Nový štandard umožní USB-C – HDMI káble aj bez redukcie

Licenčná skupina zodpovedná za HDMI rozhranie predstavila nový “HDMI Alternate Mode”, ktorý umožní zariadeniam s USB-C konektorom pripojenie na externý displej pomocou jediného kábla.

Špecifikácia otvorí dvere novému typu HDMI káblov s USB-C koncovkou, ktoré budú podporovať všetky funkcie štandardu HDMI 1.4, vrátane 3D obrazu a Ethernetu. Zariadenia ako napríklad 12″ MacBook tak bude možné k externému monitoru, alebo televízoru pripojiť pomocou jednoduchého kábla. Vyhneme sa tak nutnosti použiť adaptér, ktorých cena sa pohybuje rádovo okolo desiatok eur.

HDMI USB-C kábel

Napriek tomu HDMI stále nie je ideálne na pripájanie displejom s väčším ako 2K rozlíšením. HDMI protokol v aktuálnych Macoch je totiž pri 4K rozlíšení schopný prenášať obraz len v obnovovacej frekvencii 30 Hz. Thunderbolt pritom zvláda aj 60 Hz.

Aj keď novinka sa zatiaľ týka len 12″ MacBooku, USB-C porty by sa už čoskoro mali objaviť aj na ostatných počítačoch od Applu. Prvými v rade budú nové MacBooky Pro, ktoré by sme mali konečne vidieť tento október. Nedávny report z Bloombergu však hovorí aj o USB-C portoch pre nové MacBooky Air.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.