Čo sa môže telefónu na dovolenke stať a ako ho ochrániť

Každý z nás sa chystá na dovolenku a určite si zoberie aj svoj iPhone alebo iPad zo sebou. Či už kvôli foteniu, aby nemusel zbytočne so sebou ťahať fotoaparát alebo kameru alebo kvôli volaniam s blízkymi doma. 

 

Voda, slnko, zmrzlina, všetko je to skvelé a veľmi príjemne sa užíva. Ale je treba dávať veľký pozor aby ste popri svojom odpočinku nepoškodili alebo neprišli o svoj smartfón. Stačí chvíľka nepozornosti a problém je na svete a určite vám o niečo skomplikuje dovolenku. Prinášame vám 5 tipov, ako sa vysporiadať s problémami, ktoré môžu postihnúť vás a vaše zariadenie na dovolenke.

 

1.Prehriatie telefónu

Ak vystavíme svoj telefón nadmernej intenzite slnka, prípadne ho v horúčavách dáme na nabíjačku a uistíme sa, že je aspoň minimálne ochránený voči vysokým teplotám, môže nastať problém, ktorý poznáme ako prehriatie telefónu. Samozrejme naše inteligentné smartfóny nám oznámia, že je im dajako viac teplo, a že sa potrebujú schladiť prípadne ak to nestihnú, vnútorný protokol na ochranu hardvéru ich automaticky vypne kým nebudú schladené aby sa dalo s nimi pracovať. iPhone má vlastnú operačnú teplotu,. ktorá sa s narastajúcou teplotou okolia logicky zvyšuje. Telefón je na to pripravený. Avšak problém nastáva pri extrémnych teplotách, ktoré môžeme pocítiť pri hraní hier alebo už vyššie spomenutom nabíjaní. Z toho vyplýva, že je veľmi dôležité dbať kde telefón je (teda vyhýbať sa bezprostrednému kontaktu so slnečnými lúčmi) a kedy ho nabíjame, pretože sa môže zariadenie trvalo poškodiť.

2.Pot na obrazovke

Nejedná sa o problém, ktorý bol až tak častý ale stať sa môže každému, no nie? Pot, ktorý vznikne na kúpalisku alebo po tréningu je slaný a po priložení k uchu sa môže nešťastnou náhodou dostať do ku interným častiam telefónu a spôsobiť oxidáciu (resp. koróziu) rôznych súčasti telefónu a tým spôsobiť ich znefunkčnenie. Ak si všimnete, že do vášho smartfónu preniklo veľa potu, telefón vypnite, vyberte SIM kartu a dajte ho na noc do nádoby s ryžou. Ryža skvele absorbuje vlhkosť, takže by mal byť telefón po vytiahnutí “v suchu”.

3.Zahmlieva sa objektív

Odfotili ste nádherný západ slnka za morom ale keď sa pozriete bližšie, všimnete si, že je na fotka trocha rozmazaná. Obrátiť telefón aby ste zistili príčinu a všimnete si že objektív fotoaparátu je zahmlený. Neutierajte ho prstom. Prst je mastný a bude to ešte horšie. Najlepším riešením je ho utrieť s pomocou utierky z mikrovlákna, prípadne použite opäť nádobu a ryžu na pohltenie vlhkosti. Ak ani jeden z vyššie uvedených spôsobov nezaberie, je bohužiaľ nutné navštíviť servis a na nejaký čas sa s vaším smartfónom rozlúčiť.

4.Piesok v štrbinách telefónu

Po opaľovaní na slnku na krásne rozhorúčenej piesočnej pláži sa vrátite z pláže a zistíte, že piesok, na ktorom ste sa opaľovali uviazol na ťažko dostupných miestach vášho telefónu. Najlepšou možnosťou je prevencia. A prevencia je obal. Nezabudnite si vždy nosiť obal na telefón. I keď je vodeodolný a vyzerá nie moc vábne, splní svoj účel a telefón ochráni pred nežiadúcimi problémami. Ak ale už sa ten piesok naozaj dostal tam kam nemal, vypnite telefón a začnite s čistením. Výborná vec je nádoba so stlačeným vzduchom. Tá vám problém trocha zjednoduší a urýchli. No tam kde ani už stlačený vzduch nepomôže, prichádza na rad vatová tyčinka. Jemne čistíme miesta kam sa piesok dostal. Neodporúčame používať špáradlo, pretože sa môžu nesprávnym pohybom poškodiť súčiastky v porte a v otvoroch telefónu.

5.Zaplavený alebo “utopený” telefón

Telefón nemusíte prehriať ale naopak sa vám stane, že ho nechcene schladíte a to tým, že vám padne do vody. Vodeodolné puzdro rieši tento problém prevenciou. Avšak ak ho nemáte okamžite vezmite utierku alebo akýkoľvek druh tkaniny a snažte sa ho jemne utierať. Ak je to možné vyberte SIM kartu. Nie len na jednu noc ale na pár dní ho vložte opäť do nádoby so suchou ryžou a skontrolujte, či je suchý a potom až uvažujte nad jeho zapnutím. Najlepšie je, ak si telefón ku vode vôbec nezoberiete a predídete tak všetkým vyššie uvedeným problémom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.