Recenzia: Apple iPhone 5

Na dvojročný cyklus iPhonu sme si už zvykli. Najprv vyjde extravagantný model. Ten ohúri novým vzhľadom a je nabitý novinkami. Rok po ňom príde konzervatívna „S“ verzia. Tá mierne vylepší predchodcu, doplní čo sa nestihlo a opraví prípadné chyby.

iPhone 5 patrí k extravagantným. V mnohom však zároveň pôsobí aj ako doladená verzia predošlých generácií. Dizajnovo vychádza z iPhonu 4, je však predĺžený, zúžený a zostavený z iných materiálov, takže zmena je možno najväčšia doteraz. Aj z dosiaľ nevídaného zväčšenia displeju má človek po čase pocit, akoby to bol celkom prirodzený pokrok, žiadna prekvapivá zmena.

Avšak tak ako býva pre extravagantné verzie zvykom, ani táto sa nevyhla kauzám. V prípade najnovšieho iPhonu je to chyba vo fotoaparáte, ktorá niekedy vykreslí na fotke fialovú žiaru a problémy s novou aplikáciou Mapy. Či kúpiť alebo počkať sa dočítate v najkrajšej a najdetailnejšej recenzii na Slovensku a v Česku. Len na serveri MacBlog.sk.

Obsah:

  1. Dizajn
  2. Displej
  3. Tlačidlá, porty
  4. Rýchlosť
  5. Fotoaparát
  6. EarPods a zvuk
  7. Batéria
  8. iPhone 5 ako telefón
  9. Balenie
  10. iOS 6
  11. Mapy
  12. Resumé
iPhone 5 dizajn

Veľkosť

Keď som nový iPhone prvý raz chytil do ruky, mal som pocit, že predchádzajúci model ktosi roztlačil valčekom na cesto. Človek, ktorý niekedy predtým videl iPhone, si okamžite všimne, že iPhone 5 je až neprirodzene natiahnutý. Stačilo mi však pár dní používania nového modelu a keď som sa vrátil k iPhonu 4, presne rovnaký pocit som mal z neho – akoby bol bizarnou zmenšeninou, bájnym iPhonom mini.

iPhone 5 iPhone 5
iPhone 5 iPhone 5

Na veľkosť nového modelu sa dá zvyknúť veľmi rýchlo. Od predchádzajúceho modelu je vyšší len o necelý centimeter – 12,4 cm oproti 11,5 cm – a šírka zostala rovnakých 5,9 cm [ 1 ]. Aj vďaka tomu nie je žiaden problém držať mobil v ruke alebo ho vložiť do vrecka.

Telefón je zároveň tenší, celé telo má iba 7,6 milimetra (minulý model 9,3 mm). Aj keď väčšinu času vám môže byť jedno, či má váš telefón sedem alebo štrnásť milimetrov, úzky profil určite nie je na škodu. Je zároveň pekné vidieť, že technológie sa vyvíjajú do čoraz nenápadnejšej podoby.

Hliník

Nezmenila sa iba veľkosť, ale aj materiály a detaily. Bočné strany už neobkolesuje nerez, ale hliník. Ten zakrýva aj väčšinu zadnej časti, iba hore a dole je úzky pásik skla, za ktorým sú skryté antény. Mobil vďaka tejto kombinácii stratil svoju pôvodnú minimalistickú jednoduchosť, za hliník sa však drží príjemnejšie ako predtým.

iPhone 5 iPhone 5
iPhone 5 iPhone 5

Všetko na telefóne pôsobí zostavené veľmi kvalitne a pevne. Treba však rátať s tým, že hliník je jeden z najmäkších kovov a škrabance či preliačiny sa na ňom zjavia oveľa ľahšie ako na nehrdzavejúcej oceli či skle.

Nové materiály zároveň zapríčinili, že telefón schudol zo 140 na 112 gramov. Napriek tomu, že sa to môže na papieri javiť zanedbateľne, v skutočnosti je to jedna z najväčších zmien na novom iPhone. Aj keď telefón má svoje muchy, celkovo sa nám nová podoba zdá ako dokonalejšie a vybrúsenejšie zhmotnenie dizajnu z roku 2010.

iPhone 5 displej

Štyri palce

Apple predĺžil telefón pre jediný účel – aby v ňom mohol použiť väčší, štvorpalcový displej. To je asi najviac viditeľná zmena na novom iPhone. Dizajnéri sa rozhodli displej predĺžiť iba po jednej strane, čo znamená, že mnoho vecí ostalo rovnakých (používateľ si napríklad nemusí zvykať na inak širokú klávesnicu alebo poprehadzované prostredie), zatiaľ čo ďalšie veci sa na telefóne robia lepšie.

Obrazovka je dlhšia približne o 16 milimetrov, čo je 18 % viac ako predchodca. Vďaka tomuto rozhodnutiu sa zmenil pomer strán – z tradičného 2:3 na širokouhlé 9:16. To je formát, z ktorého ťaží telefón hlavne pri používaní na šírku. Lepšie je napríklad prehliadanie webu či prehrávanie videa. Keďže filmy a videá na internete bývajú veľmi často práve v rovnakom pomere strán ako obrazovka nového telefónu, vyplnia teraz celú plochu bez čiernych pásov a zaberú tak až o 40 % viac priestoru.

iPhone 5

Väčší priestor na displeji poteší aj v ďalších prípadoch, napríklad pri SMS správach alebo inom písaní textu, kde klávesnica už neprekrýva polovicu displeja. Ľahko však nájdeme aj príklady, kde je z väčšej obrazovky prakticky nulový profit – zoznamom mailov či kontaktov sa skroluje rovnako, Kalukluačka má iba natiahnuté tlačidlá.

Aj keď väčší formát sa stále dá ovládať jednou rukou, už to je trochu obtiažnejšie ako predtým. Myslíme si ale, že je to rozumná výmena za benefity, ktoré ponúka väčší displej.

Malé aplikácie

Prechod na väčší displej je veľmi hladký. Programy z App Store, ktoré ešte nie sú prispôsobené (takých je väčšina), sa nedeformujú, ale zobrazia sa uprostred obrazovky s dvoma tenkými pásmi nad a pod aplikáciou. Používanie týchto aplikácií vyzerá trochu zvláštne, napriek tomu sa ale používajú v podstate bez problémov. Výnimku tvorí iba písanie textu. Kým veľké programy majú klávesnicu celkom na spodku obrazovky, aplikácie, ktoré nezaberajú celý displej, majú aj klávesnicu posunutú o pár milimetrov vyššie. Toto môže spôsobovať malé problémy pri písaní, aj keď je to asi najlepší spôsob ako mohol Apple vyriešiť prechod na väčší displej.

Farby

Okrem toho, že obrazovka bola zväčšená, je teraz LCD panel bližšie k prednému sklu. Vďaka tomu nevyzerá ako klasický displej, ale skoro ako vytlačený podsvietený obrázok. Spôsobuje to zároveň, že je obraz na displeji aj o máličko krajší ako na predchádzajúcich modeloch. Aj keď sme v to nechceli veriť, farby sú sýtejšie a čierna je hlbšia. O niečo sa zvýšil aj maximálny jas, čo je vždy dobrá správa.

I keď sú to zmeny minimálne, boli dostačujúce na to, aby spoločnosť DisplayMate [ 2 ], ktorá sa zaoberá vedeckým porovnávaním obrazoviek, zdvihla hodnotenie z A-, ktoré dosiahol iPhone 4, na A. Zároveň uviedli, že sa jedná o najlepšiu obrazovku, akú na smartfóne videli a my musíme súhlasiť.

iPhone 5 porty

Lightning

Porty boli na iPhone prakticky rovnaké od prvej generácie. Teraz prichádza zmena. Dock konektor nahradil nový port, ktorý Apple nazýva Lightning a slúži na nabíjanie, synchronizáciu s počítačom a pripájanie ďalších periférii. Malý konektor, veľký ako micro-USB, je zaujímavou zmenou a technickým pokrokom.

Apple však zo dňa na deň zmenil štandard, ktorý sa používal takmer desať rokov, (od tretej generácie iPodu) a ktorý využívali tisícky druhov príslušenstva. Reproduktory, nabíjačky, dokovacie stanice, káble. Všetko toto príslušenstvo budete môcť využívať iba s redukciou. Tá však nie je v balení a aj keď by sa mala dať kúpiť, momentálne ju nedostať. Keď k dispozícii bude, zaplatíte za ňu 29 eur, čo je pomerne vysoká čiastka za niečo, čo vám len znovu umožní používať vaše staré veci.

Keď však prejde nejaký čas a ekosystém sa prispôsobí novinke, bude to pozitívna zmena. Lightning je navrhnutý tak, aby sa dal zapájať z obidvoch strán a používať ho je vďaka tomu radosť. Okrem toho port umožní menšie zariadenia a príslušenstvo, prvým príkladom je iPod nano.

iPhone 5 iPhone 5

Jack a tlačidlá

Kým jeden port Apple zmenil, druhý presunul. Slúchadlá odteraz nebudete pripájať z hora ale z dola, podobne ako na iPode touch. Tí, čo sú zvyknutí na konkurenčné telefóny, ktoré to majú zväčša rovnako, túto zmenu privítajú, ostatným môže byť podľa nášho názoru ukradnutá.

Tlačidlami ostal Apple pri pôvodnom pláne. Na hornej hrane telefónu sa nachádza gombík na zamykanie a odomykanie telefónu. Na ľavej sú tlačidlá na ovládanie hlasitosti a spínač na tichý režim. Dole pod displejom sa nachádza tlačidlo domov.

iPhone 5 rychlost

Parametre

iPhone 5 je až neskutočne rýchle zariadenie. Zapínanie väčšiny programov je prakticky okamžité a používateľ sa veľmi nenačaká ani pri náročnejších tituloch. Obzvlášť veľké zrýchlenie zaznamenalo Safari, pri ktorom máme dojem, že je ešte rýchlejšie ako na počítači.

Hlavným dôvodom zrýchlenia sú nové vnútornosti. iPhone 5 má čip Apple A6, objem pamäte RAM 1 GB a grafický čip PowerVR SGX543MP3. Aj keď Apple sa oficiálne nevyjadruje k rýchlosti procesora, testy ukazujú, že by sa malo jednať o dvojjadrový procesor, ktorý beží na takte až 1,2 GHz. [ 3 ]

Porovnanie so 4S

Aj keď Apple tvrdí, že novinka je dvakrát rýchlejšia ako predchodca, v praxi sú oba také rýchle, že rozdiely sú skutočnosti zanedbateľné. Rýchlejší procesor sa však prejaví napríklad pri zapínaní telefónu alebo načítavaní náročnejších aplikácií a hier. V budúcnosti a s komplexnejším systémom sa pravdepodobne rozdiel zdôrazní.

iPhone 5

Že je telefón skutočne rýchly dokázali aj testy známeho serveru AnandTech[ 4 ], ktoré ho posadili na prvú priečku medzi súčasnými smartfónmi. Za sebou nechal i vlajkové lode konkurencie: Samsung Galaxy S III, HTC One X, LG Optimus G či Nokia Lumia 900.

iPhone 5 fotoaparat

Fotografie

Za posledné roky dostávala každá nová generácia iPhonu do vienka výrazné zlepšenie fotoaparátu a samozrejmosťou bolo aj vyššie rozlíšenie. iPhone 5 je od roku 2008 prvý, ktorý rozlíšenie nezmenil a ostal na ôsmich megapixeloch.

Zlepšenie však predsa len je. V oblasti, ktorú telefóny potrebujú najviac – fotografovanie v zlých svetelných podmienkach. Keďže nový čip je citlivejší, fotky v slabom osvetlení sú o niečo zreteľnejšie a detailnejšie ako predtým. Rozdiel nie je taký veľký, aby ste ho spozorovani na displeji telefónu, ale po zväčšení fotky ho rozhodne uvidíte.

V hlbšej tme je zlepšenie, naopak, zjavné už na prvý pohľad. Kým na iPhone 4 alebo 4S sa kontúry nebudú dať rozoznať, lebo budú zahalené v tme, na novom telefóne, ktorý využíva citlivosť až ISO 3200, sú výrazne svetlejšie. Síce poriadne zašumené, ale svetlé. Pomôže aj LED blesk na zadnej strane telefónu. Okrem vyššej citlivosti treba vyzdvihnúť aj rýchlosť fotoaparátu.

Fotoaparát má však aj jednu zlú vlastnosť. Keď je neďaleko za okrajom obrazu silný zdroj svetla, napríklad slnko alebo žiarovka, na fotografii nájdete fialový odlesk. Aj keď sa o tomto defekte popísalo už veľa článkov, skutočný dopad v praxi je minimálny. Situácia, keď sa vám podarí zachytiť, nastane na jednej zo sto fotografií, a výsledok nie je taký zlý, aby mal nejako ovplyvniť vaše rozhodovanie.

Okrem zadného osemmegapixelového snímača disponuje telefón aj druhým fotoaparátom nasmerovaným dopredu. Ten poskytoval doteraz asi najnižšiu možnú kvalitu a slúžil len na videotelefonovanie. Aj keď nové rozlíšenie 1280 × 960 je malé, snímky z neho už možno nájdu aj iné využitia.

Vylepšenia fotoaparátu na novom iPhone sú neveľké, ale stačia na to, aby dohnal potrebné a dostal sa v tejto kategórii opäť čelo. Dokonca aj magazín Consumer Reports, ktorý iPhone v minulosti kritizoval, sa vyjadril, že fotoaparát je druhý najlepší spomedzi všetkých smartfónov, po 41-megapixelovej Nokii 808 PureView. [ 5 ]

iPhone 5 iPhone 5
iPhone 5 iPhone 5
iPhone 5 iPhone 5

Panorámy

Popri klasických fotografiách dokáže nový telefón snímať aj 240-stupňové panoramatické obrázky. Toto nie je žiadna úchvatná novinka – pamätám si, že podobnú funkciu mal môj celkom prvý fotoaparát pred desiatimi rokmi, a odvtedy ju získali aj mnohé smartfóny. Apple ju však posunul na ďalšiu úroveň.

Používateľ telefón jednoducho zdvihne, zapne panorámu a otáča doprava. Keď obíde celý oblúk, čo trvá asi pätnásť sekúnd, sa hotová panoráma uloží do pamäte telefónu. Fotografovi pomáhajú inštrukcie na displeji, ktoré upozornia, kedy treba spomaliť, prípadne otočiť telefón nahor či nadol. Panoráma funguje s novým softvérom aj na iPhone 4S.

iPhone 5
iPhone 5

Sami sme boli prekvapení, ako precízne Apple spracoval túto funkciu. Panorámy, ktoré sme nafotili, boli veľmi dobre spojené a pekné, dokonca aj keď sme fotili ľudí, ktorí sa neustále hýbu. Trochu problematickejší je účel. Kým snímky v klasickom pomere štyri na tri sa hodia ako na internet, tak na vyvolanie, panorámam veľa využití nenájdete – možno okrem Facebook cover pictures. Ak by však aj mali ostať tieto 28-megapixelové obrázky navždy iba na počítači, pozerá sa na ne veľmi dobre.

Video

iPhone 5 je pripravený uspokojiť nielen fotografov, ale aj amatérskych filmárov. Telefón nahráva video v HD rozlíšení 1920 × 1080 a s na mobil pozoruhodnou kvalitou. Jednou z väčších noviniek je, že počas nakrúcania sa zobrazí v rohu obrazovky aj spúšť fotoaparátu a tak môžete simultánne s videom robiť aj statické fotografie. Tie nie sú v štandardnom osemmegapixelovom rozlíšení, ale v rovnakom rozlíšení a pomere strán ako zaznamenávané vi­deo.

Vylepšenie sa dotklo aj zvuku, ktorý sa teraz nenahráva dvomi ale tromi mikrofónmi (jeden vpredu, jeden vzadu a jeden na spodnej hrane), vďaka čomu je audio čistejšie. Okrem toho telefón počas videa automaticky zisťuje, v ktorej časti obrazu je tvár a zaostrí na ňu.

Veľké rozlíšenie však prináša aj veľkú zodpovednosť – voľba nahrávania v nižšej kvalite nie je a minúta videa zaberie 130 MB. Ja som používal telefón iba týždeň, ale video a fotografie mi zabrali stovky megabajtov pamäte. Rovnako je HD video náročné na procesor a na pomalších počítačoch môže byť problém ho prehrať.

iPhone 5 EarPods

EarPods

Apple neinovoval len telefón samotný, ale aj slúchadlá, ktoré sú s ním štandardne dodávané. Novinku nazýva EarPods a aj keď to nie sú najlepšie v svojej kategórií, sú to konečne slúchadlá, ktoré telefón za sedemsto alebo viac eur nezahanbujú.

Dizajn slúchadiel je navrhnutý podľa tvaru ucha a ponúka vďaka tomu veľmi dobré kompromisy. EarPods nie sú veľké, takže ich ľahko strčíte do vrecka, v uchu netlačia a ponúkajú celkom dobrý zvuk, ktorý sa dá porovnať so strednou triedou v rozmedzí dvadsať až tridsať eur. Oproti predošlému modelu majú omnoho lepšie basy a zvuk sa javí plnší a bližší.

Aj spracovanie je na vyššej úrovni ako Apple slúchadlá spred pár rokov, EarPods pôsobia pevne a odolne. Na kábli, ktorý pripája pravé slúchadlo, je ovládač, ktorým sa dá nastaviť hlasitosť, zastaviť hudba či prijať hovor. V ňom sa nachádza aj mikrofón, ktorý umožňuje so slúchadlami telefonovať. Ak by vám ale EarPods nevyhovovali, cez 3,5-milimetrový jack môžete pripojiť akékoľvek iné slúchadlá.

Reproduktor

Zmenený je aj zabudovaný reproduktor, ktorý je hlasnejší a vyššie položený. Novinkou je, že pri prehrávaní hudby na najvyšších stupňoch hlasitosti sa telefón snaží o jej vyrovnávanie. Aj keď nápad to bol možno dobrý, výsledok je katastrofálny. Pokojnú časť pesničky hrá telefón nahlas a keď nastúpi refrén a mala by sa vygradovať, stane sa presný opak. Na strane druhej, hudbu cez reproduktor telefónu si púšťa málo ľudí a častejšie slúži na zvonenie alebo zvuky aplikácií.

iPhone 5 bateria

Výdrž

Väčší displej a nižšia váha by mali logicky znamenať nižšiu výdrž. Nový telefón však ukázal, že sa s ním inžinieri vyhrali a na jedno nabitie ustojí oveľa viac ako predchodca. V porovnaní s iPhonom 4, ktorý bol doteraz vo výdrži batérie šampión, je zhruba vyrovnaný.

iPhone 5

Na jedno nabitie vydrží telefón približne sedem hodín používania (telefonovanie, surfovanie, aplikácie, hry, fotenie a ďalšie), čím si oproti poslednej generácii polepšil o pol hodinu. Záleží len od vašej frekvencie používania, či vám to vystačí na jeden deň alebo na štyri. Zaujímavé je, že kapacita batérie samotnej – 1440 mAh – je skôr priemer v kategórii, avšak softvér telefónu je dostatočne optimalizovaný na to, aby nebola veľmi zaťažovaná.

Špecifické testy, nabíjanie

Okrem kombinovaného použitia sme iPhone 5 vystavili aj testom zameraným len na konkrétnu funkciu. Tam nám nový mobil vyrazil dych. Pri prehrávaní videa vydržal 12 hodín a 46 minút (polovičný jas, polovičná hlasitosť na slúchadlá). To je viac ako dokázal ktorýkoľvek predchádzajúci model a zároveň viac, ako zvládne telefón podľa oficiálnych údajov.

iPhone 5

Aj keď budete mať vyšší jas, hlasnejší zvuk alebo náročnejší video súbor, telefón stále vydrží veľmi veľa. Pokiaľ často cestujete a krátite si čas pozeraním videa na iPhone, rozhodne vás zlepšenie poteší.

Rovnako nadšení sme boli aj z výdrže pri surfovaní webu. Využili sme náš klasický test, ktorý každých 30 sekúnd automaticky načíta stránku Apple.com, až kým sa mobil nevybije. V ňom dosiahol iPhone 5 výsledok 12 hodín a 12 minút, čo je opäť najlepší čas spomedzi všetkých doterajších nameraných (polovičný jas, Wi-Fi).

Napriek tomu, že telefón sa vybíja pomaly, nabitý je pomerne rýchlo. Z úplného vybitia doplna sa nám ho podarilo nabiť klasickou nabíjačkou za 1 hodinu a 52 minút. Narozdiel od predchádzajúcich generácií telefónu sa naviac batéria nabíjala celý čas celkom rovnomerne.

iPhone 5 telefon

Lepšie telefonovanie

Popri všetkých funkciách, ktoré ponúkajú moderné smartfóny, sa telefonovanie môže zdať len ako čerešnička na torte. Keďže iPhone 4S odstránil problémy predchodcu, iPhone 5 sa môže zamerať na to, aby čerešnička vynikla aj v silnej konkurenčnej ponuke.

Mobil má viacero vylepšení, ktoré by mali skvalitniť telefonické hovory. Po prvé, zvuk dokáže prenášať telefón okrem štandardnej technológie aj protokolom zvaným HD voice, ktorý ponúka väčší frekvenčný rozsah. Ten sa zatiaľ iba zavádza do praxe – v Česku ho podporuje jeden operátor, na Slovensku zatiaľ žiaden – ale to sa pravdepodobne časom zmení.

Okamžité využitie však má trojica mikrofónov. Tá pomáha odstraňovať šum a na druhú stranu je prenášaný rovno vyčistený zvuk. Aby však zmenu nezaregistrovala len druhá strana, ale aj vy, telefón softvérovo vylepšuje aj prichádzajúci zvuk. Trik skutočne funguje a druhú stranu vďaka tomu počujete zreteľne lepšie. Okrem hlasových hovorov dokáže robiť iPhone aj videohovory – takzvaný FaceTime, ktorý teraz už funguje aj cez mobilnú sieť, nie len cez Wi-Fi.

Nano SIM

iPhone 5

Štandard micro SIM, ktorý Apple presadil len pred dvoma rokmi, mu už nestačí a tak prichádza na rad nano SIM. Pre používateľov je to zlá správa – kartu nemôžete jednoducho vytiahnuť zo starého telefónu a založiť do nového. Dokonca ani s novou kartou to nebude také jednoduché. Aj keď operátori, ktorí predávajú iPhone 5, ponúkajú aj nový formát kariet, v predajni nám odmietli ju predať s predplatenou službou.

Aby sme teda mobil vyskúšali, zakúpili sme si klasickú predplatenú kartu a pomocou nožníc ju zostrihli na nano SIM. Karta nabehla a mali sme šťastie, stačilo by však jedno zlé zastrihnutie a simku by sme zničili. Odporúčame teda radšej počkať pár týždňov, kým sa naši operátori lepšie pripravia.

Pripojenie a LTE

iPhone 5 sa dokáže pripojiť na Wi-Fi siete kategórií a, b, n. Pri najrýchlejších, n-sieťach teraz podporuje aj frekvenciu 5 GHz, čo v praxi znamená vyššiu rýchlosť na duálnych routeroch. Mobilný internet funguje až do štandardu UMTS/HSPA+.

Veľkým lákadlom nového modelu je podpora pripojenia cez sieť LTE. Dobrou správou je, že LTE pokrytie je už aj na Slovensku a dokonca v takej frekvencii (1800 MHz), ktorú iPhone podporuje. Zlou je, že ju má zatiaľ iba jeden operátor a len v testovacej prevádzke. Keď sa však neskôr rozšíri, na iPhone budete môcť sťahovať rýchlosťou ako na domácom optickom internete.

Mnohí používatelia ostali sklamaní, keď sa dozvedeli, že nový telefón neobsahuje technológiu NFC, ktorú používajú napríklad bezkontaktné platobné karty a niektoré identifikačné preukazy. Aj keď je pravda, že inštitúcie si ešte telefóny celkom neosvojili, a iPhone by tak asi nezastúpil električenku od prvého dňa, z dlhodobejšieho hľadiska je absencia tejto technológie sklamaním.

iPhone 5 balenie

Vždy skromné

Ak poznáte balenia Apple produktov, viete, že firma sa v tejto oblasti nesnaží zánazníkov veľmi rozmaznávať. Platí to aj pre obsah škatule iPhonu 5, kde človek okrem telefónu nájde len tri praktické veci – nabíjačku s USB portom, Lightning kábel a slúchadlá EarPods.

Ak by ste chceli napríklad kolísku, puzdro či redukciu na micro-USB, dajú sa zakúpiť iba samostatne. V škatuli chýba aj adaptér z Lightning portu na štandardný dock konektor a nástroj na výmenu SIM.

iPhone 5 iOS6

Málo noviniek

Netreba zabúdať ani na dušu zariadenia, ktorou je softvér. iPhone 5 je vybavený šiestou verziou systému iOS. Tá prináša podľa Apple viac ako dvesto zlepšení, v skutočnosti tam však len veľmi ťažko nájdete novinku aspoň spolovice tak významnú ako pri minulých aktualizáciách.

Prvou drobnou zmenou je intergrácia Facebooku (Twitter je podporovaný od verzie iOS 5). Tá umožňuje, aby ste zavesili fotografiu z pamäte priamo na sociálnu sieť, prípadne napísali status cez notifikačný panel. Veľmi dobrá je synchronizácia kalendára, ktorá vám nahrá do telefónu udalosti z Facebooku. Využiť môžete aj synchronizáciu kontaktov, aj keď ja som sa jej z obavy o zahltenie telefónneho zoznamu nepotrebnými údajmi radšej vyhol.

Systém rozširuje možnosti Siri. Tá sa teraz okrem počasia a akcií vyzná aj v športoch či filmoch. Vďaka integrácii systému so sociálnymi sieťami môžete cez Siri pridať status alebo odoslať tvít. Funkcia vám tiež umožní spustiť inú aplikáciu.

Aj keď Siri pokročila a je oveľa kompletnejšia, zoznam jazykov, ktorým rozumie, je stále veľmi obmedzený a so slovenčinou a češtinou si neporadí. Využívať funkciu môžete tak, že budete hovoriť napríklad po anglicky, Siri vám však nebude rozumieť všetko a funkcia už nebude prirodzená, čím sa stratí hlavná výhoda.

iPhone 5 iPhone 5

Príjemné zmeny sa dotkli prehliadača Safari. Ten teraz články v Zozname na prečítanie sťahuje kompletne a podporuje zobrazenie na celú obrazovku. Systém prináša aj aplikáciu Passbook, ktorá má ambíciu zhromažďovať v telefóne zákaznícke karty, zľavové kupóny alebo letenky. Zatiaľ je však situácia taká, že platformu podporuje len hŕstka reťazcov, z ktorých Slovák môže využiť iba letenky od Lufthansy. Ak teda program skončí hneď po kúpe telefónu v zložke Brak na poslednej ploche (vymazať ho nemožno), nebudeme sa čudovať.

Zmeny pôsobia tak, akoby sa Apple ani veľmi nesnažil a uspokojil sa s tým, čo má. To nie je správny prístup, pretože aj keď dnes je systém skvelý, s ležérnym tempom z neho môže byť o päť rokov druhý Mac OS 9 – síce pekný a použiteľný, ale nemoderný.

iPhone 5 mapy

Mapy a problémy

Jedna zo zmien v softvéri je aj nová aplikácia Mapy, ktorá je tak diskutovaná, že sme si na ňu vyčlenili radšej samostatnú časť recenzie. Zatiaľ čo Apple doteraz používal službu Google Maps, v novej verzii systému sa rozhodol uviesť svoj vlastný softvér so svojou vlastnou mapovou databázou. Tá sa stala kauzou s obrovskými rozmermi. Médiá jej vyčítajú veľké množstvo omylov, chýbajúce dáta, nekvalitné fotografie terénu a my sme sa teda právom obávali.

Keď sme však začali aplikáciu používať, zistili sme, že problém nevieme nájsť ani jeden. Zrejme sa pod to podpísalo aj šťastie a obmedzený čas testovania, nestalo sa však ani raz, že by nás mapa naviedla na zlú ulicu alebo nevedela nájsť niektorý bod. Je prirodzené, že nie všetky miesta sú zmapované tak dobre ako na Google Maps, ktoré fungujú už roky. V praxi sú však celkom dobre použiteľné a mali by splniť to, čo od nich požadujete.

Navigácia a 3D

Nová databáza však nie je to jediné, Mapy ponúkajú aj dve nové funkcie, vďaka ktorým sú zrejme ešte lepšie ako predtým. Prvá je hlasová navigácia. Okrem toho, že telefón vám vyhľadá trasu, poskytne vám počas cesty aj hlasové pokyny kade ísť.

iPhone 5 iPhone 5

Prekvapilo nás, že mobil rozpráva po slovensky. Rozumieť mu je dobre napriek tomu, že zvukové frázy nie sú nahrané, ale syntetizované, a teda znejú dosť roboticky. Aj keď povel na zabočenie povie väčšinou o niečo skôr, ako by bolo ideálne, používateľovi pomáha to, že nehovorí len smer, do ktorého treba odbočiť, ale aj ulicu.

Inak sa Mapy správajú veľmi podobne ako každá iná navigácia – na odbočky upozorňuje aj dopredu, v prípade, že odbočíte nesprávne, prepočíta novú trasu a dokáže navigovať aj keď je v pozadí. Sú však aj veci, ktoré v Mapách nenájdete. Nepovedia vám napríklad, kedy dorazíte do cieľa a chýba aj základná možnosť vyhľadať trasu bez diaľníc. Nová funkcia teda nenahradí navigačné aplikácie na sto percent, na základné veci ale rozhodne stačí.

iPhone 5

Tretiu dimenziu v mapách, teda ďalšiu novinku, si väčšinou asi nevšimnete. Iná situácia je v niekoľkých svetových metropolách, ktoré Apple prepracoval do trojrozmerného modelu. Keď si malé mesto približujete, otáčate a nakláňate, máte pocit, akoby ste tam boli. Je to ten typ funkcie, ktorú si musíte vyskúšať, aby ste pochopili jej rozmer a mohli ňou byť tak nadšený, ako sme my. Druhá vec je praktické využitie, ktoré je zatiaľ minimálne, aj keď veríme, že sa s 3D mapou môžete aspoň nakrátko rozptýliť.

iPhone 5 resume

Ak uvažujete len o telefóne od Apple, je to jednoduché. Nový iPhone 5 je rýchlejší, má lepší displej, krajšie fotí a vyzerá moderne. Okrem toho má väčšiu výdrž batérie, lepšie sa s ním telefonuje a aj softvér je opäť o niečo novší. To, že je najlepším iPhonom doteraz, asi nemusíme dlhšie rozoberať. Je to samozrejmé.

Menej zjavné je, že iPhone 5 (16 GB – 680 €, 32 GB – 790 €, 64 GB – 900 €) je momentálne aj najlepším telefónom vôbec. Aspoň v merateľných oblastiach ako je rýchlosť, kvalita displeja či fotoaparát (tu je druhý). Napriek tomu to, či je telefón dobrá voľba, nezáleží len od týchto kvalít.

Ako vždy, aj teraz sa pridŕžame názoru, že najdôležitejší je softvér. Systém iOS na iPhone je vychýrený pre svoje jednoduché použitie, jeho najnovšia verzia však trochu zabudla na inovácie. Keďže konkurenčné systémy Android a Windows Phone sa stále zlepšujú, voľba výrazne závisí od osobných preferencií. Pokiaľ si myslíte, že ich máte také ako recenzent, budete spokojný s iPhonom.

Test zariadenia prebiehal sedem dní.

Autor: Alexander Mravčák

Foto: Lucia Zavarčíková

komentárov
  1. Chcel by som trosku opravit co pan autor napisal ludom. “V škatuli chýba aj adaptér z Lightning portu na štandardný dock konektor a nástroj na výmenu SIM”. Nechapem tejto vete. Naco by niekomu bol adapter ked si kupuje iPhone 5 ktory ho nepotrebuje a tak isto pin alebo ak chcete “nástroj” na vymenu sim karty v baleni je. Neviem co ste si kupovali vy ale ja som ho mal a tusim kazdy kto zatial kupil iPhone 5 aj na youtube co som sledoval tak tam ho mal. Cize trosku zla veta cela.

    0
    0
  2. ďakujem za peknú recenziu.
    Vlastnim i5 v bielom. Čierny aj vzhľadom na letterbox/čierne pruhy/pri neopravených aplikaciach – je viac v trende a teda ešte menej dostupný, ale zase pod čiernym povrchom su hlinikové škrabance výraznejšie.
    a pre doplnenie čo sa týka iOS6 – nenáročný užívateľ smartphonu vo verzii 3gs /apple stále podporuje 3 roky starý hw/ – može byť stále spokojnejší ako majiteľ ročného plastového androidu.

    0
    0
  3. Chyba nastroj na vymenu SIM? Myslis taku tu spinku, co strcis do dierky a otvori sa ti SIM port? Tak to tam je. Ako mas papierovy navod k telefonu, tak je to “prirobene” k papierovemu obalu (je to tam aj nakreslene)
    .
    Myslime to iste?

    0
    0
  4. Super článok, tak ako sme zvyknutí :) ale čo sa týka fotografií, tak tie ma veľmi príjemne prekvapili, autora fotografií chválim za nápad a kreatívne spracovanie :) paráda

    0
    0
  5. Prečítal som si túto recenziu celú a mám k nej v podstate 2 veci:
    1. Fotoaparát – mám pocit, že sa “problém” týka iba jednotlivých kusov. Ja mám čierny a pri fotení v priamom protisvetle sa zobrazí na fotkách iba malá, namodralá gulička v pravej dolnej polovici fotografie. Fialový odlesk o ktorom je reč je jednoznačne viditeľný pri istom uhle vo vzťahu k zdroju svetla, ale to je problém možno 3 uhlových stupňov. Úplne drobná korekcia pozície telefónu, ešte pred exponovaním, tento “problém” kompletne odstráni. Videl som na mnohých drahých objektívoch od Sigmy alebo Nikkoru aj oveľa horšie následky odrazov od sústavy šošoviek.

    2. Výdrž – s týmto úpklne nesúhlasím. Keď čítam hodinu web cez 3G s cca. polovičným jasom (vypnutá automatická regulácia podsvietenia), tak stratím cca 12% kapacity batérie. Na poludnie som v pohode už len na 60%. Keď sa 3G vypne, tak sa výdrž rapídne zlepší. Ale inak v mojom prípade vydrží určite menej, ako iPhone 4 na 3G sieti.

    Rozhodne týmto nepodkopávam recenziu ako takú, ktorá je dobre napísaná, len poskytujem aj ďalšie údaje z praxe. Telefón používam odo dňa začiatku predaja na Slovensku.

    0
    0
  6. + za kvalitnu recenziu.
    Mate niekto informacie o tom, kedy by mohol byt iPhone 5 dostupny na Slovensku? Je jedno ci u operatorov, alebo v nejakom e-shope.
    Zatial to vyzera tak, ze bude k dispozicii asi az vtedy, ked Apple predstavi 5S :-D.

    0
    0
  7. Vcera mi volali z telekomu ze maju pre mna odlozeny ip5. Jediny problem bolo s nanokartou kt nesla aktivovat, tak som si od zlosti zostrihal microsim na nano aby som spojazdnil ajfon. Nie je to problem :)
    Btw ak chcete aby sa Vam usiel nechajte si ho zarezervovat na zak. linke

    Sent from iPhone

    0
    0
  8. Tie fotky nie su celkom dobré, jediná vec je tá, že iPhone 5 viacej tlačí ISO zatiaľ čo iPhone 4S si ho udržuje nižšie a trochu pridáva ja čase uzávierky

    0
    0
  9. aj ked som uz vsetko vedel co je tu napisane aj tak je to skvela recenzia…
    taketo recenzie by ste tu mohli pridavat castejsie a nie len kratke 10 vetove odstavce oznamujuce nejaku novinku alebo pod.- nic v zlom
    aby bolo co citat..

    0
    0
  10. Od uvedeniu iPhone 5 Applu prestávam rozumieť. Vychováva ľudí, ktorí tuším prestávajú rozmýšlať. Pekná recenzia ale páčiť sa bude hlavne majiteľom iPhonov. Aj ja mám jeden. Kdesi v šuflíku.

    0
    0
  11. Pekný článok, ale iP 5 sam o sebe o ničom, čakal som niečo viac … teraz keď je predlžený vyzera ako dialkový ovladac od TV. Urcite ho mali zvacsit po oboch stranach, aj iOS mohol mat viac inovacii … po dlhych rokoch prejdem na Samsung !!!
    A cakam na novy iPad Mini :)

    0
    0
  12. po troch rokoch som sa odhodlal vymenit 3GS (stale slape ako ma) za 5 uz som rozmyslal pri 4S ale som rad ze som pockal … je to vyborny svizny telefon… no čo ma mrzi je to ze po troch tyzdnoch uzivania su uz vydno stopy skrabancov na zadnej strane a logo apple je dost osuchane hlavne na tom ciernom na bielom to nevidno… a co sa tyka dostupnosti tak mal som stastie ze v case zaciatku predaja som bol na sluzobke v USA tak som si zobral aj biely aj cierny… a su užasne

    0
    0
  13. suhlasim s bateriou, taktiez mam pocit, ze mi vydrzi kratsie .. mal som predtym 4s.. len tak tak by mi teraz baterka vydrzala dva dni a to cely druhy den by som uz musel telefon setrit

    0
    0
  14. Veta “Sú však aj veci, ktoré v Mapách nenájdete. Nepovedia vám napríklad, kedy dorazíte do cieľa” nieje pravdiva. Mne to piše čas prijazdu, čas do cieľa a aj vzdialenosť do cieľa.
    BTW recenzia v poho, dal som si ju celú prečítať iPhonom… úžasna funkcia, ktorá mi šetri denne kopu času, ked miesto čitania dĺhych emailov, si ich pri večeri v pohodičke vypočujem… :)

    0
    0
  15. Wow, tomu říkám podrobná recenze. Co ale nejvíc chválím, jsou fotografie, je vidět, že na tom dělal profesionál.

    0
    0
  16. “Prekvapilo nás, že mobil rozpráva po slovensky.” — Keby ste obcas vyskusali aj VoiceOver, tak by vas toto neprekvapilo. iOS obsahuje velmi kvalitny slovensky hlas Laura uz minimalne od verzie 4.

    0
    0
  17. pre vsetkych, ktori sa stazuju, ze iphone 5 malo vydrzi: nie je pravda, ze je to iphone 5, ale novy IOS to sposobuje. Chodte do setting, privacy, location services, system services a vypnite vsetko okrem cell network search. Zivot baterie sa zvysi 2nasobne

    0
    0
  18. Pekna recenzia :-) mal som uz moznost vlastnit vsetky iPhony ale ten to sa mi z nich najviac paci. Kupil som ho hned prvy den ako bol dostupny v Telekome, len je pravda ze si ho musite nechat odlozit alebo mat tam znameho :-) inak velka spokojnost aj z iOS6 len co som sa docital tak je problem z vypadvanim wifi signalu niekedy, neviem ci to uz niekto postrehol ja zatial nie.

    0
    0
  19. Problém Apple Maps nie je celkom v tom, že majú zlé mapové dáta. Ešte sa mi zatiaľ za mesiac intenzívneho používania nestalo, že by ma niekam zaviedli zle – a to cestujem dosť. Skôr ma mrzí strata points of interest – reštaurácíi a podnikov. Na Slovensku nie je úplne nič, v Rakúsku je toho nesmierne veľa, aj vďaka Yelpu. V tom tkvie pre SK užívateľov najväčší problém Apple Maps

    0
    0
  20. Pekná recenzia. :) … k testu výdrže batérie pri surfovaní webu. Ak sa stále automatom kliká na tú istú stránku, údaje ostávajú uložené v pamäti a nesťahujú sa, pokiaľ nedošlo na stránke k zmene. Nedochádza k takému dátovému toku ako keby sme sťahovali iný obsah. Wifi teda menej pracuje, má menšie nároky na energiu, tým zariadenie vydrží pracovať dlhšie. Takto sa test sa robí vtedy, keď chceme mať výsledok lepší.

    Ak ste ale medzi jednotlivými načítaniami stránky zakaždým odstránili dočasné súbory pamäte, nič som nepovedal. :)

    0
    0
  21. no na iphone 4S mi vydrzi baterka pri prezerani webu tak 6,5-7 hodin a to mam novy mobil, takze pochybujem ze vydrzi 9 hodin ako ste spomenluli v recenzii, 9 hodin mi baterka vydrzala na iphone 4 ked bol novy

    0
    0
  22. prosim vas nevedeli by ste mi poradit kde by som mohol co najskor zohnat iPhone 5? na SK nemaju nikde ani eshopy v orangi mi povedali ze spisuju zoznamy nan v telekome rovnako nemaju a na vsetkych ofic. Apple Store-och maju 3-4 tyzdne.

    0
    0
  23. MAJO – Bol si v U.S.A. a zobral si si Iphone? Keď si prišiel sem, musel si ho nejakým spôsobom odblokovať? Lebo ide tam môj známy a rozmýšľal som o tom, že by som ho využil,)
    Ďakujem za radu – samozrejme od ktoréhokoľvek z Vás, nemusí odpovedať len Majo.

    0
    0
  24. par vyhrad – v recenzii sa nespomina, ze aj ked sa pri nahravani videa pouzivaju tri mikrofony, zvuk sa nahrava stale MONO (v tomto by sa apple uz mohol konecne zobudit)
    Dalej by stalo za to informovat, ze pri uploadovani fotiek cez integrovane funkcie zdielania na facebooku sa fotky uploadnu v mizernom rozliseni – tiez by dakto mohol povedat Applu ze facebook berie fotky uz aj v 2048×2048. Aspon by sa to mohlo dat nastavit alebo by sa iOS mohol spytat v akej kvalite to nahrat (ako pri mailovani). Takze zasa dalsia nedotiahnuta drobnost kvoli ktorej je cela funkcia nepouzitelna.

    0
    0
  25. Dostupnosť iphone 5 je tragická a to dokonca aj v USA. Apple toto vôbec nezvladlo o com svedčí aj sila akcii ktorá za chvíľku úspešne klesne po hranicu 600 a to ešte pár dni po predstavení i5 bola na 700.

    Uvidíme či im to zlomi väz.

    0
    0
  26. pokial viem narazal si na NEPOUZITIE micro usb ako standardu EU …
    apple ho pouzit nemusi, pretoze nasiel dieru, ktorou to vie oj*bat … a ta diera je redukcia … takze sa tu nestrapnuj ked nevies v com je pointa … apple chce byt proste iny a vzdy si najde sposob ako to spravit…

    0
    0
  27. Rozmýšlal som nad kúpou, ale mám od júla nový 4S + najväčším nedostatkom pre mňa je dizajn. Ten hliník sa mi veľmi nepáči. iPhone 4S je pre mňa skvelou voľbou a necítim potrebu vlastniť recenzovanú novinku.

