WWDC 2015 #4: One more thing… Apple Music

Apple je verný svojim tradíciám a úvodnú prezentáciu WWDC 2015 ukončil tradične predvedením poslednej, no najdôležitejšej novinky slovami „One more thing“. Ako inak, išlo o hudbu, o čom svedčilo aj úvodné video mapujúce históriu hudby od 19. storočia až po rok 2015 definovaný ničím iným ako Apple Music.

Apple chce opäť zmeniť spôsob, akým si vychutnávame hudbu. Na pódium neprišiel nikto iný ako Jimmy Iovine, ktorého Apple získal akvizíciou Beats.

Úvod patril fragmentácii, ktorá teraz na trhu s hudbou panuje. Ukázal rôzne streamovacie služby, sťahovacie služby a obchody. Apple chce opäť ponúknuť vlastný ekosystém, ktorý ponúkne všetko pod jednou strechou – Apple Music.

Apple Music ponúka nielen sťahovanie a predaj hudby, ale aj nové rádio stanice Beats One so živými prenosmi z rôznych podujatí po celom svete. Apple Music prináša aj novú platformu umožňujúcu nové formy komunikácie interpretov s fanúšikmi. Neskromným cieľom Apple Music je aj zabezpečiť dostatočné príjmy hudobníkom tak, aby mali ďalej motiváciu tvoriť.

Apple Music znamená tri produkty v jednom. V prvom rade je revolučnou hudobnou službou s odborne vyberaným obsahom špičkami v obore, ktorá vám posktyne vždy tú správnu hudbu v správny okamih. Je tiež globálnou rádio stanicou vysielajúcou 24 hodín denne 7 dní v týždni zameranou nie na konkrétny žáner, ale jednoducho na skvelú hudbu. Má ísť o splnený sen hudobníkov. Ak máte radi výbornú hudbu bez obmedzení, bude sa vám páčiť Beats One. Do tretice je Apple Music novou platformou uľahčujúcou komunikáciu medzi fanúšikmi a hudobníkmi.

WWDC 2015 Apple Music

Aplikácia Music sa delí do niekoľkých jednoduchých častí. Začiatkom je My Music, teda vaša hudba s miliónmi skladieb v ponuke, For You, teda hudba šitá na mieru vám, vašemu prostrediu a vášmu okoliu, a New, teda to najnovšie a najlepšie, čo sa v hudobnom priemysle objavilo.

Beats One je realizáciou sna mnohých hudobníkov, globálna stanica s najlepšími moderátormi ako Zane Lowe a najlepšou hudbou vyberanou odborníkmi.

WWDC 2015 Apple Music

Možnosti platformy Apple Music spájajúcej fanúšikov a interpretov prišiel opísať populárny interpret Drake. Veľa detailov sme sa však nedozvedeli, hovoril skôr o jej význame a o tom, ako si túto príležitosť váži. Neskôr v praktickej ukážke sme však mohli vidieť, ako interpreti zdieľali videá zo zákulisia alebo dokonca aj exkluzívne informácie ako na papieri napísaný text ešte nevydanej pesničky. Význam má aj pre začínajúcich interpretov, ktorí dostanú podobný priestor, ako dostali vývojári v App Store. Vďaka Apple Music Connect sa môžu stať slávnymi.

Eddy Cue potom prevzal slovo a pristúpil k praktickej ukážke toho, ako Apple Music funguje. Služba sa najprv bude snažiť dozvedieť základné informácie o vašom hudobnom vkuse výberom obľúbených žánrov a interpretov.

WWDC 2015 Apple Music

Čo poteší fanúšikov videoklipov, no nie YouTube, je, že Apple Music obsahuje desiatky tisíc hudobných videí bez akýchkoľvek reklám.

Výrazne boli rozšírené aj možnosti prepojenia Siri s vašou hudbou. Siri tak môžete povedať aj príkaz ako „Play some music from Selma“, ak sa vám napríklad páčila hudba vo filme Selma a neviete si spomenúť na nič iné.

Dostupnosť a cena

Apple Music prichádza do viac ako 100 krajín po celom svete už 30. júna. Budete potrebovať iOS 8.4 pre iPhone, iPad alebo iPod touch, prípadne novú verziu iTunes pre Mac. Veľkým prekvapením je, že Apple Music bude od jesene k dispozícii aj na Windows a Android.

WWDC 2015 Apple Music

Cena je stanovená na úrovni jedného albumu mesačne – 9,99 USD mesačne. Nechýba ani Family Sharing – za 14,99 mesačne budú môcť používať Apple Music až šiesti používatelia, všetci so zážitkom na mieru a s upravenými odporúčaniami podľa vlastného vkusu. Prvé tri mesiace budete môcť Apple Music skúšať zadarmo.

Aj bez predplatného však budete môcť používať Apple Music na sledovanie vašich obľúbených interpretov a na počúvanie hudobnej stanice Beats One.

Úvodnú prezentáciu WWDC 2015 ukončil Tim Cook predstavením špeciálneho hudobného hosťa – The Weeknd, ktorý tu zahral svetovú premiéru piesne Can’t Feel My Face.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.