Apple viní Austrálske banky z kartelovej dohody kvôli Apple Pay

Apple Pay je dnes dostupný len v pár krajinách, ale nemali by sme to dávať za vinu Applu. Veľakrát za to môžu zdĺhavé rokovania s bankami, ktorým sa veľmi nepáči delenie sa o zisk s Applom. Patová situácia nastala v Austrálii, kde Apple viní banky z kartelovej dohody.

Tri najväčšie banky v Austrálii sa sťažujú, že NFC čip v iPhone smie používať len služba Apple Pay a nie aplikácie tretích strán. Banky sú tým pádom nútené používať Apple Pay, ak chcú svojim klientom povoliť mobilné platby cez iPhone. To by zároveň znamenalo, že sa musia o zisk deliť s Applom a zdá sa, že práve tu nastal kameň úrazu. Tvrdia, že služba pre nich predstavuje konkurenciu a boli by radšej, keby bol NFC čip odomknutý a mohli ho prepojiť s vlastnými aplikáciami. To už ale vadí Applu, ktorý varuje, že odomknutie bezkontaktného čipu by predstavovalo bezpečnostné riziko pre užívateľov, keďže takýto čip by sa dal zneužiť.

Apple preto poskytol Austrálskemu protimonopolnému úradu dokument, v ktorom obviňuje Westpac, National Australia Bank a Commonwealth Australia Bank z vytvorenia kartelu. Naráža najmä na fakt, že trojica bánk má pod palcom 66% všetkých kreditných kariet v Austrálii a stará sa o financie 70% všetkých domácností v bánk. Zároveň zabraňujú inovácii a chcú mať absolútnu kontrolu nad financiami svojich klientov, čo sú veci, kvôli ktorým Apple obvinil inštitúcie z kartelovej dohody.

“Tieto požiadavky spomaľujú inovácie a redukujú možnosti výberu tým, že chránia členov kartelu od vzájomnej konkurencie. Ak bude bankám povolené sformovať kartel, ktorý bude diktovať podmienky novým biznis modelom a službám, dôjde k vzniku znepokojujúceho precedensu a oneskoreniu príchodu nových, potenciálne prevratných technológií na trh,” tvrdí Apple.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.