Recenzia: iPod nano ako náramkové hodinky

Ešte pred piatimi rokmi bol prenosný prehrávač obľúbená elektronická hračka každého fanúšika hudby. Potom nastúpil iPhone, Nokia 5800 XpressMusic a ďalšie hudobné telefóny. S mobilom, ktorý mal osem gigabajtov pamäte a mohli ste doň jednoduchým spôsobom nahrať hudbu z počítača, už bežný používateľ iPod nepotreboval. Hudobné prehrávače sa tak začali vyhraňovať. iPod classic zväčšil kapacitu, aby zaujal fajnšmekrov. iPod shuffle sa zase zmenšoval a mieril na športovcov.

Nano ostalo akosi v pomykove. Až do jesene 2010, kedy ho Steve Jobs radikálne zmenšil. Nový iPod je tak spratnejší a dá sa pripnúť na oblečenie, čo ho robí praktickejším pre každodenné, ale aj športové nosenie. Dá sa naviac pripnúť na remienok a nosiť na ruke ako hodinky.

Keď Apple pridal minulú jeseň v poslednej generácií nové zobrazenia ciferníkov (ako softvérová aktualizácia sú dostupné aj pre predošlú generáciu), začal tento spôsob nosenia oficiálne podporovať. Rozhodli sme sa teda otestovať, či sa môžu z iPodu nano 8 GB (139 €) a jednoduchého koženého remienka stať hudobné hodinky a nahradiť tie, ktoré nosíte na ruke teraz.

## Balenie a konektivita

iPod nano sa nachádza v drobnej škatuľke, ktorá je celá menšia než mnohé iné prehrávače. Základné vybavenie – jednoduché slúchadlá bez mikrofónu a dokový kábel na synchronizovanie alebo nabíjanie – v ňom ale aj tak nechýba.

Napriek tomu, že iPod nano je len štvorcentimetrový štvorec, disponuje klasickým veľkým dokovacím konektorom. Vďaka tomu ho môžete pripojiť aj k štandardným reproduktorovým dokovacím staniciam. Samozrejme, na to si hodinky musíte najprv zložiť z ruky.

Dole zo zápästia si budete prehrávač skladať aj vtedy, keď ho budete synchronizovať alebo nabíjať na počítači. Aj keď vás takéto pripojenie nebude veľmi obmedzovať v pohybe (ak je to len pohyb ruky po klávesnici), je to veľmi zlý pocit – ako akási matrixovská infúzia.

Balenie neobsahuje remienok. Ten si musíte zadovážiť inak, čo ale nie je problém. V Apple Premium Reseller obchodoch nájdete veľký výber a iPod si môžete upnúť aj na ľubovoľný iný remienok, ktorý bude pasovať. My sme nano používali s jednoduchým remeňom od Belkinu, ale veľmi podobnú skúsenosť budete mať aj s inými typmi.

iPod nano

Hodinky

Pridaním šestnástich nových vzhľadov ciferníku prezentuje výrobca iPod nano ako zariadenie stvorené pre tento účel. Pomerne nás teda prekvapilo, že displej štandardne hodiny neukazuje. Ich zobrazenie bolo treba najprv aktivovať v sekcii nastavení „Čas po zobudení“.

Po zapnutí tejto voľby sa na iPode zobrazí vždy po prebudení zariadenia ciferník. Ale len po prebudení – po stlačení širokého tlačidla na hrane zariadenia – čo znamená, že sa nemôžete len tak pozrieť na zápästie. Hodinky treba najprv aktivovať, čo znamená využiť aj druhú ruku.

Je veľká škoda, že ciferník nie je aktivovaný stále, kým iPod spí. Pri použití inej displejovej technológie, napríklad OLED, by to bolo možné bez väčšej stopy na výdrži batérie. Takto je nano ako hodinky pomerne nepraktické.

iPod nano

Ciferníku môžete nastaviť až 18 vzhľadov. K jednoduchému bielemu a rovnakému tmavému, ktoré boli dostupné už na predošlej generácii, pribudlo množstvo ďalších. Od staromódnych ručičkových hodiniek, cez prekomplikované a luxusné, detské s Mickey Mousom, až po pozoruhodné digitálne, takže si vyberie každý. My sme boli najviac spokojní s jednoduchými štýlmi – nosiť iPod na zápästí je extravagantné, a tak je otázka, či na ňom budete chcieť ciferník z hodiniek, aké predáva šmelinár pod eiffelovkou.

Okrem ukazovania času nájdete na svojom zápästí aj ďalšie funkcie, ktoré by ste očakávali od hodiniek – stopky a časovač. Keď sa obrazovka s ciferníkom rozsvieti, aby ukázala čas, ťuknutím na displej sa dostanete do menu. Inak displej po niekoľkých sekundách zhasne.

iPod nano

iPod nano váži len 21 gramov a meria 38 na 41 milimetrov. Na ruke teda nie je vôbec na príťaž. Zariadenie nemení orientáciu displeja podľa polohy accelerometra, ale treba ho manuálne otočiť dvoma prstami, ako keď otáčate fotografiu cez trackpad na MacBooku.

