Jazyk Swift získava na popularite, nakoľko ho však používa samotný Apple?

Pred vyše rokom a pol Apple svetu predstavil nový programovací jazyk Swift, zjednodušenú nadstavbu rozšíreného Objective C. Odvtedy jeho popularita stále rástie, čomu nepochybne pomohlo aj vydanie open source verzie v decembri minulého roku.

Tento mesiac sa Swift stal 14. najpoužívanejším programovacím jazykom. Nakoľko ho však vo svojom softvéri používa samotný jeho tvorca? Vývojár Ryan Olson sa pozrel do kódu iOS 9.2, v ktorom po ňom hľadal stopy. Našiel ho však len v jedinej natívnej aplikácií – kalkulačke.

Kalkulačka je v Swifte nakódovaná takmer celá a je v iOS akousi testovacou aplikáciou nového jazyka. V súčasnosti je pre Apple totiž nemožné prejsť exkluzívne na Swift, práve kvôli nedokončenému rozhraniu ABI (Application Binary Interface), ktorý by po každej zmene spôsoboval problémy s kompatibilitou. Rozhranie by sa malo stabilizovať vo finálnej verzii 3.0 (v súčasnosti je k dispozícii 2.1).

Inžinieri Applu však majú povolené Swift požívať všade, kde sa hodí a dáva zmysel. Viceprezident softvéru Craig Federighi napríklad v nedávnom rozhovore poznamenal, že spoločnosť používa jazyk napríklad v kóde Docku v systéme OS X 10.11.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.