Applu sa darí zvyšovať podieľ svojich notebookov na trhu

Spoločnosť TrendForce zverejnila výsledky, ktoré ukazujú, že predaj MacBooku naberá na hybnosti. Apple prekonal spoločnosti ako Asus a Acer a tým pádom sa stal štvrtým najväčším výrobcom notebookov za rok 2015. Na trhu dosiahol 10.34 percent oproti roku 2014, kedy dosiahol iba 9.3 percenta. Avšak celkový predaj notebookov klesol o 6.3 percenta. V roku 2014 to bolo 175.5 milióna vyvezených kusov a v roku 2015 iba 164.4  milióna.

TrendForce-2015-Notebooks

HP a Lenovo pokračujú vo vedení na trhu. Tvoria asi 20% z celkového trhu. No Apple sa pomaly doťahuje na tretie miesto, kde je doteraz Dell. Ale nedá sa hovoriť o rovnocennom porovnávaní. Apple predáva iba tri typy notebookov, pričom najlacnejší je 11-inch MacBook Air s cenou 899$. A Windows notebookov je celá rada.

IMG_7819

Vyššie uvedené čísla presne odrážajú aj výsledky celkového predaju notebookov od spoločnosti Gartner. Spoločnosti Apple sa podarilo dostať späť na tento zoznam, vďaka výsledkom za posledný kvartál 2015, aj napriek tomu sa spoločnosť drží stále v pozadí za Asusom.

DSC_4260

Od Apple sa tento rok očakáva predstavenie nového Skylake-založeného Mac notebooku, ktorý bude obsahovať Thunderbolt 3 s USB-C. Minulý rok Intel predstavil Skylake čipy vhodné pre 13″ MacBook Pro, 15″ MacBook Pro, MacBook Air a 12″ MacBook, ktoré zvýšili záujem o tieto notebooky.

DSC_4260

Možnosť pre Apple šplhnúť si bude pravdepodobne na WWDC, ktorý sa bude konať niekedy v strede júna. No niektoré menšie vylepšenia sa môžu objaviť kedykoľvek a na ktorejkoľvek tlačovej konferencii. Jednou z možností ako by mohol Apple zažiariť, je predstavenie nových Macov na evente v marci.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.