Prečo predaje iPadov klesajú?

Apple podľa očakávaní oznámil finančné výsledky za štvrtý fiškálny kvartál 2014. Výsledky akcionárov príjemne prekvapili. Macy zaznamenali svoj najúspešnejší kvartál s 5,5 miliónmi predaných kusov, čo predstavuje nárast o 21 % oproti predchádzajúcemu roku. Darilo sa aj iPhonom, no iPady zaznamenali pokles už tretí kvartál po sebe s 12,3 miliónmi predaných kusov (pred rokom to bolo 14,1 miliónov kusov).

Chýba Apple v ponuke väčší iPad? Zdroj: Cnet

Tim Cook spolu s analytikmi prisudzujú tento vývoj pomerne krátkemu pôsobeniu tabletov na trhu. Tablety, na čele s iPadmi, sa začali predávať pred štyrmi rokmi. Za ten čas sa predalo už vyše 225 miliónov iPadov. Skutočným problémom zrejme je to, že Apple neodhadol životný cyklus iPadu, ktorý sa ukázal byť v porovnaní s počítačmi či telefónmi omnoho dlhší. Nové generácie iPadov síce prinášajú krajší dizajn a lepšie parametre, no majitelia iPadov sú jednoducho so svojimi zariadeniami príliš spokojní, a tak nemajú dôvod investovať do novšej generácie. Najnovší systém iOS 8 podporuje aj relatívne starý iPad 2. Podobnú životnosť u iných výrobkov zvyčajne nenájdeme, keďže sa počíta s približne dvojročným životným cyklom.

Opäť naštartovať predaj iPadov by mohol úplne nový model, ktorý by sa od predchodcov výrazne odlišoval. iPad Air 2 ani iPad mini 3 to nespĺňajú a okrem hardvéru a dizajnu v prípade iPadu Air 2 je najväčšou novinkou Touch ID, ktorý je na iPhone už od 5s. Je možné, že predaj iPadov oživí chýrovaný iPad Plus, ktorý by mal mať takmer 13-palcovú uhlopriečku.

Ako dlho vlastníte iPad vy? Čo (by) vás motivovalo k nákupu novej generácie?

komentárov
  1. Ja som siel do ipad 1, potom SK 3ka a neskor aktualne 4ka. Vsetky som kupil v prvy den predaja na SK. Teraz idem do Air 2ky. Stare ipady nepredavam ale koncia v rodine. Mam tam nasekane o.i remote/console softy tak si ich kupu odovodnujem ze mi setria cas a peniaze.

    0
    0
  2. Ahoj,
    v nasej domacnosti, pocitame so zivotnostou apple vyrobkov 5 az 8 rokov. Ak by ich zivotnost bola 2 roky, rozhodne by som si ani jeden z nich nekupil. Kludne by mohli byt najlepsi na trhu alebo mat vyrobky zo zlata a vykladane diamantom. Investovat 400 az 1000 euro do ipadu kazde 2 roky je nemyslitelne. V praci mam MacBook Air MID 2012 a tam mi je to jedno. Ak mi bude firma kupovat nove zelezo kazde 2 roky je to ich vec. Domaci MacBook Pro MID 2009 planujem vymenit v roku 2017. Po troch rokoch som tam menil baterku. Pevny disk za ssd a zvysil pamat na 8GB. Novy MacBook Pro budem kupovat az vtedy ked uz bude nova specifikacia USB, novy thunderbolt, vyrazne lepsi processor, bez potreby aktivneho chladenia …
    Rovnake to je aj s ipadom. V poslednom case postradam jeho zmysel vyuzitelnosti. Mame ho 2 roky a jedine co na nom robime je browsovanie po internete a pocuvanie hudby. Nemyslim si, ze browsovanie po internete je to comu by sa mala venovat moja rodina vo volnom case. To iste aj s iphone 4S. Zatial mi staci a aktualne novinky neplanujem nijako vyuzivat. Ak by som napriklad zistil, ze mi prestal fungovat dosledkom odpocitavania na nejakom chipe, ktory po uplynuti urcitej doby znefunkcni telefon, v tejchvili su pre mna apple vyrobky minulostou.

    0
    0
  3. Plnohodnotny osx
    Magneticky stylus
    nieco kompletne revolucne,scifi ako rolovatelny display
    nejaka forma haptic feedbacku

    0
    0
  4. to ako vazne sa predpoklada pri vyse 900 eurovom iPhone len 2 rocny zivotny cyklus? detto iPad… ved je to nezmysel a Apple by mal najlepsie vediet preco podporuje a niekolko genracii starsie svoje vyrobky. Mam iPhone 4 a aj ked najnovsi iOS ho uz nepodporuje, dodnes sluzi spolahlivo a napriek vyse 4 rokom intenzivnej zataze (aplikacie, hry, fotak atd) bateria je stale OK a po nabiti v pohotovostnom rezime mobil vydrzi niekolko dni… To si ine mobily mozu nechat len snivat

    0
    0
  5. 13″ iPad nezmeni nic, pokial nepride iOS9 ktora umozni nove sposoby ovladania a prostredia pre aplikacie…. vypoctovy vykon je na A8X vacsi ako moj C2D MBP 17″, no iPad bez noveho OS nezmeni nic na tom ako sa iPad pouziva a upgraduje

    0
    0
  6. iPad 2 … novy ipad az ked bude mat starsi poroblem so zobrazovanim web stranok a pustania videii z youtube. alebo nejake uz vyssie spominane scifi (napr haptic feedback) :-)

    0
    0
  7. nebojte sa odstavia vas novym ios, ktorý už nebude vaša 2 roky stara šunka brať a tak vas odfajknú na kupenie noveho somara ako vždy

    0
    0
  8. prvy iPad bol zo strany apple zarezany pomerne skoro, mal totiz malo RAM a s tym sa nedalo toho vela spravit. Mnoho ludi ho sice pouziva doteraz, ale uz mnoho veci na nom proste nefunguje.
    Moj prvy iPad bol iPad 2, ten je stale super a je pouzivany v ramci rodiny :)
    Ked vysiel iPad s retina displejom, to bol obrovsky kvalitativny skok – predsalen na starom displeji su pixle viditelne volnym okom, a retina poskytuje diametralne odlisny zazitok. iPad 3 s retinou vsak trpel detskymi chorobami, bol hrubsi ako iPad 2, tazsi, a prehrieval sa. Vysiel sice dost skoro potom novy model, stale to vsak nebolo ono.
    Podla mna, revolucnym bol iPad Air – tablet na ktory som cakal a ktory bol moj dalsi po iPad 2. Mensi, lahsi, tensi, sikovnejsi, s dlhsou vydrzou, s paradnym displejom (nie len co sa tyka retiny, ale aj verne podanie farieb a pod.). Minulorocny iPad Air je tak skvely, ze si teraz neviem predstavit ako by ho museli vylepsit, aby som mal potrebu si kupit novy model. Tentorocny iPad Air 2 bol len velmi malym vylepsenim, kde boli vylepsene veci ktore bezny clovek ani nepotrebuje. Predpokladam ze toto bude pripad este aspon dvoch generacii.
    Kym iPhone sa vyvija dost rapidne (aspon vyraznejsie kazde 2 roky), nie je potreba tak casto kupovat novy iPad, pretoze tie existujuce su uzasne a tazko je na nich co vylepsit.

    0
    0
  9. Ja si myslím, že dlhšia životnosť iPadov oproti Androidovým tabletom je plus. Na jednej strane klesajú predaje, na druhej sa treba pozrieť na množstvo aktívnych zariadení. Ako tu už viacerí spomenuli, pre mnohých nie je dôvod kupovať nový iPad, keď ten starý funguje a teda ho používate a kupujete aplikácie a multimédiá, z ktorých má Apple tiež profit. Tým netvrdím, že na Play store sa aplikácie nekupujú, len sa ich kupuje podstatne menej a kúpna sila ich užívateľov je podstatne nižšia oproti tým s iPadom, ďalším problémom Androidu je aj miera pirátstva.

