HTC o novom telefóne One A9: to Apple kopíruje nás

Spoločnosť HTC tento týždeň predstavila svoj iPhone 6 klon nový smartfón One A9 a vzbudila pritom veľkú vlnu záujmu zo strany médií a fanúšikov. Niektorí A9 označujú za nehanebné kopírovanie, iní v ňom zas vidia prirodzenú evolúciu smartfónového dizajnu od HTC. Podobného názoru je aj Jack Tong, prezident HTC pre severnú Áziu.

“My nekopírujeme. Vyrobili sme unibody kovový telefón už v roku 2013. Je to Apple, ktorý kopíruje náš dizajn antén na chrbte telefónu.”

Na tlačovke v domovskom Taiwane sa vyjadril, že to práve Apple kopíruje ich, pričom priamo narážal na unibody konštrukciu s plastovými anténami na chrbte, ktorá sa po prvý raz objavila v smartfóne HTC One M7 z roku 2013. Ten bol však priamou reakciou na hliníkový iPhone 5, ktorý vyšiel šesť mesiacov predtým (nehovoriac o prvom modernom smartfóne, ktorý tiež disponoval hliníkovým šasi).

htc-one-m7-vs-iphone-6-design

Presne rok a pol na to bol ohlásený iPhone 6, ktorý prišiel s podobným riešením – celokovovým telom s plastovými pásmi pre antény na chrbte. Obe produktové línie ponúkali takmer identický typ konštrukcie, no vizuálne sa odlišovali takmer vo všetkom ostatnom. iPhone má tenké zaoblené hrany s jemne zakriveným sklom displeja a senzor odtlačkov prstov vpredu, zatiaľ čo One (M7, M8 a M9) sú charakteristické oblým chrbtom a dvojicou veľkých stereo reproduktorov na prednej strane.

Tento prípad je dokonalým príkladom vzájomnej inšpirácie (podobne ako napríklad iOS vs Android), ktorý umožňuje obom spoločnostiam ponúkať tie najlepšie produkty, no zároveň si zachovať vlastnú dizajnovú identitu. Je však nový One A9 prirodzenou evolúciou predošlých modelov výrobcu, ako tvrdí jeho vedenie? Áno aj nie. Stačí sa pritom pozrieť na porovnanie oboch telefónov nižšie a každému snáď musí byť jasné, že nebyť iPhonu 6, evolúcia modelovej rady One by vyzerala úplne inak.

Zdroj: The Verge

Je to ale na škodu veci? Smartfóny sa postupne stávajú dospelou platformou a výrobcovia síce stále skúšajú rôzne veci (úspešne aj neúspešne), no čoraz viac z nich sa ustáľuje na podobnom dizajnovom koncepte. Na koncepte, ktorý je pre ich koncového zákazníka najlepší. Mnoho ľudí taktiež zabúda na licenčnú dohodu, ktorú medzi sebou Apple a HTC uzavreli v roku 2012 po dvojročných patentových sporoch. Tá je v platnosti až do roku 2022 a zahŕňa všetky smartfónové patenty oboch firiem.

Čo si myslíte vy? Zašiel HTC so svojim dizajnom tentoraz priďaleko? Kde je podľa vás hranica medzi inšpiráciou a kopírovaním? Vyjadrite svoj názor v komentároch nižšie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.