iMessage a FaceTime od Apple sú najbezpečnejšími spôsobmi komunikácie pre masy

Posielanie okamžitých správ cez internet alebo videotelefonovanie sa už stalo takou samozrejmou súčasťou našich životov, že sa mnohí ani nezamýšľajú nad tým, ako je to s ich bezpečnosťou. Presne na to sa zamerala nezisková skupina Electronic Frontier Foundation, ktorá porovnávala bezpečnosť jednotlivých služieb pre online komunikáciu. Skúmali pri tom, či je komunikácia zašifrovaná, či ju môže poskytovateľ čítať, či je možné overiť identitu kontaktov, či je zabezpečená aj minulá komunikácia v prípade krádeže, či je kód otvorený na nezávislé zhodnotenie, či je zabezpečenie riadne zdokumentované a či bol kód zauditovaný.

Ak je zabezpečenie komunikácie vašou prioritou, aplikácie ChatSecure + Orbot, CryptoCat, Signal/RedPhone, Silent Phone, Silent Text a TextSecure sú pre vás tými pravými, nakoľko splnili všetky kritéria. Z najpoužívanejších nástrojov však najvyššie zabezpečenie ponúkajú iMessage a FaceTime od Apple. Nespĺňajú len možnosť overenia identity kontaktov a otvorenosť zdrojového kódu na nezávislé zhodnotenie. AIM, BlackBerry Messenger (a Protected), Google Hangouts, Facebook Messenger, Skype, Viber, Yahoo! Messenger, WhatsApp väčšinu požiadaviek nespĺňajú. Úplné hodnotenie nájdete na oficiálnych stránkach.

Cez čo komunikujete online najčastejšie vy? Myslíte si, že sú vaše online komunikácie v bezpečí?

komentárov
  1. Pouzival som Skype. Ale ma poriadne hneva. Na jednom PC som musel riesit upgrade Win XP SP3 a cele mi to zdochlo. Musel som preisntalovat cely Win. Na starom iMac uz nemozem pouzivat kameru, lebo vyzaduje vyssiu verziu Skype aku tam mam a vyssia verzia zase nepodporuje stary OS X….
    Tak sa budem musiet obzriet po inom rieseni…

    0
    0
  2. Kto by už len mňa (a 99,99% z vás) chcel odpočúvať alebo čítať moje správy ktoré si píšem s kamarátmi? :-)

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.