    0
    0
  10. Pri telefone, kde vam operator da novy telefon (ak sa zase zaviazete) kazde 2 roky tak tam chapem tento cyklus. To a ale oplati v US,UK,.. u nas az tak nie.
    Mal som iPad1 (kupovany ako predosly model). Hned ako som cital ze novy iOS na neho nepojde tak som ho predal. Neskor som sa dostal k iPadu mini (banka ho davala k uctu zdarma). Pri nom sa mi pacila velkost ale kedze HW bol stary tak to aj tak vyzeralo. Preto som kupil ipad mini2 (retina) ktory mal aktualny HW a lepsi display). Starsi siel dalej do rodiny. Kedze 3tia generacia okrem Touch ID nic nepriniesla tak dalsi rok nemam dovod ho menit. Skor sa zamyslam ci ho do buducna predat alebo s nim dozit. Popri macbooku pro (ktory prisiel ako posledny) mi pride uz aj trochu zbytocny. Nato ze ho zoberiem raz za cas na dovolenku je to drahy spas :-)

    0
    0
  11. Mam iPada Mini Retina, nemam dovod momentalne, menit; perfektna vydrz baterie. Zariadenie bohate postacuje a este dlho bude na citanie magazinov, novin, email a browsovanie.

    0
    0
  12. Podľa mňa to nie je vec HW a SW iPadu. To zariadenie predsa slúži predovšetkým na komunikáciu a konzumovanie internetového obsahu, na základnú editáciu obrázkov a kancelárskych súborov. Takže kým sa nezmení obsah internetu či spôsob komunikácie, nebudú ľudia potrebovať ani silnejšie a výkonnejšie mašiny. Mne môj iPad 2 stále úplne vyhovuje a dosluhujúci iPhone 3Gs som pred dvomi týždňami vymenil za Blackberry z10, lebo nový iPhone by som nemal ako využiť.

    0
    0
  13. Mam iPad 2 a neplanujem upgradovat. Iba ak na bazarovy iPad 3, ak by bol za dobru cenu kvoli retina displayi, lebo chcem citat elektronicke knihy na iPade.

    Ak by vymysleli iPad s OS X a by to dobre fungovalo, tak by som zvazil nahradu za macbook a iPad.

    Planujem iMac s retinou, tak ine velke investicie do Apple produktov teraz nechystam.

    BTW iPhony sa upgraduju tak casto preto, lebo ich dotuju operatori.

    0
    0
  14. Suhlasim s tym, ze zivotnost iPadu je dlhsia nez mobilu. Mam original iPad (1). Stale zvlada bez problemov to, na co ho vyuzivam a bateria stale vpohode drzi. Kedze hry nehram, nemam dovod ho menit za novsi.

    0
    0
  15. Donekonecna sa zvysovat predajnost neda. Ak zacnu znizovat kvalitu v prospech predajnosti, zacnu si kopat hrob. 12mil kusov za 3 mesiace je slusne cislo. Zisk nieco okolo 1,5 miliardy USD za 3 mesiace len z iPadu.

    0
    0
  16. Pred mesiacom som kúpil Ipad air a neviem, či som nespravil chybu a nepočkal na posledný. Ale som spokojný a dúfam, že niečo vydrží. Pri tej cene by ma mrzelo, keby o rok vyšiel Ios 9 a mne by stroj trhal. To by ma naštvalo. U telefónu chápem častejšiu výmenu. Mám 5s a počkám na 6s.

    0
    0
  17. Mám 5S ale idem si pre 6 Plus 128gb, lebo som ho videl naživo, a je to nádhera, a ešte aj tie dáta potrebujem väčší disk, lebo takto stále musím niečo mazať.. Ale žiadny paušál, keďže stále som inde, raz v UK, raz na Slovensku.. Mohly by spraviť medzi európske paušáli o 5-10 euro/mesiac drahšie ale s tým že by všetko fungovalo v každej krajine v EU.. Možno by som pak bral nejaký paušál, aj teraz musím ukončiť zmluvu a platiť pokutu za ten čo som bral s 5S..

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.