15 rokov iPodu v 15-tich obrázkoch

Presne pred pätnástimi rokmi, 23. októbra 2001, Steve Jobs predstavil prvý iPod. A dodnes si ho pamätáme ako prelomový produkt v histórii spoločnosti. Nielen, že sa z iPodu stal najobľúbenejší MP3 prehrávač na svete, poslúžil aj ako základ pre produkty, s ktorými ho Apple dobyl – iPhone a iPad.

Aj keď v dnešnom portfóliu spoločnosti je iPod skôr len do počtu – poriadny update nedostal už štyri roky a čoskoro môžeme zrejme čakať jeho odchod do dôchodku – má za sebou bohatú históriu. Za 15 rokov, počas ktorých je prehrávač na trhu niekoľkokrát zmenil svoj tvar, farbu, materiály a v neposlednom rade aj technológie.

Z jedného modelu sa stala celá rodina. Z bieleho kvádra farebné placky a z maličkého displeja obrovský dotykový panel. Pozrite si vizuálnu prehliadku všetkých modelov iPodu, ktoré Apple za tie roky predstavil.

iPod (prvá generácia) – 2001

ipod-first-generation

Historicky prvý model iPodu stál 399 dolárov, mal 5 GB pevný disk, FireWire port na synchronizáciu hudby a rotačné koliesko na navigáciu rozhraním. Rok na to prišla na trh jeho druhá generácia, vymenila fyzické koliesko za kapacitné a pridala podporu pre Windows.

iPod (tretia generácia) – 2003

ipod-third-generation

Prvý redizajn iPodu zmenil rozmiestnenie ovládacích prvkov. Skrolovacie koliesko teraz dopĺňala štvorica kapacitných tlačidiel pod displejom. Tretia generácia taktiež priniesla 30-pinový dokovací konektor, ktorý sme dôverne poznali až do roku 2012, kedy ho nahradil súčasný Lightning port.

iPod Mini – 2004

ipod-mini

Mini bol menší, tenší a farebnejší. Predával sa v dvoch veľkostiach – 4 GB a 6 GB, a v piatich rôznych farebných prevedeniach. Taktiež svetu predstavil ikonické koliesko click wheel, ktoré s iPodom ostalo až do jeho konca o desať rokov neskôr.

iPod (štvrtá generácia) – 2004

ipod-fourth-generation

Vlajkový model prehrávača si po čase taktiež osvojil click wheel z iPodu Mini. Štvrtý iPod sa najprv predával s čiernobielym displejom, neskôr sa na trhu objavila aj farebná verzia s podporou pre prezeranie obrázkov.

iPod (U2 edícia) – 2004

ipod-u2-edition

Štvrtá (a neskôr aj piata) generácia iPodu bola v rámci špeciálnej U2 edície zabalená do červeno-čierneho kabátika. Na zadnej strane sme mohli nájsť laserom vyrezané podpisy štyroch členov kapely.

iPod Shuffle (prvá generácia) – 2005

ipod-shuffle-first-gen

Prvý iPod bez displeja a s flash pamäťou. Tento budgetový model sa predával za nižšiu cenu a s menšou kapacitou – obsahoval 512 MB alebo 1 GB úložiska. Pod odnímateľnou krytkou sa schovával USB port, podobne ako na klasickom USB kľúči.

iPod Nano (prvá generácia) – 2005

ipod-nano-first-gen

Nový Nano nahradil predošlý model Mini, a bol skutočne tenký – jeho hrúbka bola 6,9 mm. Spočiatku sa predával len v čiernej a bielej, s druhou generáciou sa však vrátili späť pestré farby.

iPod (piata generácia) – 2005

ipod-fifth-generation

V poradí druhý redizajn iPodu priniesol tenšie telo a široký displej na pozeranie videa a neskôr aj plných filmov z iTunes.

iPod Touch (prvá generácia) – 2007

ipod-touch-first-gen

Touch prišiel len niekoľko mesiacov po predstavená prvého iPhonu. Ponúkal rovnaké revolučné ovládanie a systém iOS, avšak bez mobilného pripojenia a ostatných vymožeností.

iPod Classic – 2007

ipod-classic

Posledný model pôvodného iPodu, aký uzrel svetlo sveta. V jeho hliníkovom tele sa schovával pevný disk s kapacitou až 160 GB. Rovnaký model sa bez akýchkoľvek zmien predával nasledujúcich sedem (!) rokov, až do septembra 2014.

Tim Cook jeho stiahnutie z predaja odôvodnil tým, že im už nikto nedokázal poskytnúť potrebné komponenty na jeho výrobu.

iPod Nano (šiesta generácia) – 2010

ipod-nano-sixth-gen

Apple s dizajnom iPodu Nano počas rokov skutočne experimentoval. Nebolo nezvyčajné, že sa jeho tvar a rozmery rapídne menili z generácie na generáciu.

Najzaujímavejším modelom bola rozhodne šiesta generácia, ktorej dominoval štvorcový dotykový displej. Apple odobral reproduktory, prehrávanie videa a foťák. Pribudlo niekoľko softvérových ciferníkov a niektorí výrobcovia dokonca ponúkali náramky na zápästie, vďaka čomu ste Nano mohli použiť ako hodinky.

Recenzia: iPod nano ako náramkové hodinky

Kto vie, možno práve tu sa zrodila prvotná myšlienka na tvorbu samostatných hodiniek Apple Watch, ktoré Apple predstavil o štyri roky neskôr.

iPod Touch (štvrtá generácia) – 2010

ipod-touch-fourth-gen

Už druhá a tretia generácia iPodu Touch ponúkala zúžený dizajn zadnej strany. So štvrtou generáciou ho však Apple ešte viac stenšil, pridal Retina displej a prednú a zadnú kameru. Rýchly vývoj iPhonu sa prejavil aj tu, Touch dostával čoraz rýchlejšie procesory.

iPod Shuffle (štvrtá generácia) – 2010

ipod-shuffle-fourth-gen

Apple trochu experimentoval aj s maličkým Shufflom. Po podivnej tretej generácii, ktorá okrem displeju neobsahovala ani žiadne tlačidlá (ovládať ste ho museli výhradne pomocou slúchadiel), sa vrátil späť k hardvérovým ovládacím prvkom. Rovnaký Shuffle sa predáva dodnes.

iPod Nano (siedma generácia) – 2012

ipod-nano-seventh-gen

Po rôznych tvaroch a dizajnoch sa iPod Nano usadil na akejsi zmenšenine modelu Touch. Ponúka podlhovastý dotykový displej a home button na prednej strane. Chýba mu však iOS a jeho pokročilejšie funkcie. V ponuke spoločnosti ho nájdeme aj dnes.

iPod Touch (šiesta generácia) – 2015

ipod-touch-2015-gallery1

Najnovší iPod bol predstavený len minulý rok. Spolieha sa však na identický dizajn, aký priniesla predošlá generácia v roku 2012. Vizuálne so svojimi krivkami pripomína iPhone 6 a využíva aj jeho čip A8, ktorý je však dnes už dve generácie pozadu. Predáva sa v pätici rôznych farieb.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.