Apple pozastavil vývoj vlastného auta, preorientuje sa na softvér

Elektromobil od Applu dostal opäť červenú. Pod vedením Boba Mansfielda nabral projekt Titan úplne iný smer a kým pôvodne išlo o auto, po novom je to už len softvér, ktorý bude Apple zrejme poskytovať automobilkám.

V súvislosti s touto zmenou došlo aj k prepúšťaniu a preloženiu členov tímu na iné pozície. Zmena sa dotkla stoviek pracovníkov, pričom projekt zamestnával spočiatku okolo 1000 ľudí. Zvyšok tímu pracuje na zdokonalení umelej inteligencie, ktorou vlastne Project Titan je. Vedenie spoločnosti malo stanoviť tímu deadline do konca roka 2017. Dovtedy by mal tím dokázať vedeniu, že má cenu pokračovať ďalej vo vývoji.

Preorientovanie projektu Titan na softvér súvisí aj s problémami, na ktoré Apple narazil pri snahe uzavrieť dohodu s výrobcami automobilových súčiastok. Výrobcovia jednoducho nepristúpili na podmienky, aké si Apple diktuje u dodávateľov súčiastok pre iPhone. Ide predovšetkým o cenu a kvantitu komponentov, ktoré by museli výrobcovia vyrobiť pre Apple. Jedná sa teda už o druhý prípad, kedy plány Applu stroskotali na tom, že dodávatelia nechceli pristúpiť na podmienky najbohatšej spoločnosti na svete. Prvým prípadom bolo živé vysielanie cez Apple TV, kde chcel Apple posúvať ceny nadol.

Zaujímavá je tiež vízia toho, ako mal vyzerať automobil. Vedenie Applu si predstavovalo Titan ako auto, ktoré by šlo odomknúť pomocou Touch ID. Vo vnútri auta by sa zároveň nenachádzal žiaden volant ani pedále, vďaka čomu by išlo doslova o autonómne vozidlo. Takéto riešenie však nie je zrovna najbezpečnejšie, keďže softvér môže zlyhať a môže ľahko ohroziť životy pasažierov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.