Aj Intel chce odstrániť 3,5 mm audio jack, nahradiť by ho malo USB-C

Apple tento rok spraví razantný krok – s príchodom iPhonu 7 ako prvý z veľkých hráčov zo svojho zariadenia odstráni univerzálny 3,5 mm audio jack. O smrť audio jacku sa však bude snažiť aj ďalší gigant.

Na vývojárskej konferencii v Číne Intel predniesol detailný návrh na odstránenie vyše sto rokov starého štandardu z mobilných zariadení. Univerzálny analógový výstup by mal byť podľa spoločnosti nahradený iným štandardom, ktorý sa pomaly začína rozširovať – USB typu C. Výhody tohto prístupu sú očividné, USB-C ako digitálny výstup so sebou prináša mnoho kladov.

Okrem šetrenia miesta v čoraz kompaktnejších zariadeniach umožní prechod na digitál aj rozšírenú funkcionalitu ako externé zosilňovače a DACy, slúchadlá s potláčaním okolitého šumu, či pokročilejšie veci ako meranie zdravotných dát, napríklad teploty. Odobratie posledného zaužívaného analógového portu však bude bez pochyby bolestivou záležitosťou, nakoľko univerzálny 3,5 mm, či 6,35 mm jack využívajú prakticky všetky dnes existujúce slúchadlá.

Jasné nie je ani to, akým smerom sa poberie Apple, ktorý sa bude vo svojich iOS zariadeniach aj v blízkej dobe pravdepodobne sústrediť na vlastný Lightning port. Riešenie od Intelu by však mohlo nájsť uplatnenie v zariadeniach ako napríklad 12″ MacBook, ktorý by analógový jack mohol v budúcnosti nahradiť ďalším USB-C portom.

iPhone 7 bude vodotesný, s bezdrôtovým nabíjaním a bez audio jacku

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.