Apple sa kvôli iPhonu SE dostal do začarovaného kruhu, musí ho predstaviť aj budúci rok

Analytik Ming-Chi Kuo tvrdí, že vydaním iPhonu SE sa Apple dostal do akéhosi začarovaného kruhu. Pokiaľ na jar 2017 neuvedie druhú generáciu SE, s istotou to bude znamenať už druhý rok klesajúcich predajov.

Apple totiž uviedol lacnejší, no pritom poriadne výkonný iPhone SE najmä z dôvodu, aby zabránil klesajúcim predajom v druhej polovici fiškálneho roka. Tohtoročné predaje však nestačili na to, aby Apple nemal nižšie čísla oproti roku 2015. Zároveň to však znamená, že sa Apple dostal do akéhosi začarovaného kruhu, kde ľudia začnú očakávať vydanie nového modelu každého pol roka.

Analytik však tvrdí, že existuje viacero faktorov, prečo Applu budú klesať predaje v budúcom roku. Jedným z dôležitých faktorov je klesajúci záujem o Apple v Číne, kde ho prekonávajú lokálne značky ako Huawei a Xiaomi. Tie už dnes vyrábajú prémiové zariadenia za prijateľnú cenu, ktorá je podstatne nižšia než ceny iPhonu a Samsungu. Apple sa chcel tento rok prispôsobiť čínskej situácii a to práve 399-dolárovým iPhonom SE, ktorý ponúka za málo peňazí veľa muziky. Má to však háčik – má len 4″ displej a práve displeje patria k rozhodujúcemu faktoru v Číne. Tam platí, že čím väčšie, tým lepšie. Aj preto majú na ázijskom trhu veľké telefóny a phablety enormný úspech.

iphonesearray-800x620

Ďalším faktorom majú byť nižšie predaje základného iPhone 7. Ten čelil kritike najmä za to, že všetky “wau” funkcie dostal jeho väčší a drahší brat, iPhone 7 Plus. Tomu sa síce v predajoch darí, no cenová relácia ani rozmery obrieho zariadenia nie sú pre každého. No a tretím faktorom je už spomínané nepredstavenie iPhone SE 2 v druhom kvartáli 2017. Analytik preto očakáva, že predaje za prvý štvrťrok sa budú pohybovať na úrovni 40-50 miliónov kusov, čo môže byť až o 11,2 miliónov menej oproti kusom predaným v 1. fiškálnom kvartáli 2016. Predaje v druhom kvartáli 2017 by mali kvôli absencii nového modelu klesnúť na 35-40 miliónov kusov, čo môže byť až o 5,4 milióna menej než tento rok.

Ming-Chi Kuo očakáva, že v snahe o privyrobenie Apple požiada výrobcov o zníženie cien komponentov. Zníženie ceny displejov alebo základných dosiek by pritom Applu prinieslo slušný prírastok do kasy. Existujú však aj výrobcovia, ktorí si môžu diktovať vlastné podmienky. Samsung totiž vyrába pre iPhone 7 (Plus) operačnú pamäť a úložisko. Vzhľadom k neblahej situácii okolo Galaxy Note 7 je zrejmé, že Samsung nezníži ceny. TSMC má pre zmenu s Applom fixný kontrakt, takže toho sa zníženie cien netýka. Pre Apple by dokonca bolo drahšie začať spoluprácu s iným výrobcom.

iphone-se-apps-ver2

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

Tajomstvo úspechu slúchadiel AirPods

Keď Apple v roku 2016 predstavil prvé bezdrôtové slúchadlá AirPods, odprezentoval ich s veľkou skromnosťou a venoval im len 5 minút času na pódiu. Bolo to veľmi neobvyklé, pretože nové produkty boli zvyčajne sprevádzané veľkolepými prezentáciami a masívnou mediálnou kampaňou. Aj napriek tejto skromnosti sa malé biele slúchadlá stali fenoménom a jednými z najpredávanejších v histórii. Aké je ich tajomstvo úspechu?
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.