Ming-Chi Kuo: Predaje iPhone 7 budú už len klesať

Analytik Ming-Chi Kuo v novej správe vyhlásil, že iPhone 7 už dosiahol vrchol svojich predajov a na konci roka môže Apple očakávať ďalší pokles. Presnejšie by sa malo jednať o 5-15% pokles oproti pôvodným očakávaniam.

Ming-Chi Kuo tvrdí, že Apple by mal teraz, na konci roka 2016, predať 70 až 75 miliónov telefónov, čo predstavuje výrazný pokles oproti pôvodne odhadovaným 75 až 95 miliónom kusom. Analytik tak vyhodnotil na základe dvoch faktorov. V prvom rade má ísť o pokles výroby a pokles expedovaných kusov od dodávateľov. V druhom rade je to zlepšujúca sa dostupnosť iPhonu 7 u Applu a u predajcov. Za stagnujúci dopyt po iPhone 7 Ming-Chi Kuo viní hlavne nedostatok zmien oproti iPhone 6s. Naopak iPhone 7 Plus sa teší väčšej popularite vďaka duálnemu fotoaparátu.

Do budúcna však analytik ostáva pesimistický kvôli dvom faktorom. V prvom rade vraví, že sa predaje v Číne oproti minulému roku príliš nezmenili. V druhom rade má obavy z diania v prípade, že Donald Trump začne plniť svoju agendu. Jedným bodom bola snaha uviesť 45% clo na čínsky dovoz, čo by znamenalo drastický pokles predajov iPhonu kvôli zvýšeniu cien. Apple by v takom prípade buď musel presunúť výrobu do USA, ak by chcel aspoň približne zachovať jeho cenu. V opačnom prípade by sa mohlo pokojne stať, že by bol ďalší iPhone takmer dvakrát drahší. Tento krok by samozrejme neovplyvnil len Apple, ale aj iné firmy a vlastne celú ekonomiku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.