Apple si objednal toľko RAM-iek pre iPhone 7, že ochromil celý priemysel

Zatiaľ čo Apple má problém dodať iPad Air 2 alebo Apple Watch, výrobcovia RAM-iek majú problém s uspokojením dopytu. Apple si totiž v uplynulých dňoch objednal toľko operačných pamätí, že ochromil celý priemysel.

Obrovská objednávka zo strany Applu sa odrazila na zhoršenej dostupnosti RAM pamätí pre mobily aj PC. Na počítačoch dokonca došlo k zdraženiu, priemerná cena 4GB modulu narástla o 2%. Dnes sa tak priemerná cena pamäťového modulu pohybuje na 13,50$. Nedostačujúce kapacity u výrobcov RAM-iek spôsobili, že aj firmy, ktoré vyrábajú pamäte pre PC, sa teraz začali viac orientovať na mobilné zariadenia.

Ako už býva u Applu zvykom, spoločnosť si objednala niekoľko desiatok miliónov pamäťových modulov len pre telefóny, tablety aj hodinky. Každé zariadenie má navyše inú veľkosť pamäte. U iPhone 7 sa hovorí o 2GB, zatiaľ čo iPhone 7 Plus by mal disponovať 3GB pamäťou. iPad Pro využíva 4GB a dnešné Apple Watch majú 512MB RAM, ktorá sa však zrejme zdvojnásobí pri 2. generácii. Výrobcovia tak musia pre Apple vyrábať množstvo pamätí rôznych veľkostí, plus vyrábajú pamäte aj pre iné firmy, napríklad pre LG, Xiaomi alebo Huawei.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť