Film Steve Jobs má ďalších odporcov v podobe Jobsových priateľov a rodiny

Nadchádzajúci film Steve Jobs z pera Aarona Sorkina pred svojim uvedením do amerických kín dostáva okrem pozitívnych recenzií z premietaní na rôznych festivaloch aj vlnu negatívnej pozornosti. Tim Cook pred pár týždňami označil filmy o Jobsovi ako “oportunistické”, vzápätí na to Sorkin opätoval paľbu, za čo sa neskôr už stihol ospravedlniť.

Film však u predstaviteľov Applu nemá na ružiach ustlané, čo v nedávnom interview potvrdil aj režisér Danny Boyle. Apple odmieta na filme spolupracovať kvôli smeru, akým sa uberá a spôsobu, akým Jobsa znázorňuje. Čiastočnú vinu na tom zrejme nesie aj oficiálna biografia od Waltera Isaacsona, na základe ktorej je film založený. Kniha totiž vo vedení Applu nie je práve najpopulárnejšou.

Podľa Wall Street Journal do konfliktu najnovšie vstupuje aj Stevova vdova, Laurene Powell Jobs, ktorá sa v hollywoodskych štúdiách pokúsila lobbovať za zrušenie filmu. Podľa slov producenta Scotta Rudina neznášala Isaacsonovu knihu natoľko, že odmietla so štúdiom konzultovať scenár filmu a byť na sete pri jeho natáčaní, aj napriek opakovaným ponukám zo strany štúdia. Žiadny film založený na tejto biografii podľa nej totiž nemôže byť pravdivý.

laurene-powell-steve-jobs-3

Ku kritike sa pridáva aj Bill Campbell, ktorý bol Jobsov blízky priateľ a taktiež členom správnej rady Applu krátko po jeho návrate do spoločnosti.

“Celá generácia sa naňho bude pozerať inak, ak uvidia film, ktorý ho zobrazuje negatívnym spôsobom. Ak chcú urobiť drámu, nemali by ju robiť na účet niekoho iného. Už tu s nami nie je a nemôže sa brániť.”

Väčšina kritikov z Jobsovho tábora, vrátane Campbella, Powell Jobs a Tima Cooka, však film ešte nevideli. Predseníčka Universal Pictures, Donna Langley, sa pre WSJ vyjadrila, že film bol “tvorený s maximálnou možnou integritou a sme naň veľmi hrdí”.

Nie každý však srší kritikou. Spoluzakladateľ Applu, Steve Wozniak, ktorý bol pri natáčaní filmu ako konzultant, po videní ranej verzie chválou nešetril. “Cítil som sa, akoby som sa na Steva skutočne díval…” Wozniak sa vyjadril, že film je o Jobsovi a jeho osobnosti a myslí si, že jeho tvorcovia odviedli skvelú prácu. Podľa uniknutých dokumentov dostal Wozniak za konzultovanie filmu odmenu vo výške 200 tisíc dolárov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.