Google pracuje na šošovkách, ktoré dokážu diabetikom merať cukor

Diabetom trpí každý deväťnásty človek na svete, pričom počet pacientov stále rastie. Univerzálny liek na diabetes zatiaľ neexistuje, no Google pracuje na niečom, čo by diabetikom mohlo výrazne uľahčiť život. Ide o unikátne šošovky, ktoré sú schopné merať cukor priamo z vašich sĺz. Po prekročení istej hranice sa navyše šošovky rozsvietia, čím upozornia svojho majiteľa na možné nebezpečenstvo. Šosovky s mikroskopickým čipom by tak mohli nahradiť bežne používané testy krvi z prsta. Hlavným problémom týchto zariadení však je, že pacienti si nekontrolujú cukor dosť často. Šošovky by to mohli robiť automaticky a v pravidelných intervaloch, čím by nielen uľahčili život diabetika, ale aj pomohli pri jeho liečbe. Šošovky na meranie cukru zo sĺz sú však zatiaľ len na úrovni prototypu a len budúcnosť ukáže, či sa ich Googlu skutočne podarí priniesť na trh.

komentárov
  1. crw: merania by sa prenasali cez NFC, s trochou stastia by to mohlo zvladnut aj Bluetooth LE, kedze ma sam o sebe profil na meranie glukozy – GLP

    0
    0
  2. Nie nie. Keď budeš mať problém, tak sa začierni šošovka, aby som ešte viac nevidel a vedel, že niečo nie je v poriadku. Pozor, nefunguje v tme. Za príplatok bude aj ružová farba filtra, ak je všetko v poriadku.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť