Apple chce vyrábať iPhone v USA, zrejme tak reaguje na agendu Donalda Trumpa

Zrejme v reakcii na agendu nového amerického prezidenta Donalda Trumpa Apple požiadal Foxconn o zváženie výroby iPhonu v USA.

Apple mal podľa portálu Nikkei navrhnúť takúto možnosť aj firme Pegatron. Obe pochádzajú z Ázie a obe majú na starosti výrobu viacerých jablčných zariadení, či už ide o Mac alebo iOS. Podľa tej istej reportáže mal Pegatron odmietnuť tento návrh, zatiaľ čo predseda spoločnosti Foxconn, Terry Gou, vyjadril svoje znepokojenie nad týmto návrhom. Pracovná sila v USA je totiž ďaleko drahšia než v Číne a práve z tejto skutočnosti nebol veľmi nadšený.

Presun výroby iPhonu do USA by sa odrazil aj na jeho cene, keďže pri zachovaní súčasnej marže by mohla prekonať 1 000 dolárov. CEO Tim Cook však argumentuje, že Apple vyrába svoje produkty v Číne hlavne kvôli neporovnateľne vyššej schopnosti tamojších pracovníkov oproti tým americkým. Na čom zrejme bude niečo pravdy, keďže Apple mal problémy s dostupnosťou Macu Pro ešte takmer pol roka po vydaní.

mac pro

“Čína má ohromné zameranie na ručnú výrobu. Ja by som to nazval odbornou úrovňou zručnosti. USA medzičasom začala prichádzať o takto zručných ľudí. Ak by sme vzali každého nástrojára v USA, zaplnili by túto miestnosť. V Číne by zaplnili niekoľko futbalových štadiónov,” povedal šéf Applu, Tim Cook v relácii 60 Minutes.

Istý manažér z dodávateľského reťazca k tomuto dopĺňa, že v USA ani nie je tak veľa firiem, ktoré by vedeli Applu dodávať komponenty. Procesory sú z Tajwanu, displeje pochádzajú z Japonska, pamäte sú z Kórei: “Aby ste mohli vyrábať iPhone, musíte mať zhluk dodávateľov na jednom mieste, čo USA v súčasnosti nemá. Aj keby Trump uvalil 45% clo, stále je možné, že sa výrobcovia rozhodnú pokračovať vo výrobe v zahraničí, ak to bude vo výsledku lacnejšie oproti tomu, koľko by mali zaplatiť za výrobu v USA.”

Prezident Donald Trump totiž v priebehu roka vyhlásil, že chce v snahe o presunutie výroby do USA zaviesť 45% clo na produkty vyrobené v Číne. Ako príklad pritom použil Apple: “Prinútime Apple, aby začal tie svoje prekliate počítače a veci vyrábať v tejto krajine a nie v iných krajinách.”

donald-trump-apple

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.