Apple deklaruje výdrž batérie 24 hodín prehrávania hudby. To by znamenalo, že ak z hodiniek chce človek púšťať hudbu dve hodiny denne, bude ich nabíjať raz za dvanásť dní. Na hodinky pomerne veľa.

V skutočnosti som ale iPod musel nabíjať ešte oveľa častejšie – približne každých päť dní. Zrejme preto, že neustále pustený krokomer a ďalšie aktivity konzumujú batériu viac. Väčšinou sa mi ho tiež nepodarilo nano nabiť doplna, keďže bez zariadenia slúžiaceho ako hodinky sa dlho nezaobídete.

iPod nano

Prehrávač

Aj keď suplovanie hodiniek je to, čo je na iPode nano zaujímavé, nebolo by to nič výnimočné, ak by nedokázal aj niečo ďalšie. V prvom rade je nano hudobný prehrávač. A keď ho máte pripnutý na ruke, hrá rovnako dobre, ako keď je vo vrecku.

Na osem gigabajtov (testovaný model, 139 €) sa zmestí približne osemdesiat kompletných albumov. Na šestnásťgigabajtový model (159 €) dva razy toľko.

Prehrávač s uhlopriečkou displeja 1,5 palca sa ovláda dotykovo. Fyzické tlačidlá sú len tri – zobúdzanie, pridávanie a uberanie hlasitosti, všetky na hornej hrane zariadenia. Operačný systém prehrávača pripomína zmenšeninu systému iPhonu, a to nielen vzhľadom plochy, ale aj ďalšími ovládacími prvkami. Zmeny sú len dve: ak sa chcete vrátiť na predošlú obrazovku, švihnete prstom doprava, a keď do hlavného menu, namiesto tlačidla home podržíte prst sekundu na displeji.

iPod nano

Logika systému iPodu nano pre vás za predpokladu, že poznáte iOS, nebude predstavovať žiaden problém. V praxi ale s ovládaním komplikácie nastať môžu – keďže všetko je zmrštené, do jednotlivých ikoniek a tlačidiel sa triafa ťažšie. To je cena za malé a ľahké zariadenie.

Listovanie hudobnej knižnice je tiež podobné ako na iPhone alebo iPode touch. Rozličné zoradenia (podľa interpretov, playlistov…) sú prezentované aj samostatne na ploche ako aplikácie. Samostatnú ikonu má aj „Teraz prehrávané“, pomocou ktorej môžete rýchlo preskočiť skladbu na ďalšiu alebo zastaviť prehrávanie.

iPod nano

iPod nano má aj jednu výnimočnú funkciu, ktorú ostatné Apple zariadenia nemajú, FM rádio. Ako anténu prehrávač využíva akékoľvek pripojené slúchadlá. Kvalita zvuku je preto dobrá, rovnako ako ovládanie. Funkcia je skutočne užitočná a počas doby testovania sme ju využívali celkom často. Rádio ukazuje aj dodatočné informácie o stanici a práve prehrávanom programe.

Predtým, než pustíte hudbu, si musíte zapojiť slúchadlá. Kábel priamo z ruky do uší by komplikoval pohyb, takže lepší nápad je prestrčiť si slúchadlá cez rukáv. Ak si ale iPod upnete rovnobežne s rukou, slúchadlový kábel bude vychádzať napravo, čo nie je úplne ideálne. Aj keď osobne nám to neprekážalo, ak si myslíte, že vám by to mohlo, radšej siahnite po remienku, na ktorom je iPod upnutý v pravom uhle. V takom prípade budú slúchadlá vychádzať rovno pod rukáv.

iPod nano

Fotky, Diktafón, Nike+

iPod nano sa chce podobať na iPhone aj v aplikáciách. Okrem tých, čo sú pri prehrávači samozrejmosť, je tu aj známy program so slnečnicou v logu, ktorý zobrazuje fotografie. Tie si nahráte cez počítač a sú organizované v albumoch.

Jedenapolpalcová obrazovka je drobná a aj farebnosťou aj ostrosťou horšia od retina displeju iPhonu. Nikto si teda na iPode zrejme nebude prehliadať fotky z narodeninovej oslavy, v niektorých situáciách ale môže byť aplikácia Fotky užitočná. Do vašich hodiniek si takto môžete uložiť ľubovoľné grafické či textové informácie, ktoré chcete mať vždy po ruke.

Slovenský zástupca Applu mi na stretnutí hovoril, že vo vlastných nanových hodinkách má nahraté produktové fotografie tovaru, ktorý práve promuje, a môže ich tak kedykoľvek ukazovať. Na klientov to údajne robí dojem, o čom nepochybujem.

iPod nano

Ďalšia povedomá aplikácia je Diktafón. Keďže iPod nemá vstavaný mikrofón, objaví sa aplikácia na ploche len vtedy, ak pripojíte slúchadlá, ktoré ho obsahujú. Akonáhle už máte nejaké vyhotovené nahrávky, ikona vám ostane, aby ste k ním mali prístup.

