YouTube už kompletne prechádza na prehrávanie videí cez HTML5

Od zverejnenia úvahy Steva Jobsa o Flashi, v ktorej vysvetľuje vtedy nie celkom chápaný krok nepodporovať Flash na iPhone, prejde o pár mesiacov päť rokov, no určite by si rád prečítal nasledujúcu novinku. YouTube totiž oficiálne oznámilo, že už využíva HTML5 ako štandard pre prehrávanie všetkých videí na najpopulárnejšom serveri s videami na svete. Ostatné roky sledujeme postupný odklon od Flashu nielen na YouTube, avšak vzhľadom na význam tohto servera ide o veľký krok. Štandardné prehrávanie v HTML5 bude fungovať vo väčšine obľúbených internetových prehliadačov vrátane Safari.

Výhody prechodu na HTML5 sa začali zvýrazňovať pri prechode na iné platformy ako napríklad herné konzoly, Apple TV či Smart TV. HTML5 umožní kvalitnejšie a rýchlejšie prehrávanie videí aj vo vysokom rozlíšení 4K či pri 60 FPS HD. Celkovo by používanie malo byť rýchlejšie a plynulejšie. S odstupom času sa tak rozhodnutie Steva Jobsa nepodporovať Flash na iPhone nezdá byť tak kontroverzným ako kedysi.

komentárov
  1. Nezdá sa mi, že by to rozhodnutie bolo niekedy kontroverzné. Jobs urobil veľa radikálnych krokov a zmenil veľa veci, ktoré boli bežné, resp. nedal do apple vecí to čo sa mu nepáčilo a vzhľadom na to že min. každý mesiac sa ukáže, že flash má novú vulnerability (dieru v bezpečnosti), tak je to celkom logické.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.