    0
    0
  28. A teraz vážne. Horšie napísaný článok o iPhone 5 som este nenašiel. Článok plný polopravd technicko-štatistických nepresností a plný zavádzajúcich informácií. Kvalita na úrovni žiaka základnej školy.

    A skúste cenzúrovať toto.

    0
    0
  29. kruci: mas pravdu tiez som si vsimol ten problem s facebookom, poslal som fotky cez integrovany facebook no ked som siel na fcb cez pocitac tak som myslel ze len zaostruje foto ale oni boli v zalostnej kvalite, tak potom vies ako naco mam 8mpx ked ti na internet prida foto v 2-3mpx kvalite :(

    0
    0
  30. Marek daj, prosím, link na Tvoju recenziu, rád si ju prečítam:-)
    By the way s dostupnosťou to nie je tak zlé, práve som jeden zohnal v Telekome v Žiari nad Hronom. Netreba veriť trubkám zo zákazníckych liniek.

    0
    0
  31. par mojich postrehov… pokial mate 4s, pockal by som na dalsi model… po niekolkych dnoch pouzivania som vypol 3g, stalo sa mi totiz, ze par krat som uplne stratil signal aj tam co 4s nikdy nie (orange), teraz slape ako ma, dokonca mi vydrzi v pohode aj dva dni bez nabijania… fotak – to hlavne preco som menil, je uplne genialny, teda na to, ze je to stale telefon :) poslednu dovolenku som celu fotil iPhonom, myslim, ze niet co dodat… wifi slape bez najmensich problemov, ak je niekde problem, tak castokrat v routri , nie kazdy dokaze 100% spolupracovat s apple zariadeniami, odskusane, niekedy staci vypnut n a pouzivat b, g ( router samozrejme) display – ziadne ciarky sa u mna nekonaju… velkost – po chvilke pouzivania sa nad tym ani nepozastavite… ak ma niekto otazky, sem s nimi :)

    0
    0
  32. Ja som ho dostal a testoval …. mal som predtym 3GS, ale prevdu povediac pridavam sa k uzivatelom co su sklamany tymto telefonom

    0
    0
  33. Ja som si vybral 5-ku včera…pred tým som používal 4s. Ale akosi si neviem zvyknúť prave na tú veľkosť. Príde mi to nepraktické. Jednou rukou sa ovláda fakt zle. Displej je krásny, rozdiel vo farbách je naozaj evidentný. Avšak stojí to za to? Batéria skutočne vydrží menej. Dizajn sa mne osobne páči, je lepší ako pri 4s, hlavne hrúbka a váha. Len tá veľkosť, neviem neviem. Je to každého osobný pocit, no mne tento nový iP5 nesadol…preto sa ide predavat. Dúfam, že zavedený zväčšený dizajn nebudu kopirovať aj nastávajúce generacie.

    0
    0
  34. dobrá recenzia? hádam sa mi sníva. dobrá recenzia je keď sa porovnáva konkurencia a nie jeho predchodca! dobrá recenzia je, keď sa napíše pravda o tom, že nemá možnosť zväčšiť pamäť, dobrá recenzia je, keď sa napíše že nový software sice znižuje náročnosť na šťavu, ale oproti iným výrobcom ako je napríklad note 2 neexistuje že vydrží pri full synchronizácii 12 hodín!!! toto môže napísať len človek, ktorý nedopustí na jeho miláčika!!! tento model pri full synchronizácii teda video, wifi prípadne net a podobne vydrží max. 2-3 hodiny a to už preháňam takže dámy a páni iphone nie je ničím výnimočný ale klamal by som je! svojou nezmyselne drahou cenou! pekný deň…

    0
    0
  35. NO ako zacat … mal som S3ku ale chcel som skusit jablko a tak som si teraz to uz viem z cireho nerozumu kupil iPhone5. Zacnem asi baterkou lebo v tejto recenzii bola 5ka opisana ako maly BOH. Ked som mal S3 tak mi baterka v pohode vydrzala 2 dni. A ke bolo moje sklamanie pri i5 ked pred koncom dna mi baterka klakla… No myslel som si ze je este nenaformatovana a tak som jej dal sancu no nic sa nezmenila a tak som zacal patrat po forach a zistil som ze jablucnaci maju nabijacku vsade okolo seba ale su spokojny. Tak to ja niesom !!! Mam telefon na pracu (ak nie najdrahsi tak jeden z najdrahsich mobilov na trhu) a ak mobil nevydrzi jeden DEN a musim ho mat na nabijacke tak to nie je mobil ale pevna linka za par EUR! Pozyvam vazeneho pana ku mne na jeden den a moze sledovat ako baterka kape a poziciam si od kolegu S3 a budeme testovat. Zaujima ma kde nabral tie tri ci styri dni vydrze !!!

    0
    0
  36. sklamaný- máš plnú pravdu to čo píšu chválenkáry je len bluf, ja som ten akože super telefón po dvoch drbol o zem.Jé potrebujem telefonovať ,to čo robí ten potrat,to neni hodné ani5€ ..aby som ho denne dva krát vypínal,resetovallebo tam naskakuje klávesnica na volbu telefónu ,zamrzalo to tak som sa vrátil ku klasickej nokijke.zbohom iphone5

    0
    0
  37. Konecne som sa dostal k 5ke a som nadmieru spokojny. Rozdiel oproti 4ke v rychlosti je badatelny aj obrazovka mi velkostou vyhovuje. Vyskusal som na nom snad vsetky funkcie akurat automaticky jas mi zatial nejde. Bateria je v pohode pri mojom obcasnom surfovani, obcas 3G a wifi mi vydrzi tak, ze vecer som medzi 50-60%. Aplikacie si zatvaram to mam vo zvyku stale a maily mam na rucne stahovanie. Iba jednu vec hodnotim ako minus a tou je nano sim :(

    0
    0
  38. Myslim ze to nieje zly fon….no nic prevratne…..ja som dal prednost s3.
    Myslim ze sa s iphonom 5 mohli za 2roky lepsie vyhrat.

    0
    0
  39. Ako je to stou baterkou teda v IP5? je to az take hrozne alebo len prehanate? btw mam teraz IP3gs a planujem vymenit ale komentare ma odradzaju.. ci nevymenim len za 4s .

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.