Vo forme červenej ikonky Nike+ podporuje nano zdravý životný štýl. Aplikácia nafunguje na základe GPS alebo snímača v topánke, ale na základe krokomeru, ktorým je iPod vybavený. V aplikácii si nastavíte vašu váhu a výšku a ona potom sleduje, koľko krokov ste za deň prešli a akú dĺžku ste odbehli.

Aj napriek tomu, že presnosť programu nie je najlepšia, je na zbežné sledovanie fyzickej aktivity a motiváciu k ďalšej, veľmi užitočný. Keďže iPod budete nosiť stále na ruke, môžete nechať meranie krokov stále zapnuté. Keď pôjdete behať, aplikáciu iba prepnete.

iPod nano

Resumé

Hodinky s malou multifunkčnou a dotykovou obrazovkou sú zaujímavý koncept s obrovským potenciálom. Keby nano zobrazovalo čas na displeji permanentne a cez bluetooth sa vedelo spárovať s iPhonom a zobrazovať notifikácii, bol by to naozaj skvelý produkt. Rovnakou technológiou by mohlo komunikovať aj so slúchadlami, aby nemuseli byť prestrčené cez rukáv. Nápad by sa dal rozvíjať ďalej.

iPod nano

V terajšej forme je však iPod nano s remienkom iba polovične podarenými hodinkami s polovične podareným prehrávačom – aj keď pravdepodobne najlepším spomedzi konkurencie. Ak využijete všetky jeho funkcie, vrátane prehliadania fotiek a Nike+, môže vám padnúť k úžitku. Ak to ale nie je váš prípad, a hudbu prehrávate z telefónu, nano ako hodinky nepotrebujete. Nechajte si tie staré.

Za zapožičanie ďakujeme spoločnosti Apple.

Test zariadenia prebiehal 14 dní. Foto: MacBlog.sk

komentárov
  1. iPod nano používam ako hodinky už pomerne dlhú dobu. Aj po dlhšej dobe sa ľudia prekvapujú nad “hodinkami”, ktoré nosím. iPod mám v hliníkovom púzdre LunaTik a vyzerá to úžasne. Kábel slúchadiel vedený rukávom neprekáža a zmena skladby je pohodlná. Najlepšie hodinky, aké som kedy v živote mal. Odporúčam každému :)

    0
    0
  2. Super clanok len zial ze prisiel polroka po tom ako uz tieto “hodinky” nosim ! Je to superprakticke riesenie aj ked nie ako hodinky na denno denne pouzivanie ale ako multimedialne zariadenie pre sportovanie je to ovela lepsie ako shuffle :))

    0
    0
  3. Hej, pekna hracka…. Tiez pouzivam uz cca. pol roka. Cisto len ako hodinky. Pri behani, bicyklovani atd. to musi byt celkom prakticke… ( Teda myslim si, neskusal som) :-D

    0
    0
  4. Je to pochopitelne kazdeho vec, za sebe ale jen dodam, ze hodinky jsou hodinky a iPod je iPod. Cloveka co vi, co jsou hodinky, timto neohromite, zapusobi to na ehm. jinou skupinu, coz ale nepovazuji zrovna za vyhru. Nano je super na sport, pripnout kdekoliv na obleceni nebo na telo, pokud mozno tak, abych o nem nevedel a kabel prekazel co nejmene (coz mmch. ani zapesti ruky uplne nesplnuje) a je to. Vse ma svuj ucel, ale nahrazovat tim hodinky povazuji kyc, ono to tak na te ruce ostatne i pusobi, uz to neni ani sexy, coz Nano jinak je velmi.

    0
    0
  5. Jako tento iPod mam ale neskusal som ho nosit ako hodinky kedze mam normalne hodinky na ruke …avsak zajimalo by ma (kedze osobne riskovat nechcem) ci tieto “hodinky” funguju dobre aj v zime ci sa nezasekavaju atp…

    0
    0
  6. aky je to presne model, aky je tam build toho ‘os’ a akym postupom si sa pls dostal na tu obrazovku s tym popupom ‘Svihnite doprava pre navrat spat’ ? ide mi o lokalizaciu, dik

    0
    0
  7. A kdo ví jak se iOS restartuje na “hodinkách” …
    Ideálně při zapnutém ale i kdykoli jindy podržet 5 sec talčítko
    Volume – a tlačitko spéép/on/off …
    V případě že chcete míd delěí čas ipod jen jako krokoměr vydrží baterka mnohem déle než s pauznutou hudbou … navíc ipod někdy lehce zrychlí…

    V članku jsem neviděl nic o funkci LIve Pause nebi jsem to přehlédel..?
    Featura kterou asi nikdo nemá…

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.