James Comey z FBI: odomknúť vieme len iPhony staršie ako 5s

Medializovaný prípad Apple vs FBI sa skončil pred necelými dvoma týždňami a to celkom nečakane. FBI údajne prišlo na spôsob ako si daný iPhone odomknúť aj bez pomoci Applu a žalobu napokon americká vláda stiahla. Šéf FBI James Comey však teraz vraví, že hacknúť vedia len staršie iPhony.

Comey mal predvčerom prejav na univerzite v americkom Kenyone, ktorá sa týkala, ako inak, šifrovania a bezpečnosti. Vyjadril sa, že hack, ktorý použili na odomknutie iPhonu 5c v prípade zo San Bernardina by na novších zariadeniach nefungoval.

“Nefunguje to na 6kách, nefunguje to na 5s. Takže máme nástroj, ktorý sa dá použiť len na úzku skupinu telefónov.”

Z akého dôvodu je metóda obmedzená len na iPhone 5/5c (prípadne aj 4 a 4s) riaditeľ FBI bližšie nešpecifikoval. S najväčšou pravdepodobnosťou sa však problém týka takzvanej bezpečnostnej enklávy, ktorú Apple začal do telefónov implementovať od modelu 5s. Táto enkláva, ktorá je súčasťou čipu A7 a novších, uchováva heslo telefónu a informácie o odtlačkoch prstov a separuje ich od zvyšku údajov na zariadení.

FBI pomôže odomknúť iPhone spojený s vraždou v Arkansase

Podľa štatistík zo septembra miunlého roku približne len štvrtina američanov používa iPhone starší ako 5s, čislo, ktoré sa postupom času a s vydaním iPhonu 6s určite ešte podstatne zmenšilo. Počet iPhonov, ktoré FBI dokáže odomknúť, je preto skutočne malý. Aj preto sa túto metódu v najbližšom čase zrejme nedozvieme – FBI sa o ňu dobrovoľne deliť nebude a vďaka jej malému dopadu do toho asi ani nebude nútené.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.