cDock: prispôsobenie docku je rýchle a ľahké

Dock je dôležitý rys grafického užívateľského rozhrania operačného systému OS X. Slúži na umiestenie odkazov obľúbených aplikácií a priečinkov a taktiež na ich spúšťanie a prepínanie medzi nimi.
 Apple požiadal o patent pre návrh v roku 1999 a bol mu udelený až o deväť rokov neskôr v októbri 2008. Aplikácie možno pridávať a odoberať z doku pomocou „drag and drop” (ťahaj a pusť), s výnimkou Findera, ktorý patrí ku stáliciam a nájdeme ho na ľavej strane (alebo hore, v prípade že dock je nakonfigurovaný vertikálne) a Koša, ktorý je na pravom konci (alebo naspodku, ak je vertikálne).
 Dock sa prvýkrát objavil v operačnom systéme OS X 10.0 Cheetah. Vizuálne prešiel v priebehu rokov veľkými zmenami dizajnu. Najskôr bol 2D, podľa mňa podobný tomu, ktorý nájdeme teraz v OS X Yosemite. Vo verzii OS X 10.5 Leopard bol prvýkrát predstavený 3D dock, ktorý sme mali s menšími úpravami až do verzie 10.9 Mavericks a s príchodom OS X 10.10 Yosemite sú preč dni 3D a Apple stavil na jednoduchý plochý dizajn, podobný ako môžeme nájsť v mobilnom operačnom systéme iOS.
 Pokiaľ nie ste spokojný s dizajnom prípadne možnosťami, môžete vyskúšať bezplatnú aplikáciu cDock, ktorá vám ponúka vlastné témy a väčšie možnosti prispôsobenia ako nám ponúka Apple v Systémových nastaveniach. Aplikácia je veľmi jednoduchá, ponúka len jedno okno s najdôležitejšími nastaveniami.

cdock_01

 

Nastavte si vlastnú tému docku

 

Spustite cDock a vyberte z ponuky tém a potom kliknite na Apply. Aplikácia spolu s dockom sa reštartuje a automaticky sa znovu spustí spolu s novou témou.

 

Príklady zmeny docku

 

Zoraďte si ikony v Docku do skupín

 

Pomocou možnosti „Application Spacers” si môžete roztriediť ikony v docku do skupín. Aplikácia vám pridá medzi ne medzery. Pokiaľ ich chcete vymazať, stačí kliknúť pravým tlačidlom na voľné miesto a zobrazí sa vám možnosť odstrániť z docku.

 

cdock_02

 

Posledné používané aplikácie

 

Podľa mňa jedna z užitočných funkcií je možnosť pridania priečinka s poslednými používanými aplikáciami do Docku. Spustíte si aplikáciu a zaškrtnite možnosť „Recent folders“, v docku sa vám zobrazí priečinok s poslednými otvorenými aplikáciami. Pravým kliknutím naň si môžete namiesto aplikácií zvoliť aj: posledné dokumenty, diskové oddiely, obľúbené položky alebo posledné servery.

 

cdock_03

 

Zobraziť len aktívne aplikácie

 

Pokiaľ zvolíte možnosť „Show only active apps”, v docku sa vám zobrazia len spustené aplikácie.

 

cdock_04

 

Zvýraznenie výberu

 

Pre lepšiu orientáciu si môžete zapnúť funkciu „Mouse over highlight”. Akákoľvek aplikácia alebo súbor sa vám zvýrazní, pokiaľ prejdete nad ňu kurzorom myši.

 

cdock_05

 

Zamknúť dock

 

Omylom môžete odstrániť alebo pridať veci do docku. Ak zvolíte „Lock dock contents”, možnosť pridávať alebo odoberať položky pretiahnutím do docku bude preč.

 

Vlastné témy

 

Pokiaľ si chcete vytvoriť vlastnú tému zvoľte zo zoznamu Custom. Otvorí sa vám textový dokument settings.txt, kde si ju môžete nastaviť.

 

 

cdock_07

 

Pre koho je to určené?

 

Ak sa vám neľúbia zmeny dizajnu v OS Yoesemite tak aspoň dock si môžete zmeniť, prípadne ak sa chcete odlíšiť a prispôsobiť si operačný systém podľa vlastného vkusu tak rozhodne by ste mali stiahnuť a vyskúšať cDock. Pokiaľ ste s dizajnom spokojný tak pravdepodobne táto aplikácia nebude pre vás.

 

Podporovaný je OS X 10.9 a novší.

Stiahnuť cDock si môžete bezplatne so stránky vývojárov: http://w0lfschild.github.io/pages/cdock.html

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.