Microsoft rozbehol desktopový Photoshop a Windows 10 na mobilnom hardvéri

Nevieme síce, aké plány má Apple s iOS, ale aktuálne kroky naznačujú, že ním chce postupne vytlačiť počítače. iOS má však jednu zásadnú nevýhodu, nedokáže spustiť desktopové aplikácie.

A práve v tomto ohľade ho práve predbehol Microsoft. Tomu sa podarilo preseknúť bariéru medzi mobilným a desktopovým hardvérom. V novom videu prezentuje, ako na zariadení s procesorom Snapdragon 820 a 4GB RAM rozbehala plnohodnotný Windows 10 aj s programami, ktoré boli navrhnuté pre x86 architektúru. Ukážkovým príkladom je istotne Photoshop, ktorý vďaka novému vynálezu môže bežať aj na tabletoch s ARM procesorom. V minulých rokoch to možné nebolo, čo sme videli na neúspechu tabletov s Windows RT. Išlo o systém upravený tak, aby bežal na mobilnom hardvéri, avšak spustiť sa na ňom dali iba aplikácie z Windows Store, ktoré boli prispôsobené pre ARM.

Nové riešenie však môže ukazovať budúcnosť. Satya Nadella sa už vyjadril, že jeho spoločnosť pracuje na mobilnom zariadení, ale nešpecifikovala, o čo ide. V šifrách však naznačila, že je to nové pojatie smartfónu a s dnešným bude mať spoločné rozmery a možnosť telefonovať. Špekuluje sa tu už dlhšie o možnosti inštalovať x86 programy, avšak doteraz neexistoval žiaden dôkaz, že niečo také môže fungovať. Nové video však môže prezentovať práve najkľúčovejšiu funkciu Surface Phone. Ten by mohol využívať klasický Windows 10 s možnosťou inštalácie klasických aplikácií. Po pripojení k docku by však mohol začať slúžiť ako kancelárske PC.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť