Apple si dal patentovať Force Touch klávesnicu

Apple možno čoskoro rozšíri technológiu Force Touch zo svojich trackpadov aj na klávesnice. Na stránkach amerického patentového úradu sa objavila nová technológia popisujúca klávesnicu bez akýchkoľvek mechanických prvkov. Fyzické stláčanie kláves by nahradilo niekoľko integrovaných senzorov a ich zdvih by pritom simulovali malé vibračné motorčeky, rovnako ako v prípade Force Touch trackpadov a iPhonu 6s.

force-touch-keyboard-patent2

Rozdielom by však bola implementácia, v prípade klávesnice by potrebné senzory musela obsahovať každá klávesa zvlášť. Tie by tak nahradili nožnicové, či motýlikové prepínače v súčasných MacBookoch. Výhody sú očividné – dizajn bez mechanických častí by v budúcnosti umožnil ešte tenšie notebooky, prípadne viac miesta pre interné komponenty. To však nie je všetko.

Pomocou rozpoznávania rôznych úrovní zatlačenia by bolo možné klávesám priradiť rôzne funkcie – normálnym stlačením by klávesnica napísala normálny znak a silnejším stlačením napríklad jeho verziu s diakritikou, či iný špeciálny symbol. Na rovnakom princípe fungujú aj nové “peek and pop” gestá v iPhone 6s, ktorými môžeme zobrazovať rýchle náhľady obsahu.

force-touch-keyboard-patent1

Či sa takáto klávesnica niekedy aj objaví v dokončenom produkte od Applu je však prinajmenšom otázne. O patent spoločnosť požiadala už v septembri roku 2012.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.