snow Leopard a podobne) už asi nie je v móde, prípadne už došli názvy mačkovitých šeliem. Asi preto pred nedávnom pomenoval Apple svoje operačné systémy pre Mac podľa miest a pamiatok v Kalifornii, akými sú napríklad El Capitan a Yosemite. Avšak nie je žiadna istota, že Apple prestane s takýmito názvami. I keď predsa len, názov operačného systému, ktorý nesie v názve zariadenie, pre ktorý je vytvorený by asi znelo o čosi lepšie. A taktiež by sa aj zákazníci mohli lepšie orientovať.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.
Gemini
pokračovanie článku

Kto prinesie vyspelú AI na iOS 18? Apple to nebude

Koncom minulého roka sa objavila správa, podľa ktorej Apple plánuje priniesť rozšírenú AI funkcionalitu na iPhone a ďalšie zariadenia. Výraznou premenou by si mala prejsť Siri, digitálna asistentka, ktorá už skôr zaostávala za konkurentmi, vo svete GPT je však ešte archaickejšia.