iPhone 6S Event #3: konečne nová Apple TV

Po rokoch dohadov o radikálnom prevrate Apple TV sme sa dočkali — nových aplikácií, systému i hardvéru. Apple predstavil päť základných bodov, ktoré by podľa neho v moderných TV nemali chýbať: výkonný hardvér s moderným operačným systémom, nové UX, vývojárske nástroje a samozrejme App Store. Cook si neodpustil poznámku na dlhé roky, počas ktorých sa Apple venoval televízii. Je to už vyše 20 rokov, ak rátame aj prvú Macintosh TV.

apple-iphone-6s-live-_1290

Hardvér

Nový box Apple TV je hrubší ako ten predošlý, má procesor A8, HDMI a Ethernet porty, podporu WiFi a Bluetooth 4.0. Nový ovládač Apple Remote má 6 tlačidiel a dotykovú časť s podporou giest a tiež akcelerometer a gyroskop.

apple-iphone-6s-live-_1340

Systém

Nový operačný systém je zrejme nanovo prerobený iOS a ponesie meno tvOS. UI vyzerá na prvý pohľad podobne ako predošlé verzie, no zapojenie Siri a nového diaľkového ovládania by malo zjednodušiť a spohodlniť interakciu s celým systémom. Vývojárska verzia tvOS by mala byť dostupná už dnes.

apple-iphone-6s-live-_1524

Do OS pribudnú notifikácie a vyhľadávanie naprieč celým systémom s podporou rozpoznávania jazyka, podobne ako to má Spotlight v najnovšom OS X. Je teda možné zadať príkaz ako “ukáž mi epizódu Modern Family s Edwardom Nortonom” a Siri pripraví správnu epizódu na prehratie. Šikovne vychytá Siri aj príkaz ako “.. čo to povedala?” — pretočí prehrávanie o pár sekúnd späť a zapne aj titulky.

apple-iphone-6s-live-_1415

Nové šetriče obrazovky môžu byť milým oživením obývačky. Keďže ovládač nemá špeciálne tlačidlo na vypnutie a zapnutie TV, predpoklad je zrejme taký, že niektoré zo šetričov by mohli bežať 24 hodín denne.

Základné aplikácie boli kompletne prerobené Applom i ďalšími populárnymi poskytovateľmi obsahu (Netflix, Hulu, HBO). Niekoľko vývojárov malo k novému systému prístup už skôr a predstavili aplikácie pre AirBnB, Zillow alebo Gilt. V príprave je aj NHL Game Center. V neposlednom rade sa nová Apple TV konečne stane aj hernou konzolou. Už sú na ňu pripravené hry ako Guitar Hero, Crossy Road, Beat Sports a ďalšie hry pre deti alebo celú rodinu.

apple-iphone-6s-live-_1561

Nová Apple TV bude dostupná na konci októbra v prvých krajinách a do konca roka v stovke ďalších. Cena za 32GB model bude 149 USD a za 64GB model 199 USD. Podrobné detaily o novej TV nájdete na apple.com.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.