Dizajnér Marc Newson reaguje na kritiku Apple Watch, budúcnosť Applu vidí v autách a móde

London Evening Standard publikoval prvé interview s Marcom Newsonom odkedy je oficiálne členom Iveho dizajnérskeho tímu a prináša jeho zaujímavý pohľad nielen na módu a dizajn, ale aj budúcnosť technológií.

Slávny austrálsky dizajnér sa oficiálne stal zamestnancom Applu až minuý september, tesne pred predstavením Apple Watch – prvého projektu, na ktorom zanechal svoj rukopis. Jeho história so spoločnosťou je však o niečo dlhšia. Súčasťou dizajnového procesu Apple Watch sa stal ešte pred troma rokmi, v čase, keď sa spolu s Jonym Iveom podieľali na predmetoch pre charitatívnu aukciu (RED) – medzi ktoré patrili okrem iného limitované edície červeného Mac Pro, fotoaparátu Leica a hodiniek Jaeger-LeCoultre. Newson má s dizajnom hodiniek množstvo skúseností – v 90tych rokoch dokonca založil vlastnú firmu Ikepod. Bolo preto prirodzené, že ho dlhoročný priateľ Ive požiadal, aby sa k vtedy už rozbehnutému projektu inteligentných hodiniek pridal.

Marc Newson v novom kníhkupectve Taschen v Miláne. Foto: Mattia Zoppellaro0 Newson sa v rozhovore svojsky vyjadril aj na margo kritiky Apple Watch ľuďmi z módnej brandže. Mnohí totiž nepovažujú masovo vyrábaný predmet s cenovkou 350 dolárov za luxus. Newson však namieta, “vo svete je veľa Louis Vitton kabeliek, no stále sú považované za luxusný objekt. Ide o kvalitu a integritu daného produktu.” Rovnaký názor zastáva aj pri častom argumente o Apple Watch, ktoré budú v porovnaní s mechanickými hodinkami za pár rokov zastaralé. “Z môjho pohľadu je to evolúcia, napredovanie.” Newson vlastní množstvo mechanických hodiniek a nemyslí si, že by sa mali navzájom kanibalizovať.

A aká je jeho budúcnosť v kalifornskej spoločnosti? Momentálne pracuje na špeciálnych projektoch, no len na polovičný úväzok. Druhú polovicu svojho času bude venovať iným pracovným príležitostiam, no v Appli by rád ostal na dobu neurčitú. V najbližších rokoch podľa neho uvidíme čoraz väčšie spojenie technológie a módy, integráciu počítačov priamo do látky. “Začnú sa diať naozaj neuveriteľné veci.” Nadšenie nepopiera ani pri zmienke o iCar. “V tejto oblasti je určite obrovská príležitosť byť viac inteligentný.”

Celé interview si môžete prečítať na tomto odkaze.

komentáre
  1. Ak Apple spravy auto, bude to urcite prvotriedna zalezitost, nieco ako Tesla. Ale skoda ze uz do toho nemoze zasiahnut svojimi napadmi Steve.
    Na ten otras od tych vsetkych ostatnych automobiliek sa neda ani pozerat.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.