Fínsky predseda vlády viní Apple z ekonomických problémov krajiny

Alexander Stubb, fínsky predseda vlády, označil v rozhovore pre CNBC Apple za príčinu poklesu kľúčových exportných odvetví Fínska. Konkrétne mal na mysli informačné technológie a papier. iPhone podľa neho zabil Nokiu a iPad zabil dopyt po papieri. „Steve Jobs zobral Fínsku prácu (job = práca)“, povedal v skoršom rozhovore. V zápätí však sľubuje „comeback“. Nie je však jasné, čo si pod tým máme predstaviť.

Ďalšou otázkou je, či je potrebné ukazovať prstom práve na Apple. Ten síce spustil revolúciu v podobe iPhonu, no v zápätí ho nasledovala konkurencia, najmä Samsung, ktorá poskytuje omnoho viac modelov v nižších cenových kategóriách. Apple predáva stále len high-end modely, kdežto Samsung predstavuje z tohto pohľadu pre Nokiu omnoho väčšiu hrozbu, keďže taktiež predávala množstvo lacných telefónov.

Apple v súčasnosti platí Nokii približne až 685 miliónov USD ročne za licencie a patenty, ktoré používa, a tak je v skutočnosti významným podporovateľom Nokie aj napriek poklesu predaja samotných telefónov Nokia. Divízia Nokie zameraná na zariadenia v súčasnosti patrí Microsoftu.

komentárov
  1. Klasický postoj mnohých ľudí – keď sa mi nedarí tak okamžite obviním hocičo iné, než aby som si priznal že si za to môžem len ja sám. Keby Nokia nezaspala dobu a mali trochu rozumu tak tu ešte stále je…

    0
    0
  2. on to zrejme myslel tak, ze keby apple neprisiel s niecim novym, tak stare status quo by ostalo a nokia by stale mohla predavat tie zvoje tlacitka a pomaly dinosaurym tempom sa presunut aj na multitouch. Samsung by pouzival sice android, ale android bol vlastne povodne vykradnuty blackbarry, takze by to malo este viac tlacitok ako standartna nokia (vynimkou boli komunikatory)

    0
    0
  3. myslim, ze by bolo dobre v clanku spomenut, ze to Fin povedal s nadsadzkou – potom by nemuseli byt ani komenty nado mnou formulovane tak, ako su…

    0
    0
  4. NOKIA mohla ist davno do Androidu, namiesto toho skapala na (ne)podpore Symbianu az nakoniec prepadla Microsoftu. Skor sa moze “podakovat” vedeniu fimry ako zaspala dobu…

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.
Gemini
pokračovanie článku

Kto prinesie vyspelú AI na iOS 18? Apple to nebude

Koncom minulého roka sa objavila správa, podľa ktorej Apple plánuje priniesť rozšírenú AI funkcionalitu na iPhone a ďalšie zariadenia. Výraznou premenou by si mala prejsť Siri, digitálna asistentka, ktorá už skôr zaostávala za konkurentmi, vo svete GPT je však ešte archaickejšia.