iPhone 6S Event #4: nové iPhony 6s

Predstavovanie hlavného bodu programu, iPhonu 6s, začalo tradične ukážkou úspechov, ktoré dosiahol iPhone 6. Ako ukázala nejedna štatistika, iPhone 6 je najpopulárnejším smartfónom na svete. Ako nadviazať na takýto úspech? Ako inak, než s iPhonom 6s.

f1441823313

Už z úvodného videa bola zrejmá prvá dizajnová zmena – nová farba Rose Gold, teda ružová zlatá. Aj keď to tak nevyzerá, podľa Tima Cooka sa okrem dizajnu zmenilo na iPhone 6s prakticky všetko. Aj samotný hliník je na vyššej úrovni, ide o hliník série 7000. Displej chráni dual Ion-x vrstva, ktorá má byť najodolnejšia na trhu.

3D Touch

Tak ako Apple priniesol Multi-Touch s prvým iPhonom, teraz prináša ďalšiu revolúciu s 3D Touch. Ako už názov napovedá, okrem tradičných pohybov prstom po obrazovke, 3D Touch rozlišuje aj tlak smerom do displeja, inými slovami, tlak, ktorý na obrazovku vyviniete.

dsc2367

Základným využitím sú rôzne skratky a nové gestá zrýchľujúce prácu. Podľa videa sa nové gestá dajú prirovnať ku Quick Look v OS X, teda rýchlemu náhľadu vybraných položiek bez toho, aby ste opustili pôvodný obsah.

dsc2383

Napríklad v Maili už nemusíte ísť do e-mailov, stačí vyvinúť väčší tlak a uvidíte náhľad e-mailu. Ak ho chcete otvoriť úplne, stačí vyvinúť ešte väčší tlak, ak nie, stačí prst povoliť. Rovnako to funguje pre rôzne odkazy v texte na internetové stránky, polohu, čas v kalendári, kontakty a podobne.

3D Touch funguje aj pre multitasking – stačí vyvinúť vyšší tlak na kraji obrazovky a môžete jednoducho a rýchlo prejsť na iné aplikácie.

Hardvér

iPhone 6s ponúka v porovnaní s predchádzajúcou generáciou o 70 % rýchlejší procesor Apple A9, z hľadiska grafického výkonu je rýchlejší až o 90 %, teda na úrovni herných konzol. Práve grafický výkon bol hneď ukázaný na novej hre Freeblade od Pixel Toys. Okrem grafického výkonu využíva aj 3D Touch na pridanie nových herných ovládacích prvkov. Aj napriek chaosu a výbornej grafike ide hra plynule na 60 snímkoch za sekundu.

apple-iphone-6s-live-_2143

Apple nezabudol ani na pohybový koprocesor M9, ktorý je integrovaný a neustále zapnutý. Vylepšené Touch ID 2 by malo byť ešte rýchlejšie ako predchodca.

apple-iphone-6s-live-_2144

Fotoaparát

iPhone je najobľúbenejším fotoaparátom na svete, a preto iPhone 6s prináša nový 12 megapixelový fotoaparát iSight. Viac pixelov však nebolo pridaných na úkor kvality, množstvo zmien sa odohralo “pod kapotou”, čo znamená ešte vernejšie podanie farieb.

dsc2440

Okrem lepších fotografií sa môžete tešiť aj na 4K video.

apple-iphone-6s-live-_2220

Ani milovníci selfies neodídu naprázdno, iPhone 6s ponúka selfie fotoaparát FaceTime HD s 5 megapixelmi a tzv. Retina bleskom, ktorý využíva displej na osvetlenie vašich selfies.

apple-iphone-6s-live-_2232

Úplnou novinkou sú Live Photos. Stačí ak na fotografiu zatlačíte a začne sa prehrávať, ak chcete, tak aj so zvukom. Ak vám napadlo, že kvôli Live Photos budete musieť robiť špeciálne video fotky, zabudli ste, že ide o Apple, ktorý preferuje jednoduchosť. Live Photos sú aktívne štandardne, bez akýchkoľvek nastavení. V praxi zaznamenajú 1,5 sekundy dopredu a dozadu, no vďaka výbornej kompresii sa nemusíte obávať ani nárokov na pamäť. Fungujú samozrejme na všetkých aktuálnych zariadeniach od Apple.

apple-iphone-6s-live-_2249

Move to iOS

V Android Store nájdu majitelia smartfónov s Androidom novú aplikáciu od Apple, ktorá im uľahčí prechod na iOS.

apple-iphone-6s-live-_2290

Nové príslušenstvo

S novým iPhonom prichádza aj nové príslušenstvo – puzdra a farebne zladené doky.

apple-iphone-6s-live-_2299

apple-iphone-6s-live-_2305

apple-iphone-6s-live-_2295

iCloud

Na konci predstavovania nových iPhonov Apple predstavil aj nové ceny pre úložný priestor iCloud – 50 GB za 0,99 USD mesačne, 200 GB za 2,99 USD mesačne a 1 TB za 9,99 USD mesačne.

Dostupnosť, iOS 9 a ceny

iPhone 6s a 6s Plus si zachovávajú rovnaké ceny ako iPhone 6 a 6 Plus minulý rok. Kapacity zostávajú tiež rovnaké – 16 GB, 64 GB a 128 GB. Predobjednávky začínajú 12. septembra, samotný predaj 25. septembra. Najbližšou krajinou, kde si ho budete môcť kúpiť, bude Nemecko. iOS 9 bude pre verejnosť k dispozícii od 16. septembra.

apple-iphone-6s-live-_2321

V ponuke zostávajú aj iPhone 5s a iPhone 6 (Plus), vďaka čomu ich budete môcť získať najmä k paušálom veľmi výhodne.

apple-iphone-6s-live-_2336

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.